Επικαιρότητα

Αυστηρές προδιαγραφές στις Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας

Επικαιρότητα

Αυστηρές προδιαγραφές στις Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας

Οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας προβλέπονται στο σχέδιο Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στην επίσημη σελίδα του paidi.gov.gr.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 13 Μαρτίου 2022 και μετά την ολοκλήρωσή της, όλες οι προτάσεις θα αξιολογηθούν, ώστε να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων παιδικής προστασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από δεκαετίες νομικού κενού στην προστασία των ανηλίκων εντός ορφανοτροφείων, η νέα υπουργική απόφαση ορίζει με σαφή κριτήρια και αυστηρές προδιαγραφές τον τρόπο λειτουργίας των δομών τόσο ως προς την ποιοτική υποστήριξη των φιλοξενούμενων ανηλίκων όσο και ως προς την αποϊδρυματοποίησή τους, που είναι και ο κυριότερος στόχος.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε σχετικά: «Καλύπτουμε τα κενά του παρελθόντος και με απόλυτη διαφάνεια, αυστηρές προδιαγραφές και σαφή κριτήρια δημιουργούμε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων παιδικής προστασίας που ουσιαστικά στοχεύει στην εξάλειψή τους. Καλούμε τους αρμόδιους φορείς αλλά και τους πολίτες, να συμβάλουν σ’ αυτή τη δημόσια διαβούλευση, ώστε όλοι μαζί, να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία κάθε δομής, τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών και την ταχύτερη δυνατή αποϊδρυματοποίηση των παιδιών. Πρωταρχικός μας σκοπός είναι βγάλουμε όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα. Γι’ αυτό και από το ιδρυματικό μοντέλο προστασίας μεταβαίνουμε πλέον στην υποστήριξη των οικογενειών και όπου αυτή δεν καθίσταται εφικτή, στην οικογενειακού τύπου εναλλακτική φροντίδα, με σκοπό όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ένα απόλυτα ασφαλές και προστατευμένο οικογενειακό περιβάλλον».Ο

You may also like