Επικαιρότητα

Μάχη Μητσοτάκη-Τσίπρα στη βουλή – Τι είπαν για πρόωρες εκλογές και… «κεντροαριστερή πολυκατοικία»

Επικαιρότητα

Μάχη Μητσοτάκη-Τσίπρα στη βουλή – Τι είπαν για πρόωρες εκλογές και… «κεντροαριστερή πολυκατοικία»

Μάχη σε πολύ υψηλούς τόνους δόθηκε το Σάββατο στη Βουλή ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Σε ηλεκτρισμένο κλίμα, με κομματικές κόντρες και προσωπικές επιθέσεις, η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, με την υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία με 158 ψήφους υπέρ, έναντι 142 κατά, ενώ με ισχυρή πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν οι αμυντικές δαπάνες και τα έξοδα της προεδρίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας είχαν σφοδρή σύγκρουση για την οικονομία, την πανδημία, την έκθεση Τσιόδρα, τα εξοπλιστικά, ενώ η κόντρα κορυφώθηκε στο πεδίο των εκλογών με την έμμεση «είσοδο» του ΚΙΝΑΛ και του Νίκου Ανδρουλάκη. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές, με τον κύριο Μητσοτάκη να απαντάει πως η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προσφυγή στις κάλπες γιατί φοβάται πως όσο περνάει ο καιρός θα γίνει τρίτο κόμμα.

Και οι κόντρες δεν περιορίστηκαν εκεί, με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ πως «είστε πάντα παρόντες σε ό,τι διχάζει και απόντες σε ό,τι ενώνει» με αφορμή την καταψήφιση των αμυντικών δαπανών που παραδοσιακά ψηφίζουν όλα τα κόμματα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ εν προκειμένω καταψήφισε. Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για deal με τα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά και για εγκληματικές ευθύνες για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και την πανδημία.

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ανακοίνωσε τρία μέτρα για την κρίση στην ενέργεια, αλλά και τη 2η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Οι παροχές Μητσοτάκη στην ενέργεια και ο 2ος κατώτατος μισθός

«Θέλω να ανακοινώσω σήμερα τρία νέα μέτρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τα τρία εν λόγω μέτρα:

Πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο. Και αντίστοιχη αύξηση στα κοινωνικά τιμολόγια και τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου 40% το μήνα Δεκέμβριο.
Σε ότι αφορά τους αγρότες θα υ πρξει κάλυψη από την ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο έως το μήνα Δεκέμβριο.
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα της Βουλής είχε ανακοινώσει σειρά παρεμβάσεων ενίσχυσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Μητσοτάκης: Οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας

«Αυτούς τους μήνες υπήρξαν ευκαιρίες να προκηρύξω εκλογές, με βεβαιότητα ότι θα μας οδηγούσαν σε καλύτερο αποτέλεσμα από το αποτέλεσμα του Ιουλίου 2019. Αναφέρω ενδεικτικά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου του περασμένου έτους, όταν τα ποσοστά της κυβέρνησης ήταν στρατοσφαιρικά. Δεν το έκανα. Δεν το έκανα, γιατί δεν είμαστε το ίδιο κ. Τσίπρα. Μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης στις ανάγκες της χώρας. Και προς μια προσέγγιση που επιμένει να βλέπει την κοινωνία υπο το πρίσμα των σκοπιμοτήτων. Εσείς κ. Τσίπρα ήσασταν αυτός που το 2015, στην περίφημη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, είχατε διαβεβαιώσει τους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θα κάνετε εκλογές και τις προκηρύξατε αμέσως μετά. Και μετά λέτε ότι εγώ είμαι ψεύτης. Είναι το μεγαλύτερο ανέκδοτο που έχει ακουστεί στην αίθουσα αυτή. Θα ήταν πράγματι μεγάλος πειρασμός να προκήρυσσα σήμερα εκλογές, μόνο και μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας σήμερα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας και πηγή της ευημερίας είναι η πολιτική σταθερότητα.

