Δηλώσεις

Φλωρίδης: Ο νέος Δικαστικός Χάρτης αποδεικνύει ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι μεταρρυθμίσιμη

Δηλώσεις

Φλωρίδης: Ο νέος Δικαστικός Χάρτης αποδεικνύει ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι μεταρρυθμίσιμη

Δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Ελληνική Δικαιοσύνη: Οι μεγάλες αλλαγές».

Ο κ. Φλωρίδης επεσήμανε τις αλλαγές που έγιναν έως τώρα στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και τις επερχόμενες αλλαγές μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη οι κομβικές νομοθετικές αλλαγές που επέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι κατ΄ αρχάς ο νέος Δικαστικός Χάρτης με την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και των Ειρηνοδικών και την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαστικής δικαιοδοσίας, η προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων, η ενίσχυση του πλαισίου για την πάταξη της ενδοοικογενειακής βίας, η αυστηροποίηση των ποινών στον Ποινικό Κώδικα, η αλλαγή της Δικονομίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και οι επερχόμενες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και η δημιουργία του Κώδικα Εναλλακτικής Επίλυσης των Διαφορών.

Ειδικότερα, ο κ. Φλωρίδης, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός τον Ιούνιο του 2023, έθεσε δύο μείζονες προτεραιότητες για τον τομέα της Δικαιοσύνης και τόνισε:

«Η πρώτη αφορούσε στην ανάγκη έμπρακτης απάντησης στο αγωνιώδες αίτημα της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας και την ενίσχυση της κοινωνικής ειρήνης. «Είναι η ώρα» είπε, «να κοιτάξουμε και προς την πλευρά των θυμάτων. Να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, όπως επιβάλλει το κράτος δικαίου και η σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά να δούμε επιτέλους και την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων. Να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα για την επιβολή της νομιμότητας παντού.

Με την εκτεταμένη αλλαγή στο ποινικό σύστημα της χώρας και τις διατάξεις για την ενδοοικογενειακή βία, η οποία ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και ισχύει από την 1η Μαΐου ως νόμος 5090/2024, αντιστρέψαμε την βασική, για πολλά χρόνια, αντίληψη, για την αντιμετώπιση των εγκληματούντων.

Εφαρμόσαμε την βασική αρχή των πιο πετυχημένων ποινικών συστημάτων, σύμφωνα με την οποία δεν είναι το ύψος των ποινών και η λεγόμενη «εικονική αυστηρότητα», που αποτρέπουν την τέλεση των εγκλημάτων, αλλά η δημιουργία της βεβαιότητας στους υποψήφιους δράστες ότι για κάθε παράβαση θα υπάρχει ανάλογη τιμωρία, η οποία όμως θα εκτίεται. Αυτή είναι η αρχή, που δίνει σημαντικό βάρος στην προληπτική-αποτρεπτική λειτουργία του ποινικού συστήματος».

Και συνέχισε ο κ. Φλωρίδης: «Η δεύτερη, όχι ιεραρχικά, αλλά εξόχως σημαντική προτεραιότητα που έθεσε ο Πρωθυπουργός, ήταν ότι έπρεπε να απαντήσουμε, επίσης εμπράκτως, στο ερώτημα που απασχολεί τον δημόσιο διάλογο χρόνια τώρα, εάν η ελληνική Δικαιοσύνη είναι μεταρρυθμίσιμη.

Η απάντηση δόθηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο από την έναρξη της νέας κυβερνητικής θητείας. Την περασμένη άνοιξη η Βουλή ψήφισε, τη σημαντικότερη, κατά την άποψή μας, μεταρρύθμιση στον τομέα της Δικαιοσύνης. Τον Δικαστικό Χάρτη, με την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και των Ειρηνοδικών και την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, όπου παρατηρούνται και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων».

Ακόμη, ο κ. Φλωρίδης, ανέφερε: «Μια ακόμα εμβληματική αλλαγή με πολλαπλές θετικές συνέπειες στην ταχύτητα και ποιότητα απόδοσης της Δικαιοσύνης, είναι ήδη υπό επεξεργασία. Πρόκειται για την δημιουργία του Κώδικα Εναλλακτικής Επίλυσης των Διαφορών, που ελπίζουμε να ψηφιστεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Ένα σύγχρονο θεσμικό οικοδόμημα, που πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ταχεία επίλυση των διαφορών, εκτός της βασικής δικαιοδοτικής λειτουργίας, με την θετική και σημαντική συμβολή του δικηγορικού Σώματος» και προσέθεσε:

Επίσης, η σημαντική αλλαγή της Δικονομίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ίδιου του δικαστηρίου, ενενήντα πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του το 1929, και η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή και εφαρμόζεται πλέον από τον περασμένο Σεπτέμβριο ως νόμος 5119/2024, έχει ήδη εισαγάγει το δικαστήριο σε μια νέα εποχή, η οποία προβλέπεται λαμπρή και αντάξια της ιστορίας του.

You may also like