Επικαιρότητα

Γερμανία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Παροχή Φυσικού Αερίου

Επικαιρότητα

Γερμανία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Παροχή Φυσικού Αερίου

Την “προληπτική αύξηση μέτρων” ως απάντηση στην πιθανή διακοπή της ροής του φυσικού αερίου από την Ρωσία, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η επιμονή της Ρωσίας να πληρωθεί σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο έχει θέσει σε εγρήγορση κα άλλες χώρες της Ευρώπης όπως η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Γαλλία.
Η Ελλάδα συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους προμηθευτές, η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα κάνει έκκληση στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν λιγότερο αέριο, ενώ η αρμόδια γαλλική ρυθμιστική αρχή συνέστησε στους καταναλωτές να μην πανικοβληθούν. Η Ιταλία και η Λετονία έχουν ήδη ενεργοποιήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Ο Robert Habeck- ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας- ανέφερε πως η πληρότητα στις προμήθειες είναι για την ώρα εξασφαλισμένη, αγγίζοντας τα επίπεδα του 25%, και η ενεργοποίηση του ‘’επιπέδου έγκαιρης προειδοποίησης’’ του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, σχετίζεται με την ‘’επικείμενη επιδείνωση της κατάστασης εφοδιασμού’’.
Ο ίδιος ανακοίνωσε τη σύσταση μιας ‘’ομάδας κρίσης’’ που θα παρακολουθεί το φαινόμενο και περιλαμβάνει μέλη του υπουργείου του, τη γερμανική ρυθμιστική αρχή δικτύων και τους διαχειριστές των δικτύων, ενώ κάλεσε καταναλωτές και ιδιώτες να κάνουν ‘’όσο το δυνατόν περισσότερη οικονομία στην χρήση’’.

Τέλος, αναφορικά με την ρωσική απαίτηση για υλοποίηση των συναλλαγών σε Ρούβλια, παρά την απόρριψη των αιτημάτων από τους G7 τη Δευτέρα, η γερμανική πλευρά σημειώνει πως δεν θα δεχθεί “καμία παραβίαση των συμβολαίων”.

You may also like