Ανάλυση

Η Αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αμερικανική Δασμολογική Πολιτική

Ανάλυση

Η Αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αμερικανική Δασμολογική Πολιτική

Η ΕΕ θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να λάβει άμεσα μέτρα, για να διατηρηθούν οι ισορροπίες στην Οικονομία της.

Η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την επιβολή αυστηρών δασμών στις εισαγωγές προϊόντων από τον Καναδά και το Μεξικό, την αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα, και οι απειλές για επέκταση αυτής της πολιτικής σε αγαθά από ευρωπαϊκές χώρες προκαλούν αυξημένη αβεβαιότητα για τον επιχειρηματικό τομέα, την οικονομία και την απασχόληση. Σε πρώτο στάδιο, αυτή η πολιτική ενδέχεται να οδηγήσει σε αντεπίδραση από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, περιλαμβανομένων των αντισταθμιστικών δασμών.

Η βασική αιτία πίσω από το νέο εμπορικό δόγμα της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η αρνητική της στάση απέναντι στο εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η εξέλιξη συμβαδίζει με την ήδη δύσκολη περίοδο που διανύει η ευρωπαϊκή οικονομία. Από την προηγούμενη δεκαετία, η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητά της έχουν μειωθεί, ενώ οι παραδοσιακές ηγέτιδες βιομηχανίες των ισχυρών ευρωπαϊκών οικονομιών χάνουν μερίδια αγοράς στον διεθνή ανταγωνισμό. Η γεωπολιτική αναστάτωση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχει αυξήσει σημαντικά το ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη.

Ποια θα μπορούσε να είναι η κατάλληλη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη νέα δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ; Αρχικά, θα πρέπει να ληφθούν αντιμέτρα με σύνεση και συντονισμό. Ωστόσο, ο κατακερματισμός των πολιτικών των κρατών-μελών καθιστά δύσκολη την υιοθέτηση κοινής στρατηγικής. Επιπλέον, η Ευρώπη θα μπορούσε να συνδυάσει τις αντιδράσεις της με θετικά μέτρα, όπως η αύξηση των εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων, ιδιαίτερα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Όσον αφορά την άμυνα, η ΕΕ μπορεί να προτείνει αύξηση των αμυντικών της δαπανών στο 3% του ΑΕΠ, κάτι που θα οδηγήσει σε περισσότερες εισαγωγές αμυντικών προϊόντων από αμερικανικές εταιρείες. Αυτές οι στρατηγικές μπορούν να αποτελέσουν βασικό σημείο στις μελλοντικές εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Η εκτίμηση των επιπτώσεων των αμερικανικών δασμών είναι επίσης κρίσιμη για τον σχεδιασμό της στρατηγικής διαπραγμάτευσης της Ευρώπης. Οι δασμοί από τις ΗΠΑ αναμένεται να επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά όχι σημαντικά. Η επίδραση θα εξαρτηθεί από το ύψος των δασμών. Οι τομείς που είναι πιο εκτεθειμένοι περιλαμβάνουν τη βιομηχανία αυτοκινήτων, τα είδη πολυτελείας, τη μεταποίηση και τη γεωργία. Παρά την επιδείνωση, η Ευρώπη είναι λιγότερο ευάλωτη σε σχέση με τον Καναδά και το Μεξικό, καθώς εξαρτάται λιγότερο εμπορικά από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, ορισμένες χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Γερμανία, είναι πιο εκτεθειμένες, ενώ άλλες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, είναι λιγότερο επηρεασμένες. Η μείωση της ανάπτυξης του βασικού εμπορικού εταίρου της ΕΕ, λόγω της πτώσης των εξαγωγών της προς τις ΗΠΑ, θα έχει έμμεσες επιπτώσεις στην Ευρώπη.

You may also like