Ανάλυση

Με ποιες μεταρρυθμίσεις στηρίζεται η νέα γενιά

Ανάλυση

Με ποιες μεταρρυθμίσεις στηρίζεται η νέα γενιά

Οι νέοι, το μέλλον τις χώρας μας, για πολλά χρόνια και ιδιαίτερα τη δεκαετία της κρίσης, ένιωθαν παραμελημένοι από το κράτος , ενώ επωμίστηκαν μεγάλο από το βάρος της κρίσης, αντιμέτωποι με την ανεργία.

Ωστόσο, κάτι φαίνεται να αλλάζει όσον αφορά την στήριξη της νέας γενιάς. Μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στη υποστήριξη τους, ενώ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως όσον αφορά το ποσοστό της ανεργίας των νέων, αυτό έχει μειωθεί σημαντικά, παράλληλα με τη ραγδαία αύξηση της απασχόλησης.

Τον Ιανουάριο του 2022 είχαμε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από τον Ιούλιο του 2010 (12,8%) και τον χαμηλότερο αριθμό ανέργων από τον Μάρτιο του 2010 (587,1 χιλ.), σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας. Η μείωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη σε νέους και γυναίκες. Παράλληλα, τον Ιούνιο του 2021 το ποσοστό των απασχολούμενων ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011.

Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αναδιατάχθηκαν οι πολιτικές και παραγωγικές στοχεύσεις. Εγκαταλείπονται γρήγορα τα κοινωνικά στερεότυπα του παρελθόντος.

Μέσα στα τελευταία δυο έτη, ξεκίνησε το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο», το οποίο αφορά τους νεαρούς πολίτες 18-29 ετών που δεν διαθέτουν προϋπηρεσία προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξή τους στην αγορά εργασίας, καθώς ένα βασικό πρόβλημα των νέων ήταν ότι δυσκολεύονταν λόγω έλλειψης προϋπηρεσίας .

Την ίδια στιγμή, ο φιλοεπενδυτικός προσανατολισμός της κυβέρνησης έχει δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας, παρά την πανδημία. Pfizer, Cisco, TeamViewer και πολλές άλλες μεγάλες εταιρίες επένδυσαν στην Ελλάδα δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Η προσπάθεια προσανατολίζεται και στο να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της ανάπτυξης των δεξιοτήτων. Στο νομοσχέδιο «Δουλειές για Όλους» υπάρχει η πρόβλεψη ώστε κάθε μακροχρόνια άνεργος να δύναται να καταρτίζει το δικό του Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, σε συνεργασία με ειδικούς συμβούλους,. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι: «κάθε άνεργος είναι και μία ξεχωριστή περίπτωση και σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι γνώσεις του, αλλά και οι ανάγκες κατάρτισης ώστε να μπορεί να ενταχθεί στο ανάλογο επιμορφωτικό πρόγραμμα».

Παράλληλα, το αυξημένο κόστος ζωής βρίσκεται στο επίκεντρο. Ο ΟΑΕΔ πρόκειται να διαδραματίσει αξιοσημείωτο ρόλο, αποτελώντας έναν σημαντικό πυλώνα της νέας πολιτικής για τη φτηνή στέγη . Το αποθεματικό του, 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, θα αξιοποιηθεί για να παραχθεί φθηνότερη στέγη σε όσους έχουν ανάγκη και για να υποστηριχθούν τα νέα ζευγάρια.

Η σύγχρονη οπτική της κυβέρνηση να προωθήσει το μοντέλο rent to own, θα βοηθήσει πολύ τη νέα γενιά να αποκτήσει στέγη. Συγκεκριμένα, διαμέρισμα σε χαμηλό αντίτιμο. Άλλες επιλογές που θα προβλέπονται είναι: η παραχώρηση διαμερισμάτων με χαμηλό ενοίκιο, η επιδότηση ενοικίου, η επιδότηση επιτοκίου σε περίπτωση λήψης στεγαστικού δανείου και η επιδότηση για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Οι μεταρρυθμίσεις για τους νέους προχωρούν με αμείωτο ρυθμό. Η κυβέρνηση έχει θέσει τη νέα γενιά ως προτεραιότητα στην άσκηση της πολιτικής της. Βασίζεται πάνω στο τρίπτυχο: «καλές σπουδές, καλή δουλειά και καλή ζωή». Εντός αυτού του πλαισίου, τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη νέα γενιά.

Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τις επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, τα οποία συνδέονται με τις αντίστοιχες παρεμβάσεις που έγιναν στην εκπαίδευση, η έμφαση που δίνεται στον πρωτογενή τομέα, η προσπάθεια για την επιστροφή των νέων παιδιών από το εξωτερικό, με την παροχή ειδικών φορολογικών κινήτρων, το στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ ετησίως αν ο νέος φοιτά σε δημόσιο ΙΕΚ σε άλλη πόλη και η γονική παροχή περιουσίας ή χρημάτων στο παιδί χωρίς φόρο, αποτελούν πολιτικές που εφαρμόζονται ήδη και ολοκληρώνουν το κυβερνητικό έργο.

Τα σχετικά μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία 2 χρόνια έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν και κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι για παράδειγμα το δημογραφικό. Το εγχείρημα, αποτελεί ένα πραγματικά μεγάλο στοίχημα. Η προσοχή περιστρέφεται πέρα από την αύξηση της απασχόλησης και στην παροχή μια καλύτερης ζωής στους νέους.

You may also like