Επικαιρότητα

Η ενεργειακή διάσταση της Ελληνοσερβικής φιλίας

Επικαιρότητα

Η ενεργειακή διάσταση της Ελληνοσερβικής φιλίας

Παραδοσιακά οι σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας είναι εξαιρετικές, εξαιτίας πολιτιστικών, θρησκευτικών και ιστορικών παραγόντων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας προσδίδουν μια άλλη διάσταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η κοινή διακήρυξη που υπεγράφη το 2019 μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας, περιλαμβάνει την ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία στον τομέα της καθαρής ενέργειας και υπογραμμίζει τον στόχο για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και των οδεύσεων μεταφοράς ενέργειας.

Ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο Βελιγράδι, συζήτησε, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας Aleksandar Vučić, τις εξαιρετικές προοπτικές συνεργασίας που υπάρχουν στον τομέα τη ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών. «Ειδικά στα ζητήματα της ενεργειακής διασυνδεσιμότητας, σκοπός μας είναι να μεγιστοποιηθεί η ενεργειακή ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Φιλοδοξούμε να καταστούμε αξιόπιστος ενεργειακός κόμβος», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ενεργειακή διπλωματία φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα και τη Σερβία. Την ίδια στιγμή, η χώρας μας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον ενεργειακό τομέα της Σερβίας.

Επιπλέον, ειδικά οι επενδύσεις των ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) στη Σερβία έχουν ιδιαίτερη σημασία. Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω ισχυροποίηση των διμερών σχέσεων, κάτι που φέρνει τη χώρα μας πιο κοντά στον στόχο της να αποτελέσει κόμβο διαμετακόμισης φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο TAP (Trans Adriatic Pipeline- Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου), ως μέρος του Νοτίου Διαδρόμου Αερίου (Southern Gas Corridor), του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) και το FSRU (Πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου)στην Αλεξανδρούπολη, αποτελούν τα πλέον κρίσιμα έργα για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, για τον σκοπό της διαφοροποίησης των πηγών και διαδρομών ενέργειας. Μαζί με τον TAP, στο Νότιο Διάδρομο περιλαμβάνονται οι αγωγοί SCPX (South Caucasus Pipeline Expansion-Αγωγός Νότιου Καυκάσου) και TANAP (Αγωγός Φυσικού Αερίου Ανατολίας-Trans- Anatolian Pipeline).

Παράλληλα, η Σερβία σκοπεύει να ολοκληρώσει τη διασύνδεση αερίου με τη Βουλγαρία άμεσα. Ο αγωγός Νις- Ντιμιτροβγκραντ- Σόφια, επιτρέπει τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη να προχωρήσει στην πράξη η υλοποίηση του νέου νομικού πλαισίου που διέπει την ενεργειακή αγορά.

Είναι φανερό ότι τα ενεργειακά έργα στην Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, για τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων μεταφοράς ενέργειας προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή είναι υψίστης σημασίας. Κάτι που αποτελεί στόχο των Βαλκανίων και της ΕΕ για της ενεργειακή ασφάλεια.

Σήμερα, η Gazprom εξακολουθεί να αποτελεί τον κύριο προμηθευτή φυσικού αερίου πολλών κρατών στα Βαλκάνια και την ΕΕ. Ωστόσο, ο Νότιος Διάδρομος αποτελεί μια ενεργειακή διέλευση μεγάλης δυναμικής, σε σχέση και με την ανάπτυξη των κάθετων αξόνων. Το φυσικό αέριο αποτελεί μεταβατικό καύσιμο προς καθαρότερες μορφές ενέργειας. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η προοπτική της αειφορικής αναβάθμισης του δικτύου, ώστε να εισάγονται στις υπάρχουσες υποδομές ανανεώσιμα αέρια ως μείγμα με το φυσικό αέριο (λχ. υδρογόνο).

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα προωθεί σημαντικά και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις EuroAsia Interconnector και EuroAfrica Interconnector, για τη μεταφορά καθαρής ενέργειας προς τα Βαλκάνια και την ΕΕ. Συνεπώς, η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η άνοδος των τιμών ενέργειας λόγω της πανδημίας και των διεθνών εξελίξεων (λχ. κρίση στην Ουκρανία), καταδεικνύουν ότι ο ενεργειακός μετασχηματισμός και η πράσινη μετάβαση εν γένει, επιβάλλεται να προχωρήσουν γρήγορα.

Η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η προσέγγιση των φιλόδοξων κλιματικών στόχων, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη χώρα μας, η ελληνική κυβέρνηση προωθεί συνεργασίες στον ενεργειακό τομέα. Την ίδια στιγμή, είναι δεδομένη η γεωστρατηγική υπεραξία που αποκτάει η χώρα μας, μέσω της ενεργής κλιματικής και ενεργειακής διπλωματίας.

You may also like