Δηλώσεις

Φον ντερ Λάιεν: Βουλγαρία και Πολωνία λαμβάνουν ήδη αέριο από τις γειτονικές τους χώρες

Δηλώσεις

Φον ντερ Λάιεν: Βουλγαρία και Πολωνία λαμβάνουν ήδη αέριο από τις γειτονικές τους χώρες

Δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, μιλώντας έπειτα από σύσκεψη για την ενεργειακή κρίση.

«Δεν μας κάνει εντύπωση ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο για να μας εκβιάσει», σημείωσε λέγοντας πως η απάντηση της ΕΕ θα είναι «άμεση, ενωμένη και συντονισμένη».

Δήλωσε πως «θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις της Gazprom θα έχουν τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στους Ευρωπαίους καταναλωτές». «Και οι δύο χώρες (σ.σ. Βουλγαρία και Πολωνία) λαμβάνουν αέριο από τους γείτονές τους στην ΕΕ. Αυτό δείχνει την αλληλεγγύη μεταξύ μας, αλλά και την αποτελεσματικότητα παλαιότερων επενδύσεων, όπως οι διασυνδέσεις και άλλες υποδομές φυσικού αερίου» ξεκαθάρισε.

Η Επιτροπή, όπως είπε θα συνεχίσει το έργο της, για να διασφαλίσει την επαρκή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου μεσοπρόθεσμα: «το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης REPowerEU θα μας βοηθήσει να μειώσουμε σημαντικά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ήδη από φέτος. Έχουμε, επίσης, εξασφαλίσει συμφωνία με τις ΗΠΑ για προμήθεια σε επιπλέον υγροποιημένο αέριο (LNG), φέτος και τα επόμενα χρόνια. Θα εργαστούμε χέρι-χέρι με τα κράτη-μέλη, ώστε να διασφαλίσουμε εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου και από άλλους εταίρους».

Ανέφερε, επίσης, ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιο για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης στα μέσα Μαΐου.

You may also like