Επικαιρότητα

Κορωνοϊός: Τι είναι το σύνδρομο MIS-C που ‘’χτύπησε’’ 10χρονο στη Λέσβο

Επικαιρότητα

Κορωνοϊός: Τι είναι το σύνδρομο MIS-C που ‘’χτύπησε’’ 10χρονο στη Λέσβο

Με το σύνδρομο MIS-C νοσηλεύεται ένα 10χρονο παιδί που μεταφέρθηκε την Κυριακή από τη Μυτιλήνη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» μη διασωληνωμένος.

Το παιδί μεταφέρθηκε εσπευσμένα το βράδυ της Κυριακής στην Αθήνα με αεροσκάφος του ΕΚΑΒ.

Ο 10χρονος είχε προσβληθεί με κορωνοϊό πριν από 15ημέρες, ωστόσο είχε νοσήσει ήπια. Παρόλα αυτά, οι γιατροί εκτιμούν ότι είχε υποστεί ήπια πνευμονική εμβολή και εκδήλωσε το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C) που χαρακτηρίζει τα σοβαρά περιστατικά της COVID 19, ένα περιστατικό εξαιρετικά σπάνια σε ανήλικους.

Όσον αφορά τα συμπτώματα του συνδρόμου, αυτά μοιάζουν αρκετά με την νόσο Kawasaki, και περιλαμβάνουν επίμονο πυρετό εργαστηριακή εικόνα συμβατή με φλεγμονή και ενδείξεις πολυοργανικής δυσλειτουργίας με σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα, καρδιογενές σοκ, υπόταση και συμμετοχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ).

Τι είναι το σύνδρομο MIS-C

Το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο λόγω της λοίμωξης Covid-19 (Multisystem Inflammatory Syndrome, MIS) έχει εκδηλωθεί σε τουλάχιστον 100 ανηλίκους και νεαρούς ενήλικες στη χώρα μας, έχοντας οδηγήσει περίπου 30 στην Εντατική προκαλώντας σε 60 μυοκαρδίτιδα, σύμφωνα η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

«Ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα για την απόφαση του εμβολιασμού των παιδιών ήταν ακριβώς αυτή η σοβαρή κατάσταση του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, που δεν αφήνει κανένα σύστημα του οργανισμού που να μην συμμετέχει στη φλεγμονή και κυρίως το κυκλοφορικό» επανέλαβε εχτές η κ. Μαρία Θεοδωρίδου.

Το σύνδρομο MIS-C πρόκειται για ένα πολυφλεγμονώδες σύνδρομο, που εμφανίζεται από 2 έως 10 εβδομάδες μετά τη μόλυνση από κορωνοϊό και αποτελεί την όψιμη εκδήλωση της νόσου. Το πιο συχνό σύμπτωμα της φλεγμονώδους νόσου δεν είναι αναπνευστικά προβλήματα: η πλειονότητα των παιδιών εμφανίζει γαστροεντερικές ενοχλήσεις (πόνο στην κοιλιά, ναυτία, εμετούς ή διάρροια) και πολλά εξανθήματα. Το κυρίαρχο σύμπτωμα, ωστόσο, είναι ο επίμονος πυρετός και όταν αυτό δεν υποχωρεί και παρατείνεται.

You may also like