Δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση.
«Πριν από σχεδόν ένα χρόνο είχα για πρώτη φορά διαγράψει τους άξονες ενός Εθνικού Σχεδίου για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και την Εκμετάλλευση. Αυτό συντάχθηκε και, προ διμήνου, συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να αξιοποιηθεί κάθε χρήσιμη πρόταση, κάθε χρήσιμη ιδέα. Κατά συνέπεια, επειδή άκουσα και την εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ να αναφέρεται στον χρονισμό της συγκεκριμένης συζήτησης, θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν πρόκειται για μία βιαστική αντίδραση στις πρόσφατες σοκαριστικές ειδήσεις, αλλά για μία μεθοδική αντιμετώπιση μιας διαρκούς και ευαίσθητης πρόκλησης. Να επαναλάβω, για ακόμα μία φορά, ότι το θέμα είχε συζητηθεί και το βασικό σχέδιο είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν δει το φως της δημοσιότητας το τραγικό, το αποκρουστικό περιστατικό του Κολωνού.
Τα στοιχεία -είμαι σίγουρος ότι αναφερθήκατε και εσείς σε αυτά- δηλώνουν τη διεθνή διάσταση αλλά και τις κρυφές πτυχές του προβλήματος. Το Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποιεί ότι ένα στα πέντε παιδιά μπορεί να πέσει θύμα κάποιας μορφής εκμετάλλευσης. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 16%. Και βέβαια το πιο σοκαριστικό -το γνωρίζουμε καλά- είναι ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι δράστες ανήκουν στο άμεσο περιβάλλον του ανηλίκου. Δυστυχώς πολλές φορές είναι και μέλη της οικογένειάς του.
Γνωρίζουμε, επίσης, ότι τελικά γνωστό γίνεται ένα πολύ μικρό ποσοστό των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης. Εκτιμούμε ότι μπορεί να είναι μόλις το 2%. Και οι στατιστικές καταγράφουν, βέβαια, μια αύξηση των καταγγελιών τέτοιων εγκλημάτων τα τελευταία χρόνια. Αυτό σίγουρα είναι ενθαρρυντικό, όπως ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι η μεθοδική δουλειά της Αστυνομίας εξιχνιάζει όλο και περισσότερες τέτοιες υποθέσεις» , είπε ο Πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του.
Όπως είπε, στόχος είναι μέχρι το 2027 να είναι όλες οι υπηρεσίες φιλικότερες προς το παιδί ενώ θα πρέπει να μπει τάξη στο πολύμορφο νομοθετικό μωσαϊκό. «Αναδιοργανώνει τον τρόπο αντίδρασης όλων των υπηρεσιών, εισάγει νέο «μάνουαλ» , έρχεται εθνικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων, αλλά και εθνικό αρχείο καταγραφής και επιτήρησης με το οποίο παίρνει τέλος το παράδοξο να μπορούν να εργάζονται κοντά σε παιδιά άνθρωποι που έχουν αποδεδειγμένα κακοποιητική δράση. Καταργείται η γραφειοκρατική εμπλοκή, διευκολύνονται οι ειδικοί να κινούνται παράλληλα. Θα ορίζεται υπεύθυνος παιδικής προστασίας σε κάθε φορέα, ενώ όσοι εργάζονται σε δομές θα εκπαιδεύονται να αναγνωρίζουν τα σημάδια της κακοποίησης» εξήγησε.
O κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι τέτοια εγκλήματα δεν μπορούν να αποτελέσουν πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης και επισήμανε ότι στο παρελθόν είχαν μειωθεί οι ποινές. Η Πολιτεία ίδρυσε δομές καταγγελίας και φροντίδας των θυμάτων. «Κοιτάμε μπροστά. Απόλυτη προτεραιότητα η προστασία των ανηλίκων» είπε.