Η αναφορά Μητσοτάκη στην «πολυκατοικία της κεντροαριστεράς»

Και συνέχισε: «Όμως ο βασικός λόγος που η χώρα έχει πετύχει αυτά που πέτυχε τους 287 μήνες είναι ότι έχουμε εγγυηθεί εντός και εκτός Ελλάδος την σταθερότητα και πολιτική συνέχεια. Και αυτό μας επιτρέπει να δεχόμαστε επενδύσεις, να διεκδικούμε από τους ευρωπαίκούς θεσμούς ευνοϊκή μεταχείριση για τα ελληνικά ομόλογα. Αυτή την σταθερότητα έχω ευθύνη να μην την διακινδυνεύσω και δεν θα το κάνω. Δεν μπορώ να μην επισημάνω μια αντίφαση. Από την μια η καταστροφική εικόνα για την πανδημία και την επέλαση της «Ομικρον» και της επιλογής σας να ζητήσετε σήμερα εκλογές, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση δεν έχει παρέλθει. Τι είναι αυτό που σας έκανε να αλλάξετε την στρατηγική σας και να κάνετε κάτι που δεν είναι σπουδαίο; Ολες οι αντιπολιτεύσεις εκλογές ζητούν, αλλά αυτές προκηρύσσονται, όταν το επιλέγουν οι κυβερνήσεις».

«Εχω εξήγηση γιατί ζητήσατε σήμερα εκλογές. Το κάνατε όχι γιατί πιστεύετε ότι θα είστε πρώτο κόμμα αλλά γιατί γνωρίζετε ότι όσο περνά ο χρόνος θα είστε 3ο κόμμα. Η αιτία είναι δίπλα σας και οι αναταράξεις στην κεντροαριστερή πολυκατοικία σας προκαλούν φόβο. Θα μείνετε μάλλον λιγότεροι μετά τις εκλογές. Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της 4ετίας, όπως έχω πει πολλές φορές. Δεν αλλάζει η προσέγγισή μου στα ζητήματα θεσμικής συνέχειας και πολιτικής κανονικότητας. Βρήκα ενδιαφέρον και τολμώ να πω προβληματικό μια αναφορά σας στο τέλος ομιλίας σας. Σε κλίμα φόρτισης είπατε ότι «καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αντισταθούν. Να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση ενόχων και να κάνουν το συνταγματικό τους δικαίωμα» Αναρωτιέμαι. Με τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος έχετε κάποια σχέση; Τα ίδια λένε και αυτοί. Τις ίδιες ακραίες απόψεις. Είστε για μια ακόμα φορά στο περιθώριο της κοινωνίας» συμπλήρωσε.

Στις εκλογές, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «οι πολίτες θα εκφραστούν ελεύθερα και θα κάμουν την επιλογή τους και εμείς θα κάνουμε τον απολογισμό μας. Έως τότε έχω υποχρέωση να διαφυλάξω την σταθερότητα και το πολιτική ομαλότητα. Αν εσείς θέλετε να οδηγήσετε την χώρα σε εξάρσεις και ανωμαλίες, κάντε το . Εσείς θα καταδικαστείτε διπλά από τον Ελληνικό λαό».

Περνώντας στο θέμα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει ανάπτυξη 9,3% στο 9μηνο, την τρίτη καλύτερη στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής» και τόνισε:

«Η πολιτική μας μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και ξεπέρασε τις προσδοκίες. Πράγματι η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της, άλλα έπεσε έξω προς τα πάνω, με ένα αναπτυξιακό άλμα, που δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ήλθε ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και έτσι ξεπέρασε τις προσδοκίες».

Προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα να είναι περισσότερα
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι διπλός: «Ανάπτυξη από τη μια, κοινωνική φροντίδα από την άλλη», σημείωσε προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ετσι και φέτος και πέρσι και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές και λιγότερο ΕΝΦΙΑ», αφού συνολικά υπάρχουν 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα να είναι περισσότερα. Ανάπτυξη για όλους χωρίς κανείς στην κοινωνία να μένει πίσω» υπογράμμισε.

Η απάντηση Μητσοτάκη για τη μελέτη Τσιόδρα

Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το ΕΣΥ και τις ΜΕΘ. Ο πρωθυπουργός απάντησε και σε όσα του καταλογίζει η αντιπολίτευση αναφορικά με την μελέτη Τσιόδρα. Το βασικό συμπέρασμα δεν είναι άλλο ότι όσο πιέζεται το σύστημα τόσο αυξάνονται οι απώλειες και ότι το εμβόλιο είναι η μόνη λύση. Τέτοια δεδομένα επικαλούμαι πολύ καιρό πριν τη συγκεκριμένη μελέτη. Στα χέρια μου ουδέποτε πήρα τη συγκεκριμένη μελέτη.

