Ανάλυση

Η ωμή βία των αντιεξουσιαστών στα ΑΕΙ: Τραμπουκισμοί, απειλές, ξυλοδαρμοί

Ανάλυση

Η ωμή βία των αντιεξουσιαστών στα ΑΕΙ: Τραμπουκισμοί, απειλές, ξυλοδαρμοί

Ωμή βία στα ΑΕΙ. Για ακόμη μία φορά ένας πανεπιστημιακός δέχεται άγρια επίθεση από κουκουλοφόρους. Από τους «γνωστούς- αγνώστους». Που εδώ και χρόνια- δυστυχώς- δεν έβγαλαν τις κουκούλες.

Παρά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες. Παρά την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (σ.σ. θεσμός που αναμένεται εδώ και καιρό αλλά προς το παρόν δεν τον έχουμε δει στην πράξη).

Όλα κυλούσαν ομαλά χθες το απόγευμα μέσα στο αμφιθέατρο της ΑΣΟΕΕ. Ο γνωστός καθηγητής Χρηματοοικονομικής, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά είναι υπόδικος για διάφορες υποθέσεις, βλέπει έντρομος να εισβάλλουν μέσα στην φοιτητική αίθουσα γύρω στα 15 μαυροντυμένα άτομα. Είναι πάντοτε μαυροντυμένα σαν τις ιδέες τους. Αφού τον προπηλακίζουν τον χτυπούν με μανία σε όλο του το σώμα με κλωτσιές και μπουνιές. Φοιτητές του άτυχου καθηγητή παρεμβαίνουν και ευτυχώς δεν ζούμε τα χειρότερα. Το θύμα της επίθεσης μεταφέρεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Ο άνανδρος τραμπουκισμός των αντιεξουσιαστών εις βάρος του καθηγητή συνιστά ένα από τα πολλά περιστατικά των τελευταίων ετών… Ας δούμε ορισμένα από τα βίαια συμβάντα των τελευταίων ετών.

Ιανουάριος 2022: Αυτά είναι τα κηδειόχαρτα – αφίσες με τη φωτογραφία του

Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησαν κηδειόχαρτα σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης. Η απειλητική και μακάβρια κίνηση είχε αποδέκτη τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, με αφορμή τη λήξη της κατάληψης στο «Στέκι στο Βιολογικό» εντός του ιδρύματος, μετά από 34 χρόνια.

Το μήνυμα των κουκουλοφόρων ξεκάθαρο: «Η σορός θα βρίσκεται κάτω από τα μπάζα της κατάληψης στο Στέκι στο Βιολογικό».

Το περιστατικό ήρθε λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι ο Πρύτανης δεχόταν απειλές για τη ζωή του. «Ένας χώρος εντός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου που βρισκόταν επί δεκαετίες υπό κατάληψη, αποδόθηκε στην ακαδημαϊκή κοινότητα και θα αξιοποιηθεί προς όφελος των φοιτητών.

Το γεγονός αυτό οδήγησε τους γνωστούς τραμπούκους να απειλούν τη ζωή του Πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου και να φαντασιώνονται ότι θα συνεχίσουν το έργο τους, όπως είχαν συνηθίσει. Είναι μακριά νυχτωμένοι.

Η Ελλάδα αλλάζει και στα ελληνικά πανεπιστήμια η νομιμότητα και η ακαδημαϊκή τάξη είναι πια αδιαπραγμάτευτες. Όποιος δεν το αποδεχτεί και συνεχίζει να μηρυκάζει αθλιότητες, θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου.

Φυσικά η καταδίκη τέτοιων φασιστικών συμπεριφορών είναι αυτονόητη και θα πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα να πάψουν να κρύβονται και να πάρουν καθαρή θέση», ήταν το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

Οκτώβριος 2020: Πέρασαν ταμπέλα στο λαιμό του πρύτανη της  ΑΣΟΕΕ

Ακόμη ένα περιστατικό αποδεικνύει πως η κατάσταση στα ΑΕΙ παραμένει εκτός ελέγχου.

Κουκουλοφόροι αντιεξουσιαστές εισέβαλλαν στο γραφείο του πρύτανη και του πέρασαν μία ταμπέλα στον λαιμό, η οποία έγραφε «αλληλεγγύη στις καταλήψεις».

Οι θρασύτατοι αναρχικοί που μπήκαν στο γραφείο του, τον ειρωνεύτηκαν μάλιστα, λέγοντας «ευχαριστούμε τον πρύτανη που έδειξε την αλληλεγγύη του με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο».

