Δηλώσεις

Φωτίου: Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ εγκληματεί κατά του περιβάλλοντος

Δηλώσεις

Φωτίου: Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ εγκληματεί κατά του περιβάλλοντος

Δήλωσε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
«Με το Σχέδιο Νόμου για το περιβάλλον κορυφώνεται η τακτική της ΝΔ, με ορυμαγδό νομοθετημάτων λίγο πριν κλείσει η Βουλή, να διευκολύνει το μεγάλο φαγοπότι των «ημετέρων» στα 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Γι αυτό ο κ. Μητσοτάκης απορρίπτει τον διακομματικό έλεγχο που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το νομοσχέδιο εγκληματεί κατά του περιβάλλοντος, που η προστασία του είναι όρος της βιώσιμης ανάπτυξης, για να διευκολύνει τις γνωστές κρατικοδίαιτες επενδύσεις. Θεωρεί το περιβάλλον εχθρό της ανάπτυξης και το αφήνει ανοχύρωτο στην κλιματική κρίση, αποκρύπτοντας ότι αυτή είναι αποτέλεσμα της αλόγιστης εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων από το μεγάλο κεφάλαιο. Η ΝΔ υποβαθμίζει τις περιοχές Natura 2000, π.χ. το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς που καίγεται για 8η μέρα και που πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση είχε καταργήσει τον φορέα διαχείρισής του.

Το Σχέδιο Νόμου προκαθορίζει χρήσεις γης για δραστηριότητες ασύμβατες με το περιβάλλον, τροποποιεί προς το χειρότερο τις προδιαγραφές των περιβαλλοντικών μελετών. Οι κανόνες καταργούνται σε όφελος των ισχυρών. Παραβιάζονται οι διαδικασίες της ΕΕ και γίνονται φωτογραφικές ρυθμίσεις.

Καταργούνται οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες για επί τούτου ενοποιούμενα έργα και έργα που βαφτίζονται «μικρής κλίμακας». Δίνει οδηγίες πώς να μην ποινικοποιούνται οι περιβαλλοντικές παραβάσεις και πώς να διαγράφονται πρόστιμα. Νομοθετεί την «πατέντα διαφθοράς» της ΝΔ: οι ελεγκτές αξιολογητές να πληρώνονται από τον επενδυτή που ελέγχουν!!!
Επιτρέπεται η ατελής και λανθασμένη χαρτογράφηση των δασών που «θα διορθωθεί μετά», ώστε να δοθεί η δυνατότητα επέκτασης τουριστικών εγκαταστάσεων στο δάσος. Για τη χωροταξία δεν ορίζονται ελεγκτικοί μηχανισμοί, ούτε τοπικά πολεοδομικά σχέδια, ούτε παρατηρητήρια δόμησης και το φυσικό περιβάλλον μετατρέπεται σε αστικό δομημένο με ρουσφέτια και φωτογραφικές ρυθμίσεις. Ειδικότερα το άρθρο 52 επιτρέπει σε ιδιώτες να κατασκευάζουν αυθαίρετα κτίσματα σε γη παραχωρημένη από το δημόσιο, όπως το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός μέσω ΣΔΙΤ. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.

Και ενώ η κοινωνία φτωχοποιείται, η κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιήσει το νερό. Το Σ/Ν προσπαθεί να παρακάμψει το ΣτΕ που ακύρωσε τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο, του 50% + μιας μετοχής που κατείχε το δημόσιο στην ΕΥΔΑΠ και τη ΕΥΑΘ», είπε η Βουλευτής.

You may also like