Το Φεβρουάριο του 2020 έλεγα «υπάρχει πράγματι ένα ζήτημα στα περιφερειακά νοσοκομεία. Δεν σχεδιάστηκαν ποτέ για να αντιμετωπίσουν μία τέτοια αύξηση. Κάναμε ότι μπορούσαμε για να τα στηρίξουμε. Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το σύστημα Υγείας και να αυξήσω τον αριθμό των ΜΕΘ. Από την πρώτη στιγμή επιβολής του πρώτου lockdown γνωρίζαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε στις ΜΕΘ μία κατάσταση τραγική. Σπεύσαμε να ενισχύσουμε το εθνικό σύστημα υγείας ώστε να έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τις ΜΕΘ στις περιφέρειες. Είχαμε λοιπόν εντοπίσει ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να μην έχουν τα νοσοκομεία μας την πίεση που ειχαν και στις αυξημένες απαιτήσεις, ήταν να επιμείνουμε στον εμβολιασμό. Δεν πετύχαμε γρήγορα εμβολιαστική κάλυψη όπως άλλες χώρες. Να εξηγήσουμε στην ελληνική κοινωνία τι ακριβώς συμβαίνει. Η κυρία Κοττανίδου αναγνωρίζει τα σημαντικά βήματα. Ας σημειωθεί εδώ ότι το πρόβλημα αναμονής για μία κλίνη ΜΕΘ προϋπήρχε και είναι διαχρονική. Προφανώς οι ασθενείς που είναι σε λίστα αναμονής λαμβάνουν την καλύτερη φροντίδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αντιμετώπιση γίνεται καλύτερα στο ελεγχόμενο περιβάλλον των ΜΕΘ.

Οντως στην προηγούμενη ομιλία μου δεν χρησιμοποίησα τη σωστή διατύπωση. Επί δικών σας ημερών το είχατε αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό. Για πείτε μου; Σιωπή. Τον κύριο Κουρουμπλή τον διαγράφεται εύκολα. Τον κ.Πολάκη, τον αφήνετε εδώ στην πρώτη γραμμή.

Αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ έλεγε 1000 ασθενείς εκτός ΜΕΘ κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Λειτουργούν 540. 150 δεν λειτουργούν λόγο έλλειψης προσωπικού. 1000 ασθενείς κατά έτος χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της μη λειτουργίας αυτών των ΜΕΘ. 5.000 κατ έτος θα μπορούσαν να ζούσαν. Και αυτά χωρίς covid. Σε τι διαφέρει λοιπόν, από αυτά που συμβαίνουν τώρα».

Ο Πολακισμός έχει επηρεάσει όλη την ΚΟ σας. Υπό κανονικές συνθήκες αν είχαμε μία σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε να σκύψουμε στην ουσία του προβλήματος. Θα πρέπει επίσης να ήμασταν στοιχειωδώς ειλικρινείς. Στη Σουηδία, κύριε Τσίπρα, στο 1ο κύμα όποιος ήταν άνω των 65 ήταν σε οίκο ευγηρίας, δεν πήγαινε καν στο νοσοκομείο. Αν είχαμε λοιπόν μία σοβαρή αντιπολίτευση θα κοιτούσαμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Οταν μίλησα με θάρρος η λαϊκίστικη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ μας άσκησε κριτική. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα νοσοκομείο σε κάθε μικρή πόλη και να υπολειτουργεί. Να ξέρουμε ότι όταν κάποιος καταλήγει σε ένα νοσοκομείο να έχει την καλύτερη αντιμετώπιση. Εμένα κοιτάτε κύριε Τσίπρα, αφήστε τα μηνύματα.

Μεγάλο θράσος να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πλάτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας
Συνεχίζοντας την κριτική στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αντιμετώπισης της πανδημίας, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον Αλ. Τσίπρα λέγοντας «είπατε με το μεγάλο θράσος που σας χαρακτηρίζει, ότι βάλατε πλάτη» και επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψήφισε 17 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. «Πάμε να δούμε πόσο πλάτη βάλατε: Καταψηφίσατε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού υγειονομικών και των πολιτών άνω των 60, αλλά και τα αυστηρά μέτρα κατά των ψευδών πιστοποιητικών εμβολιασμών» είπε και προσέθεσε: «Να τη χαίρεστε τη στήριξη που μας παρείχατε κ. Τσίπρα».

