Δηλώσεις

Καραμανλής: Φτιάχνουμε τις υποδομές για να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος

Δηλώσεις

Καραμανλής: Φτιάχνουμε τις υποδομές για να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος

Δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στο 5ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται ξανά σε περίοδο άνθησης, ανέφερε ο Υπουργός και ότι – σύμφωνα με τα στοιχεία των εισηγμένων εταιρειών – το ανεκτέλεστο των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων έχει φτάσει στα 9,38 δισ. ευρώ. Και τόνισε ότι αυτό σημαίνει προοπτικές ανάπτυξης και δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Ο σιδηρόδρομος έχει τη δυναμική να αποτελέσει την σύγχρονη ατμομηχανή του νέου οικονομικού μοντέλου που επιθυμούμε για την χώρα μας» επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι: «Βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής μας να γίνει η Ελλάδα κόμβος υποδομών και συνδυασμένων μεταφορών και ενεργειακός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Παράλληλα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είπε: «Για πρώτη φορά κάνουμε το αυτονόητο, που τόσα χρόνια ήταν αδιανόητο. Συνδέουμε όλα τα μεγάλα λιμάνια μας με το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο».

Στόχος είναι: «Να μπορέσουν να αναπτυχθούν επιτέλους στη χώρα μας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες logistics. Να εισέλθουμε δυναμικά στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών. Να αναβαθμίσουμε τον ρόλο των λιμανιών μας. Να προσφέρουμε νέους διαδρόμους εμπορευματικών μεταφορών στην εφοδιαστική αλυσίδα, αξιοποιώντας τη γεωγραφική μας θέση. Μια ολόκληρη βιομηχανία, δηλαδή, που δεν έχει εκμεταλλευτεί ως τώρα η χώρα μας, παρά το γεγονός ότι η γεωπολιτική και γεωγραφική της θέση είναι ιδανική», τόνισε.

Υπογράμμισε επίσης ότι: «Έτσι θέτουμε τις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας και στον τομέα της ενέργειας. Γιατί με αυτά τα έργα, η Ελλάδα, αξιοποιώντας τις τρέχουσες συγκυρίες και τις νέες γεωπολιτικές και ενεργειακές ισορροπίες που δημιουργούνται, έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει και σε αυτό τον τομέα, ως ενεργειακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής».

Για να καταδείξει τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά για τον κλάδο των κατασκευών, ο κ. Καραμανλής μίλησε με αριθμούς:

Αυτή τη στιγμή, το ανεκτέλεστο των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων που είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει φτάσει στα 9,38 δισ. ευρώ. Και σύμφωνα με τις προβλέψεις, βάσει των διαγωνισμών που βρίσκονται σε τελικό στάδιο, αναμένεται να φτάσει στα 15 δισ. ευρώ ως 2023.

«Μιλάμε δηλαδή για επίπεδα ρεκόρ, τόσο συνολικά για τον κλάδο, όσο και ξεχωριστά για κάθε όμιλο ή εταιρεία», σημείωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, προσθέτοντας ότι: «Αυτά τα έργα, λοιπόν, αυτά τα νούμερα, πιστοποιούν ότι ο κλάδος βρίσκεται επιτέλους ξανά σε μια περίοδο άνθισης και επέκτασης».

Τόνισε επίσης ότι αυτά τα πραγματικά δεδομένα, σημαίνουν σταθερότητα, ασφάλεια, δυνατότητα μακροχρόνιου σχεδιασμού, ότι σε μία δύσκολη περίοδο ο κατασκευαστικός κλάδος διαθέτει πλέον τη δυναμική να μεταδώσει την αναπτυξιακή του ώθηση σε ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία.
«Και βέβαια, τα έργα αυτά σημαίνουν χιλιάδες νέες και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις απασχόλησης, τόσο για επιστημονικό όσο και για τεχνικό προσωπικό», πρόσθεσε.

You may also like