Οι πολιτικές που έφεραν τις θετικές αξιολογήσεις και οι προκλήσεις για το μέλλον.
Σε μια εποχή κατά την οποία πολλές χώρες επικαλούνται την γεωπολιτική αβεβαιότητα, την πολιτική ασταθή κατάσταση και τις αβέβαιες προοπτικές για τις επενδύσεις, η Κύπρος κατάφερε να επιτύχει σημαντική αναβάθμιση του αξιόχρεού της κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Moody’s. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος οίκος διατηρεί τη χαμηλή αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων, αποφάσισε αυτή την περίοδο να αναβαθμίσει τα κυπριακά ομόλογα, κάτι που δεν συνέβη με άλλες χώρες, όπως η Γερμανία ή οι ΗΠΑ.
Η Moody’s αιτιολόγησε την αναβάθμιση επικαλούμενη την αισθητή μείωση του δημόσιου χρέους κάτω από το 60% του ΑΕΠ, καθώς και την ανάπτυξη που προκύπτει από τους τομείς υπηρεσιών με υψηλή παραγωγικότητα. Οι τομείς αυτοί υποστηρίζονται από τη μεταφορά έδρας πολλών εταιρειών στην Κύπρο, τη θετική καθαρή μετανάστευση, τις σημαντικές ξένες επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αντίθετα, την ίδια ημέρα (βράδυ Παρασκευής), ο οίκος Fitch επέλεξε να μην προχωρήσει σε κάποια αλλαγή στην αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου, ενώ η Standard & Poor’s είχε ήδη αποφασίσει πριν από έναν μήνα να παραλείψει την προγραμματισμένη αξιολόγηση.
Στην περίπτωση της Κύπρου, οι οίκοι αξιολόγησης επισημαίνουν τις θετικές επιδόσεις της χώρας, όπως τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αν και ταυτόχρονα αναφέρουν τις περιοχές στις οποίες δεν έχουν γίνει επαρκείς πρόοδοι. Ενδεικτικά, παραδέχονται τη μείωση του χρέους, τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων και την ανάπτυξη, αλλά επισημαίνουν τις αδυναμίες που παραμένουν, όπως το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και τη μικρή πτώση των εσόδων από τον τουρισμό.
Αναγνωρίζοντας τα επιτεύγματα, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι χρειάζονται ακόμη περισσότερα βήματα για να μειωθεί η απόσταση της Κύπρου από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας. Η ανάγκη για σταθερότητα είναι πιο επιτακτική από ποτέ, με την κυκλοφορία φημών, όπως η πρόταση για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών, να πλήττουν την οικονομία, αν δεν απορρίπτονται άμεσα.
Τέλος, η στάση της κυβέρνησης ότι η οικονομία έχει πετύχει εξαιρετικά αποτελέσματα, τα οποία δεν έχουν αναγνωριστεί πλήρως από τους πολίτες, μπορεί να οδηγήσει σε υπερεκτίμηση της κατάστασης και να δημιουργήσει μια αίσθηση επανάπαυσης, την ώρα που απαιτούνται ακόμη πολλά βήματα για να ενισχυθεί η κυπριακή οικονομία και να φτάσει ξανά στο επίπεδο που πέτυχε πριν από λίγες μέρες.