Πρόσωπα

Ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος του Νίκου Ανδρουλάκη;

Πρόσωπα

Ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος του Νίκου Ανδρουλάκη;

Ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, εξελέγη ως «κάτι νέο». Προσπάθησε να εκφράσει την «αλλαγή».

Το «διαφορετικό» που είχε ανάγκη η κεντροαριστερή παράταξη. Σύμφωνα με τον ίδιο και η χώρα.

Από την ημέρα που εξελέγη, στις 12 Δεκεμβρίου του 2021, μέχρι και σήμερα η «φθορά» είναι τεράστια.

Η «αλλαγή» δεν ήρθε ποτέ, το ΚΙΝΑΛ δεν παρουσιάζει κάποια «λύση» απέναντι στα προβλήματα του πολίτη ενώ είναι ξεκάθαρο πως έχει ανοίξει την αγκαλιά του για να υποδεχτεί τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν γίνουν οι εκλογές.

Μοναδικός στόχος τους φαίνεται πως είναι να «πέσει η Δεξιά», δηλαδή να μην είναι ξανά πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ας ρίξουμε μία ματιά στους βασικότερους λόγους για τους οποίους ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ που υποσχέθηκε αλλαγή έχει ήδη υποστεί τεράστια φθορά, η οποία μέρα με τη μέρα μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.

Δεν υπάρχει σαφές πρόγραμμα

Μέχρι και σήμερα, παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση απαντάει εμπράκτως σε κάθε κρίση από τον κορωνοϊό μέχρι την τεράστια ακρίβεια, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει παρουσιάσει καμία φρέσκια ή ρεαλιστική πρόταση. Δεν έχει παρουσιάσει καμία λύση. Δεν υπάρχουν απαντήσεις στα βασικά προβλήματα των πολιτών.

Αντιθέτως, οι «λύσεις» του ΚΙΝΑΛ (σ.σ. ή ΠΑΣΟΚ όπως πρόκειται να ονομαστεί ξανά) φαίνεται πως είναι κινήσεις, οι οποίες είτε έχουν ήδη εξαγγελθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν άμεσα. Με απλά λόγια το ΚΙΝΑΛ κάνει αντιπολίτευση προτείνοντας τα όσα είτε έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση ή όσα σκοπεύει να κάνει το προσεχές διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Νίκος Ανδρουλάκης υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει εδώ και μήνες μια δέσμη συνολικών παρεμβάσεων όπως είναι: η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, η φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, η επιβολή πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής, η αύξηση του κατώτατου μισθού και ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις όμως δεν κοστολογήθηκε κάποιο από τα μέτρα. Από που θα βρεθούν τα χρήματα;

Εκτός του παραπάνω ερωτήματα υπάρχει και μία άλλη βασική παράμετρος για τις… προτάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη. Αν πάρει κανείς ένα – ένα τα συγκεκριμένα μέτρα μπορεί κάλλιστα να διαπιστώσει πως είτε έχουν εφαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό ή πρόκειται να εφαρμοστούν.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, αυτό είναι κάτι το οποίο εξετάζεται ήδη από την κυβέρνηση και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υλοποιηθεί άμεσα.
Δεύτερον, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ οι εισηγήσεις που έχουν γίνει στον πρωθυπουργό δεν περιλαμβάνουν πλαφόν στην Οριακή Τιμή Συστήματος, όπως αυτή διαμορφώνεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας αλλά στον καθορισμό ανώτατου ορίου εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών με το επιπλέον κόστος να καλύπτεται από κρατικές επιχορηγήσεις.
Βέβαια αυτό προβληματίζει το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς τίθενται αυτομάτως τα εξής ερωτήματα: πόσα χρήματα θα απαιτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη δημοσιονομική πορεία της χώρας και φυσικά για πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα.
Το συνολικό ετήσιο κόστος από τις αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα υπολογίζεται στα 12 δις. Ευρώ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση του κατώτατου μισθού, κάτι το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί.
Στάθηκε επιπλέον και στο νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι έλαβαν ήδη ενίσχυση από την κυβέρνηση.

Η νέα εποχή με τον Τσίπρα

«Το δίλημμα δεν θα είναι αν θα πάνε κάποιοι με τη ΝΔ ή το ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα είναι αν θα πάνε με τους νικητές ή τους ηττημένους -και εμείς θα είμαστε οι νικητές.

Το ζήτημα είναι οι ηττημένοι θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα των νικητών; (…) Είναι θέμα καθημερινού αγώνα, προσπάθειας, να τα καταφέρουμε». Με αυτά τα λόγια ο Νίκος Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1.

Βέβαια το να είναι πρώτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ θεωρείται απίθανο, άρα εμμέσως πλην σαφώς καταλαβαίνει κανείς πως η μεγάλη σοσιαλιστική παράταξη έχει «ανοίξει τα φτερά της» και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άραγε αυτή είναι η λύση που αναζητεί η χώρα;

Μία νέα… αλλαγή που θα μας επαναφέρει στην παλιά κατάσταση; Μία κυβέρνηση με κυβερνητικό εταίρο τον Αλέξη Τσίπρα;

Συντακτική Ομάδα inbox.gr

You may also like