Επικαιρότητα

Δένδιας για Αμυντική Συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδος: Σημαντικό βήμα στην εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων

Επικαιρότητα

Δένδιας για Αμυντική Συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδος: Σημαντικό βήμα στην εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων

«Το ν/σ για την Αμυντική & Διακοινοβουλευτική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδος αποτυπώνει τη στρατηγική σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη χώρα μας», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας.

«Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θέλω να εκφράσω ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πανηγυρική και διακομματική υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την Ελληνο-Αμερικανική Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση», επεσήμανε στη συνέχεια ο Έλληνας ΥΠΕΞ, σε δήλωσή του, σχολιάζοντας την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδος.

«H U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act of 2021 είναι πια νόμος των ΗΠΑ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τις ευχαριστίες του «στους φίλους της Ελλάδας, στους φίλους της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας», τους γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ (Bob Menendez) και Μάρκο Ρούμπιο (Marco Rubio), καθώς και τους βουλευτές Τεντ Ντόιτς (Ted Deutch) και Γκας Μπιλιράκις (Gus Bilirakis).

«Η υιοθέτηση του νομοσχεδίου αυτού, σε συνέχεια της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Σχέσεις τις οποίες η κυβέρνηση θεωρεί ως βασική προτεραιότητα και τις καλλιεργεί από την ανάληψη των καθηκόντων της», πρόσθεσε.

Όπως επεσήμανε, ο νέος νόμος κυρίως προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  1. Τα ποσά του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινήτρων των ΗΠΑ να διατεθούν στον μέγιστο βαθμό για την Ελλάδα προκειμένου να καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες.
  2. Χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικού υλικού.
  3. Εξουσιοδότηση του Προέδρου των ΗΠΑ να επισπεύσει την παράδοση οποιωνδήποτε μελλοντικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.
  4. Χρηματοδότηση για την παροχή εκπαίδευσης για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
  5. Σύσταση Διακοινοβουλευτικής Ομάδας, στο πλαίσιο 3+1, Κύπρου, Ελλάδος, Ισραήλ και ΗΠΑ, ώστε να υπάρξει εμβάθυνση της σχέσης αυτής και με κοινοβουλευτικό βραχίονα, στον οποίο θα μετέχουν 6 γερουσιαστές από τις ΗΠΑ.«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλαμε ως κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και ως υπουργείο Εξωτερικών για την εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, αποδίδει πλέον καρπούς και ορατά αποτελέσματα», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Ο συγκεκριμένος νόμος αποτυπώνει τη στρατηγική σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη χώρα μας. Ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ευημερίας του ελληνικού λαού. Παράλληλα, ανοίγει τις προοπτικές για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας σε επίπεδο που δεν υπάρχει αντίστοιχο με καμιά άλλη χώρα στην περιοχή μας». «Επίσης, με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζεται για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις που αφορούν στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή». Κλείνοντας, ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ουάσινγκτον, στην ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ και ειδικά τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ (Geoffrey Pyatt) και την πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

You may also like