Δηλώσεις

Κουντουρά: Η έμφυλη βία να αναγνωριστεί ως έγκλημα στη Συνθήκη της ΕΕ

Δηλώσεις

Κουντουρά: Η έμφυλη βία να αναγνωριστεί ως έγκλημα στη Συνθήκη της ΕΕ

Δήλωσε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά καλώντας την Κομισιόν και το Συμβούλιο να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να ενταχθεί η έμφυλη βία ως έγκλημα στο άρθρο 83 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ.

«Η έμφυλη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι παγκόσμια μάστιγα. Είναι μια ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες, ένα σημάδι ντροπής και αποτυχίας για όλες τις κοινωνίες και ένα σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μία στις τρεις γυναίκες έχει βιώσει τον εφιάλτη της έμφυλης βίας και μία στις είκοσι έχει πέσει θύμα βιασμού συχνά χωρίς δικαίωση, στήριξη και προστασία.

Στον πυρήνα της, η έμφυλη βία είναι η εκδήλωση έλλειψης σεβασμού, υποτίμησης, απαξίωσης και υπονόμευσης της γυναίκας από τους άντρες που δεν αναγνωρίσουν την εγγενή τους ισότητα και πιστεύουν ότι η ζωή της γυναίκας δεν έχει την ίδια αξία με τη δική τους. Αντανακλά και αναπαράγει πατριαρχικά πρότυπα και στερεότυπα που κυριαρχούν ακόμη και σήμερα στην Ευρώπη και πρέπει να εξαλειφθούν.

Πρέπει να συμπεριλάβουμε την έμφυλη ως έγκλημα στο άρθρο 83 της Συνθήκης. Και πρέπει ως ύψιστη πολιτική και κοινωνική προτεραιότητα να την χτυπήσουμε στη ρίζα της. Οι γυναίκες και οι άνδρες είναι διαφορετικοί, αλλά είναι ίσοι. Η Οδηγία που θα υιοθετηθεί, θα πρέπει να είναι ολιστική και φιλόδοξη».

You may also like