Δηλώσεις

Μητσοτάκης στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015

Δηλώσεις

Μητσοτάκης στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015

Δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μετά από πρόσκληση της προέδρου Ρομπέρτα Μετσόλα.

« Τέτοιες μέρες, το 2015, η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ. Την κοινωνία της τότε χτυπούσαν αλλεπάλληλα κύματα τυφλού και διχαστικού λαϊκισμού. Σαν σήμερα μάλιστα, στις 5 Ιουλίου του 2015, διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή. Και μόνο μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας, η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω. Αλλά το τίμημα υπήρξε βαρύ: κλειστές τράπεζες, capital controls και τελικά ένα νέο τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο, που μας οδήγησε σε έναν νέο κύκλο λιτότητας. Καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπέφερε περισσότερο από την ελληνική την περασμένη δεκαετία» είπε ο Πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του και πρόσθεσε:

«Τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε με τόλμη την ΕΕ των επομένων δεκαετιών. Τέτοιες μέρες το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ. Τη χτυπούσαν κύματα τυφλού λαϊκισμού. Σαν σήμερα στις 5 Ιουλίου 2015 διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή και μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και περιέγραψε τις ημέρες του Ιουλίου του 2015. «Ευτυχώς για τη χώρα μου η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015. Εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά και ο τόπος μου έχει μια νέα κυβέρνηση που οδηγεί την πατρίδα σε μια νέα εποχή».

«Η χώρα από τον Αύγουστο θα είναι αποδεσμευμένη από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, και θα είναι έτοιμη εντός του 2023 να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε είπε ένα «μεγάλο ευχαριστώ στην Ευρώπη που στήριξε τη χώρα μου, όταν άλλοι πειραματίζονταν με την ευρωπαϊκή της υπόσταση. Εσάς που συμβάλατε για να παραμείνει η γενέτειρα της δημοκρατίας μέσα στην ΕΕ. Η γκρίζα παρένθεση υπήρξε τραυματική αλλά και διδακτική. Ποιος θα πίστευε πριν από λίγα χρόνια ότι σήμερα θα είχαμε τη 3η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ΕΕ; Η Ελλάδα γύρισε σελίδα, οι Έλληνες δεν πιστεύουν στα ψεύτικα συνθήματα, γιατί βλέπουν τα αποτελέσματα των τολμηρών τομών μιας μεταρρυθμιστής κυβέρνησης», είπε.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά είπε: «αρνούμαστε τον αυταρχικό νέο-δεσποτισμό. Είμαστε με τη δικαιοσύνη και δεν εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Ενισχύουμε πάντα τον αμυνόμενο. Είναι καμπή στην ιστορία της Ευρώπης. Γίνεται κατανοητό, αν κάνει κανείς την προσομοίωση στα εθνικά του δεδομένα. Να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένο που αύριο θα μπορούσαν να μιμηθούν νέοι επίδοξοι ταραχοποιοί».

«Αναφέρομαι στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Απέναντι της ορθώνονται ξεκάθαρες αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβολαίου. Στους έωλους ισχυρισμούς της, απαντά η πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο. Την ώρα που αντιμετωπίζουμε τη μεγάλη πρόκληση του πολέμου, δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων. Η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας», επεσήμανε.

You may also like