Είστε πάντα παρόντες σε ό,τι διχάζει και απόντες σε ό,τι ενώνει

Σε αυτή τη συγκυρία η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες, σπάζοντας για μία ακόμη φορά μία παράδοση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Το έκανε προς τιμήν του το ΚΙΝΑΛ και υπερψήφισε. Τα συμπεράσματα θα τα βγάλει ο ελληνικός λαός. Είστε πάντα παρόντες σε ό,τι διχάζει και απόντες σε ό,τι ενώνει. Το εθνικό μέτωπο συγκροτείται, κύριε Τσίπρα, έστω και χωρίς τη δική σας συμμετοχή.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε εκλογές

Με αιχμή την αντιμετώπιση της πανδημίας άσκησε στην ομιλία του στη Βουλή, στη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΣ Αλέξης Τσίπρας και κορύφωσε ζητώντας για πρώτη φορά από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές. Ο κ. Τσίπρας κορύφωσε την ομιλία του αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα και ζήτησε χαρακτηριστικά «Να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων».

Να παραιτηθείτε κύριε Μητσοτάκη. Να προκηρύξετε εκλογές

Συγκεκριμένα, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνησή σας αποδείχτηκε αναποτελεσματική και ανίκανη να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Αποδείχτηκε επίσης αυταρχική, αδιάφορη στις αγωνίες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Αποδείχθηκε ανήθικη και επικίνδυνη. Θα έφτανε και μόνον η έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα, η αγνόηση των ειδικών που κόστισε χιλιάδες ζωές, αλλά και τα ψέματα που ακολούθησαν τη δημοσίευσή της, για να παραιτηθεί οποιαδήποτε κυβέρνηση άλλης ευρωπαικής χώρας… Στις δημοκρατίες, όμως, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Γιατί σας ερωτώ: Με ποια αξιοπιστία θα δώσετε εσείς κύριε Μητσοτάκη τη μάχη απέναντι στο 5ο κύμα της πανδημία που θα έρθει την άνοιξη. Με ποια στρατηγική θα δώσετε εσείς στήριγμα στη κοινωνία που υποφέρει από την ακρίβεια; Έχετε όμως σήμερα, μια δυνατότητα να φανείτε αντάξιος της ευθύνης. Να σταθείτε σε αυτό εδώ το βήμα και αντί για δικαιολογίες, για ψέματα, για ύβρεις προς τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Να φερθείτε έντιμα. Να δώσετε διέξοδο στο αδιέξοδο. Και μια είναι μόνο η διέξοδος στο σημερινό αδιέξοδο. Να παραιτηθείτε κύριε Μητσοτάκη. Να προκηρύξετε εκλογές. Να δώσετε τη δυνατότητα στη λαϊκή ετυμηγορία να δώσει διέξοδο».

Είστε μια κυβέρνηση ενόχων

Συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσέθεσε: «Πατάτε δυόμισι χρόνια στο λαιμό της χώρας, στηριζόμενοι σε χορηγούμενα με κρατικό χρήμα ΜΜΕ και σε αποτελέσματα δημοσκοπήσεων. Ιδού λοιπόν η Ρόδος. Εν ονόματι μιας κοινωνίας που υποφέρει, σας ζητάμε να δώσετε λύση. Αποτύχατε να διαχειριστείτε τις κρίσεις. Είστε όχι μόνο ανεπαρκής αλλά και επικίνδυνος για να διαχειριστείτε τα αποτελέσματα όσων δημιουργήσατε.. Είστε μια κυβέρνηση ενόχων για τα πολλαπλά δράματα και τις πολλαπλές πληγές στη χώρα και στην κοινωνία…Σας ζητώ, σας ζητούμε, να δώσετε το δικαίωμα στο λαό να σας κρίνει. Προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία στο μόνο δημοκρατικό δρόμο».

Καλώ τους Έλληνες να αντισταθούν

Απευθύνθηκε όμως και στην ελληνική κοινωνία λέγοντας: «Και δεν το ζητώ μόνο από εσάς. Το ζητώ και από την ελληνική κοινωνία. Καλώ τους Έλληνες να αντισταθούν στην πολιτική, στην αλαζονεία, στη διαφθορά και τη φθορά που εκπροσωπείτε. Καλώ τους Έλληνες να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων. Καλώ τους Έλληνες να επιβάλουν το συνταγματικό τους δικαίωμα να αποφασίσουν οι ίδιοι για το δικό τους αύριο. Υπάρχει ελπίδα για τον τόπο.Υπάρχει ο δρόμος της προστασίας της ζωής και της αξιοπρέπειας. Η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη θα κάνει και πάλι το καθήκον της απέναντι στη ιστορία».

