Τις πρώτες θέσεις κατέχουν Φινλανδία, Δανία, Σιγκαπούρη, η Γερμανία, Ολλανδία ,η Ρωσία είναι την 103η θέση και η Τουρκία την 92η.
Ο Διεθνής Δείκτης Δικαιωμάτων Ιδιοκτησίας (IPRI) είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος δείκτης που αξιολογεί τη δύναμη των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, τόσο φυσικών όσο και πνευματικών, σε συνδυασμό με το νομικό και πολιτικό πλαίσιο που τα υποστηρίζει. Στην πιο πρόσφατη κατάταξη, που περιλαμβάνει 125 χώρες, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 57η θέση, ενώ η Κίνα βρίσκεται στην 51η. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα μεταξύ των δυτικών κρατών και των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, κάτι που αποτελεί μια απογοητευτική επίδοση και θέτει σε αμφισβήτηση την αναπτυξιακή πορεία της χώρας για το μέλλον.
Η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται, παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις, καθώς η τρέχουσα κυβέρνηση επικεντρώνεται περισσότερο στην επιβολή προστίμων και κατασχέσεων, παρά στη στήριξη παραγωγικών επενδύσεων. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πιθανό ότι η Ελλάδα θα πέσει ακόμα περισσότερο στην κατάταξη IPRI τα επόμενα χρόνια, ίσως φτάνοντας να βρεθεί κοντά σε χώρες της Αφρικής.
Ο Δείκτης IPRI, που δημοσιεύεται από την Property Rights Alliance, είναι το μοναδικό παγκόσμιο εργαλείο που αξιολογεί τα δικαιώματα φυσικής και πνευματικής ιδιοκτησίας σε 125 χώρες. Το 2024, καλύπτει χώρες που αντιπροσωπεύουν το 98% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 93% του πληθυσμού, και τονίζει τη σημασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στην ενίσχυση των οικονομικών και κοινωνικών δεικτών ευημερίας, όπως η ισότητα των φύλων, η καινοτομία, και η έρευνα και ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ερνάντο ντε Σότο, που συνυπέγραψε τη δημιουργία του Δείκτη, η πνευματική ιδιοκτησία μπορεί να προσφέρει λύσεις σε δύσκολες οικονομικές καταστάσεις, ενώ ο δείκτης αποτελεί ένα κρίσιμο εργαλείο για την αξιολόγηση της κατάστασης των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας παγκοσμίως.
Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται χώρες όπως η Φινλανδία, η Δανία, και η Σιγκαπούρη, ενώ στο τέλος βρίσκονται χώρες με σοβαρές πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, όπως το Ιράν, η Υεμένη και η Βενεζουέλα. Ενδεικτικά, η Ρωσία κατατάσσεται 103η και η Τουρκία 92η.
Η έκθεση του 2024 περιλαμβάνει επίσης μελέτες που εξετάζουν τη μεταβαλλόμενη φύση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, όπως οι επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της αγροτικής ιδιοκτησίας στην Κολομβία. Ο Ερνάντο ντε Σότο επισημαίνει ότι, παρά τις θετικές εξελίξεις, απαιτούνται σημαντικές προσπάθειες για τη βελτίωση της προστασίας των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε παγκόσμιο επίπεδο.