Οι δράστες σχολιάζοντας την απόφασή τους να στοχοποιήσουν τον κ. Μπουραντώνη, είπαν πως το έκαναν γιατί «φροντίζει να αφήνει παντού το νεοφιλελεύθερο στίγμα του στον δημόσιο διάλογο, μέσα από άρθρα και συγγράμματα στα οποία υπεραμύνεται της ευρωενωσιακής πολιτικής και της δολοφονικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ»(!), καθώς και γιατί «οραματίζεται έναν εξευρωπαϊσμό των πανεπιστημίων στα πρότυπα αποστειρωμένων και επιτηρούμενων ιδρυμάτων»!

Στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας κατάφεραν, μετά από εκτεταμένες έρευνα, να ταυτοποιήσουν τους δράστες εντοπίζοντας το στίγμα από τις κεραίες εκπομπής κινητής τηλεφωνίας, και χρησιμοποιώντας υλικό από τις κάμερες ασφαλείας γύρω από τη σχολή που είχαν καταγράψει την άφιξη, αλλά και τη έξοδό τους, όπως και μαρτυρίες. Όπως προέκυψε από την έρευνα επρόκειτο για επτά άνδρες και μία γυναίκα, εκ των οποίων οι έξι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, ηλικίας 20-26 ετών.

Όπως ανέφεραν τότε αστυνομικές πηγές όλα τα άτομα ήταν ενταγμένα στον αντιεξουσιαστικό χώρο, και κάποιοι φέρονται να είχαν απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές για συμμετοχή σε επεισόδια και στο κίνημα υπέρ των καταλήψεων και κυρίως στο Κουκάκι και της Βανκούβερ.

Οκτώβριος 2021: Κουκουλοφόροι ξυλοκόπησαν φοιτητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το ρεπορτάζ εκείνων των ημερών ανέφερε πως ομάδα τριών ατόμων που ήταν μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου αναγνώρισαν το στέλεχος της φοιτητικής παράταξης Πανελλήνια Ανεξάρτητη Κίνηση Σπουδαστών (ΠΑνΚΣ), Οδυσσέα Βλαχονικολό και του επιτέθηκαν.

Μετά από λίγες ώρες το θύμα της επίθεσης τόνισε σε δηλώσεις του ότι βρισκόταν στο ΟΠΑ για μάθημα. “Καθώς έβγαινα από την πλαϊνή είσοδο της Δεριγνύ με αναγνώρισαν τρία άτομα που μάλλον πρόσκεινται στο αναρχικό χώρο και άρχισαν να με χτυπάνε με μπουνιές και κλοτσιές”, τόνισε. Τότε ο πρύτανης του ΟΠΑ κ. Δημήτρης Μπουραντώνης δήλωσε ότι θα διερευνηθούν άμεσα οι πτυχές του περιστατικού από το ίδρυμα και θα ενημερωθούν οι αρμόδιες Αρχές.

Οκτώβριος 2022: “Προσέλαβαν” οικοδομικό συνεργείο για να φτιάξουν στέκι μέσα στο Πολυτεχνείο

Φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς παρεμποδίζουν και διώχνουν τους υγειονομικούς ελεγκτές των πιστοποιητικών για τον κορωνοϊό και  δέσμευσαν χωρίς άδεια αμφιθέατρο. Ωστόσο, αυτά είναι συνηθισμένα για τους κουκουλοφόρους. Αυτή τη φορά αποφάσισαν να… προχωρήσουν σε κάτι πιο ακραίο για τα δεδομένα τους.

Προσέλαβαν οικοδομικό συνεργείο, μετέφεραν οικοδομικά υλικά (άμμο, τσιμέντο, τούβλα) και έκαναν οικοδομικές εργασίες σε πανεπιστημιακή αίθουσα, θέλοντας να φτιάξουν το δικό τους στέκι! Με το «έτσι θέλω». Με την… αποφασιστικότητα που τους διακατέχει!

Οκτώβριος 2021: Κλείδωσαν κοσμήτορα σχολής στο γραφείο του στην Κρήτη

Ένα ακόμη περιστατικό βίας επαναλαμβάνεται αυτή τη φορά σε πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Ομάδα φοιτητών με τη συνδρομή εξωπανεπιστημιακών αντιεξουσιαστών, έκλεισαν τον κοσμήτορα της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου στο γραφείο του επί τετράωρο και τον ανάγκασαν να υπογράψει συγκεκριμένο κείμενο εξυβρίζοντάς τον και απειλώντας τον!

