Επικαιρότητα

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Πως θα συμβάλλουν στη μείωση των λογαριασμών ρεύματος

Επικαιρότητα

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Πως θα συμβάλλουν στη μείωση των λογαριασμών ρεύματος

Η διεθνής ενεργειακή κρίση, που χτυπά με μανία ολόκληρο τον πλανήτη, έχει φέρει τους καταναλωτές αντιμέτωπους με «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το κύμα των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια παρέχει άμεσες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος. Ωστόσο, εξίσου σημαντικό είναι το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών να μειωθεί σε σταθερή βάση.

Μια νέα δράση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σκοπό αυτή ακριβώς τη μείωση σε μόνιμη βάση, που μπαίνει σε εφαρμογή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, είναι το πρόγραμμα «Αντικατάστασης και Ανακύκλωσης Ενεργοβόρων Ηλεκτρικών Συσκευών».

Ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, προανήγγειλε τη χορήγηση ποσού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ σε 200.000 νοικοκυριά, για την αντικατάσταση παλιών κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών.

Στην πραγματικότητα, η πορεία προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία απαιτεί την εξάλειψη των εκπομπών αέριων του θερμοκηπίου. Είναι επιβεβλημένο, να επιτευχθεί μείωσή τους κατά 95% μέχρι το 2050.

Η μακροχρόνια στρατηγική προς τη κλιματική ουδετερότητα περιλαμβάνει «πράσινες» πολιτικές, εντός των οποίων εντάσσεται και το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών.

Μόνο από την εφαρμογή του, η Ελλάδα καταφέρνει να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα: κατά 126.000 τόνους το έτος. Επίσης, όφελος για την ελληνική οικονομία προκύπτει από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, λόγω της εγκατάστασης των νέων συσκευών. Αυτό υπολογίζεται στα 15 έως 27 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Πράγματι, η ελληνική κυβέρνηση επιταχύνει την πράσινη μετάβαση και συνακόλουθα, τον ενεργειακό μετασχηματισμό.

Όσον αφορά την υπαγωγή των πολιτών στο πρόγραμμα, προϋπόθεση είναι η ανακύκλωση των παλιών συσκευών. Τα 200.000 ωφελούμενα νοικοκυριά, θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν μέχρι τρεις ηλεκτρικές συσκευές.

Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, σύμφωνα με το ετήσιο εισόδημα.

Ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση μέχρι 5.000 KWh τον χρόνο, απολαμβάνει μέχρι 25% εξοικονόμηση ενέργειας.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες, θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ το χρόνο. Σε περιπτώσεις μεγαλύτερης χρήσης, το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας δύναται να υπερβεί ακόμα και το 40%.

Η δράση, έχει ένα σαφές κοινωνικό πρόσημο. Προβλέπονται κοινωνικά κριτήρια, όπως συμβαίνει και στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021».

Προτεραιότητα δίνεται στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες: ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνους.

Οι συσκευές που επιδοτούνται, είναι αυτές που δημιουργούν τα μεγαλύτερα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας.

Γενικότερα, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών και της θερμότητας, οι ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, η καθαρή κινητικότητα στον τομέα των μεταφορών, οι υποδομές στο ηλεκτρικό δίκτυο, οι πολιτικές ολοκλήρωσης αγορών και η βιοοικονομία, αποτελούν μέρος της βιώσιμης ανάπτυξης.

Παράλληλα, διευκολύνοντας την ανάπτυξη των ΑΠΕ και προωθώντας τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, στόχος είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε σταθερή βάση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα σήμερα προσελκύει επενδύσεις ανεξαρτήτως μεγέθους στο τομέα της πράσινης ενέργειας.

Ο φιλοεπενδυτικός προσανατολισμός της ελληνικής κυβέρνησης δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για αυτές, καθώς η Ελλάδα μας είναι ιδανική για την ανάπτυξή τους. Η εξέλιξη αυτή, συνθέτει την εικόνα μιας σύγχρονης χώρας που μετασχηματίζει τον ενεργειακό της τομέα.

Η ενεργειακή μετάβαση δημιουργεί νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση και της ενεργειακής φτώχιας.

Την ίδια στιγμή, ο περιορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών εν γένει.

You may also like