Η κριτική για τις ΜΕΘ

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε σε σχέση με την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα: «Κύριε Μητσοτάκη χρωστάτε ορισμένες απαντήσεις. Όχι σε μένα αλλά στον ελληνικό λαό…Γιατί καταφεύγετε συνεχώς και συστηματικά στα ψέματα εν μέσω μιας πρωτοφανούς τραγωδίας; Γιατί είπατε ψέματα μια και δυο και τρεις φορές ότι η πανδημία τελείωσε, ή τελειώνει; Γιατί λέτε ψέματα ότι έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων. Γιατί λέτε ψέματα για την κατάσταση στο ΕΣΥ; Και γιατί, μόλις πριν 15 μέρες, είπατε ψέματα στη Βουλή, για τους εκτός ΜΕΘ ασθενείς; Αφήσατε να εννοηθεί το τραγικό, επικίνδυνο, αντιεπιστημονικό, επιπόλαιο, και τελικά ανήθικο, ότι είναι το ίδιο να είσαι διασωληνωμένος στο ράντζο και το ίδιο σε ΜΕΘ. Ό,τι δεν είχατε στοιχεία που να δείχνουν το αντίθετο. Και καμία έρευνα να σας το υποδεικνύει. Ενώ είχατε στα χέρια σας για μήνες την αποκαλυπτική έρευνα του πιο στενού σας συμβούλου. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε τέτοια πράγματα; Όχι σε μένα. Αλλά στους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν; Και ακόμη και σήμερα, δεν ντρέπεστε να λέτε ψέματα για τα ψέματα; Ότι δήθεν δεν λάβατε γνώση της επιστημονικής μελέτης που έκαναν ο κος Τσιόδρας και ο κος Λύτρας; Και ψάχνετε να βρείτε που θα φορτώσετε την ευθύνη. Δεν ντρέπεστε; Ψάχνετε τον ΓΓ Δημόσιας Υγείας. Σε λίγο και τον κλητήρα. Εσείς δεν δηλώνατε σε συνέντευξή σας ότι ο κος Τσιόδρας σας ενημερώνει τρείς φορές τη βδομάδα για όλα τα δεδομένα της πανδημίας; Και τώρα τι θέλετε να μας πείτε; Ότι δεν σας ενημέρωσε για τα στοιχεία της θνητότητας εκτός ΜΕΘ; Δεν σας είπε ότι το 38,4% των θανάτων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχατε ενισχύσει το ΕΣΥ; Δεν σας είπε ότι το 87% όσων διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν;».

Συμπεραίνοντας είπε: «Αν δεν τα ξέρατε θα έπρεπε να παραιτηθείτε για εγκληματική και επικίνδυνη αμεριμνησία εν μέσω πανδημίας. Αν τα ξέρατε και λέτε συνειδητά ψέματα θα έπρεπε να παραιτηθείτε για επικίνδυνο κυνισμό. Διαλέχτε το λόγο και την αιτία…Και ακόμη πιο εγκληματικό το ψέμα που συνοδεύει τις δικαιολογίες σας. Και είστε ο ίδιος άνθρωπος κύριε Μητσοτάκη, που πριν από λίγους μήνες υπερηφανευόσασταν ότι μετρούσατε στρέμματα και όχι φέρετρα. Τώρα τι μετράτε; Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε λεπτό πρωθυπουργός, αν έλεγε τέτοια ψέματα για να καλύψει την αμέλεια, την αδιαφορία, ή τις εμμονές του. Που κόστισαν χιλιάδες ζωές».

Εικονικός και εκτός πραγματικότητας ο προϋπολογισμός

Ο κ. Τσίπρας αποδόμησε συνολικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κατηγορώντας προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι εμμένει σε παρωχημένες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις του χθες.

Μιλώντας για την κατάσταση στην δική του κυβέρνηση ανέφερε: «…Παρόλο που δίναμε τη μάχη να βγάλουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία που οι κυβερνήσεις σας την οδήγησαν, σας παραδώσαμε τα νοσοκομεία όχι με έλλειμα αλλά με 260 εκατ. ταμειακό πλεόνασμα. Η παράταξή σας μας οδήγησε στα μνημόνια, στη χρεοκοπία και τη κοινωνική ανασφάλεια. H δική μας έβγαλε την οικονομία από τη κρίση, συμμάζεψε τα δημόσια οικονομικά και ενίσχυσε τη κοινωνική συνοχή».

Αναφέρθηκε στους μισθούς λέγοντας ότι «τους κρατάτε καθηλωμένους σε επίπεδα πείνας και ταπείνωσης» και προσέθεσε: «Εμείς λοιπόν δεσμευόμαστε. Το πρώτο νομοσχέδιο της προοδευτικής κυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και η μερική διαγραφή του πανδημικού χρέους για τις ΜμΕ».

You may also like