Μία μέρα νωρίτερα ο άτυχος καθηγητής είχε κάνει παρατήρηση σε φοιτητή που έκανε παράνομη αφισοκόλληση σε τοίχους του ιδρύματος. Ο κοσμήτορας είχε ζητήσει από τον φοιτητή να μην κολλάει τις αφίσες στους τοίχους του κτιρίου, αλλά στον ειδικό χώρο που υπήρχε γι’ αυτές στον πίνακα ανακοινώσεων. Τότε ο φοιτητής του απάντησε με θράσος: «Αν προχωρήσεις σε καταγγελία θα δεις τη μούρη σου κολλημένη σε όλο το πανεπιστήμιο».

Νοέμβριος 2019: Η επίθεση σε φοιτητές για το Άσυλο

Φοιτητές που είχαν ταχθεί υπέρ της κατάργησης του ασύλου, δέχθηκαν επίθεση από μερίδα εξωπανεπιστημιακών, που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο.


Είχαν προηγηθεί επεισόδια που διαδραματίστηκαν σε ΑΣΟΕΕ και Πάντειο.

Βάσει της καταγγελίας που έγινε στο κεντρικό κυλικείο της Πανεπιστημιούπολης του Γάλλου, φοιτητές που είχαν ταχθεί υπέρ της κατάργησης του ασύλου δέχθηκαν επίθεση από μερίδα εξωπανεπιστημιακών που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση φοιτήτριας του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης που ήταν μπροστά στην επίθεση: «Στεκόμασταν ακριβώς δίπλα στους φοιτητές, οι οποίοι δέχτηκαν επίθεση. Πρόκειται για άτομα τα οποία δεν νομίζω πως προέρχονταν από το Πανεπιστήμιο. Μπήκαν στο χώρο προκλητικά, απειλώντας και φωνάζοντας προς φοιτητές που προέρχονταν από συγκεκριμένη φοιτητική παράταξη. Διαπληκτισμοί υπάρχουν αρκετές φορές ανάμεσα στους φοιτητές και τις φοιτητικές παρατάξεις. Αυτοί όμως δεν ήταν φοιτητές. Δεν τους έχουμε ξαναδεί. Η αλήθεια είναι πως αυτή η εικόνα δεν μας αξίζει. Δεν αξίζει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η τοπική κοινωνία καλείται για ακόμα μια φορά να μας προστατεύσει. Η κατάργηση του ασύλου έχει προκαλέσει έναν παροξυσμό σε αυτούς που χρόνια τώρα το εκμεταλλευόντουσαν. Είναι ενδεικτικό, πως στο τέλος της επίθεσης απείλησαν με θράσος πως θα επιστρέψουν εκ νέου».

Φεβρουάριος 2017: Η επίθεση στον καθηγητή Άγγελο Συρίγο

Ο νυν υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, καθηγητής τότε στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Παντείου, δέχθηκε επίθεση από 3 αγνώστους μέσα στο Πανεπιστήμιο.

Εκείνο το διάστημα οι αντιδράσεις που προκάλεσε, το κύμα τρομοκρατίας που εξαπέλυσαν οι γνωστοί άγνωστοι μπαχαλάκηδες των πανεπιστημίων, ήταν για πολλούς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Το άσυλο ήταν άσυλο και είχε μετατραπεί σε άβατο.

Ο Άγγελος Σύριγος… τόλμησε να κάνει παρατήρηση στους κουκουλοφόρους, οι οποίοι έγραφαν συνθήματα στους τοίχους της σχολής. Οι κουκουλοφόροι τον ξυλοκόπησαν και ο καθηγητής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου του έγιναν ράμματα στο τραύμα που του προκάλεσαν οι δράστες στο κεφάλι. Οι γιατροί αποφάσισαν να παραμείνει για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, για να τον παρακολουθούν για τυχόν επιπλοκές.

Ο ίδιος ο κ. Συρίγος, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM περιέγραψε την επίθεση που δέχθηκε: «Ενώ πήγαινα στο Πάντειο είδα κάποιον να ζωγραφίζει με σπρέι τον τοίχο. Του είπα αυτό απαγορεύεται και μου είπε «γιατί; Δικός σου είναι ο τοίχος;» Μετά ήρθαν άλλοι δύο. Ο τύπος με το σπρέι μου έβαψε το παντελόνι και με χτύπησε με το μπουκάλι στο κεφάλι. Έπεσα κάτω και οι άλλοι δύο άρχισαν να με χτυπούν δυνατά με κλωτσιές». Οι αστυνομικοί τότε παρά το γεγονός πως έφτασαν γρήγορα στο σημείο δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τους δράστες.

You may also like