Δήλωσε ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
Ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην Τουρκία, εκτίμησε ότι οι δύο χώρες έχουν παράθυρο ευκαιρίας.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο αλλά και τη Διακήρυξη των Αθηνών, για να καταδείξει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζουμε είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας την πρόθεσή του για λύση.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός έκανε εκ νέου λόγο για λύση που θα αφορά διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο.
«Λύση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, είναι μη λύση» είπε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης.
«Καλούμε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό» σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα από θέση αρχής είναι υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και τόνισε ότι θα κάνει τα πάντα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να αποτελέσει φορέα σταθερότητας.
Υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί πάση θυσία κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους να κάνουν ένα βήμα πίσω και να ξεκινήσουν τον διάλογο.
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, καθώς και την ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα εκεχειρία, να επιστρέψουν οι όμηροι και να υπάρξει πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η σταθερότητα, η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή θα επιτευχθούν με τη λύση δύο κρατών.
Υποστηρίζουμε την εκεχειρία των 21 ημερών, η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα δεν μπορεί να συνεχιστεί» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για μια βίαιη πρόκληση προς τη διεθνή σταθερότητα και τη διεθνή τάξη.
Κάνοντας αναφορά στα Δυτικά Βαλκάνια, επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική των χωρών της περιοχής, αλλά, παράλληλα, σημείωσε με νόημα ότι οι ίδιες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σεβαστούν το Κράτος Δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
«Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται πλήρως και καλή τη πίστει» επισήμανε, στέλνοντας σαφές μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα στην ψυχική υγεία των παιδιών.