Σε μεταρρυθμίσεις και μέτρα που έχουν ως στόχο άμεσα τους νέους έχει προχωρήσει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, θέτοντας σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, που θέτει για πρώτη φορά τη νέα γενιά σε πρώτο πλάνο.
Το καινοτόμο πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» καθώς και η απαλλαγή των Τελών Συνδρομητών Κινητής Τηλεφωνίας που τέθηκαν σε εφαρμογή με την έλευση της νέας χρονιάς, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα των παρεμβάσεων.
Αναμφισβήτητα οι νέοι έχουν πληγεί σημαντικά από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, ήδη από το ξεκίνημα της ζωής τους και σε αυτούς η κυβέρνηση θέλει να εστιάσει προκειμένου να τους παράσχει την δικαιοσύνη και την ισότητα που αναζητούν.
Όσον αφορά την είσοδο τους στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε και το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο». Αφορά τους νεαρούς πολίτες 18-29 ετών που δεν διαθέτουν προϋπηρεσία. Το εν λόγω πρόγραμμα, διευκολύνει την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας και βοηθάει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Η επιδότηση παρέχει κίνητρα στη νέα γενιά να αναζητήσουν την επιχείρηση που θα τους προσλάβει. Επιπλέον, οι εργοδότες θα απολαμβάνουν τη μείωση του μισθολογικού κόστους.
Επιπρόσθετα, οι νεαροί πολίτες 15-29 ετών, απαλλάσσονται πλέον από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας, και πλέον θα έχουν φθηνότερους λογαριασμούς στα κινητά τους από 12% έως και 20%.
Τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών έθεσαν σε λειτουργία το mobilefees.gov.gr. Μέσω αυτού, δηλώνεται το κινητό τηλέφωνο στο Μητρώο Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Συνδρομητών Κινητής Τηλεφωνίας και Καρτοκινητής Τηλεφωνίας (Μη.Δ.Α.Τε.), ώστε να τεθεί σε ισχύ η απαλλαγή.
Χωρίς καμία αμφιβολία, οι νεότεροι αποτελούν το μέλλον και την ατμομηχανή της χώρας, κάτι που είναι αντιληπτό από την κυβέρνηση.
Στοίχημα αποτελεί η διαχείριση των μεγάλων κοινωνικών ζητημάτων της νέας γενιάς.
Ως εκ τούτου, αναδιατάσσονται οι πολιτικές και παραγωγικές στοχεύσεις και εγκαταλείπονται κοινωνικά στερεότυπα του παρελθόντος. Η πολιτική που ακολουθείται, βασίζεται πάνω στο τρίπτυχο: «καλές σπουδές, καλή δουλειά και καλή ζωή» .
Με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, η πολιτεία θέτει ως προτεραιότητα για πρώτη φορά τους νέους, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τις επιδοτούμενες θέσεις εργασίας (τα οποία συνδέονται με τις αντίστοιχες παρεμβάσεις που έγιναν στην εκπαίδευση), η έμφαση που δίνεται στον πρωτογενή τομέα, η προσπάθεια που για την επιστροφή των νέων παιδιών από το εξωτερικό (με την παροχή ειδικών φορολογικών κινήτρων), το στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ ετησίως αν ο νέος φοιτά σε δημόσιο ΙΕΚ σε άλλη πόλη και η γονική παροχή περιουσίας ή χρημάτων στο παιδί χωρίς φόρο, αποτελούν αξιόλογα παραδείγματα.
Είναι γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλεί τακτικά με την νέα γενιά.
Στο πρόσφατο παρελθόν, είχε υπογραμμίσει: «Ξεκινώ από τους νέους. Μεγαλώσατε μέσα στην κρίση, μέσα σε lockdowns, βιώνετε την κλιματική κρίση. Μπροστά σας δεσμεύομαι να παλέψω ώστε να αλλάξει αυτή η εικόνα με εσάς στο προσκήνιο».
Παράλληλα, το κυβερνών κόμμα απέδειξε στην πράξη ότι εμπιστεύεται τους νέους ανθρώπους σε κρίσιμες θέσεις. Δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτά του Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος εξελέγη ομόφωνα νέος γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας και της Κατερίνας Κορωνίας, που αποτέλεσε τη πρώτη γυναίκα επικεφαλής στη ΔΑΠ- ΝΔΦΚ.
Είναι γεγονός ότι οι νεότερες γενιές παρουσιάζουν αρκετές διαφορές με τις παλιότερες.
Πρώτον, έχουν μεγαλώσει με το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα. Τα τελευταία, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν μια επανάσταση σχετικά με τον τρόπο που επικοινωνούν.
Δεύτερον, διαθέτουν πολλά από τα χαρακτηριστικά των κοινωνιών των σύγχρονων κρατών του εξωτερικού και είναι ανοικτές στη διαφορετικότητα.
Συνεπώς, η ελληνική κυβέρνηση αφουγκράζεται πλήρως την ανάγκη για την ύπαρξη σύγχρονων δομών και πολιτικών στη χώρα μας. Έτσι, φιλοδοξεί να ανταποκρίνεται και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τη νέα γενιά.