Ανάλυση

Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας

Ανάλυση

Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας

Η αναγέννηση του νησιού από τις στάχτες του και το στοίχημα του Πρωθυπουργού

Το περασμένο καλοκαίρι η Βόρεια Εύβοια βίωσε μια ανυπολόγιστη καταστροφή. Πάνω από μισό εκατομμύριο στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, ενώ σπίτια, αυτοκίνητα, περιουσίες, χωράφια και ζώα παραδόθηκαν στις φλόγες.

Πέρα από την τεράστια οικολογική καταστροφή, η καταστροφή της ρητίνης και το πλήγμα στη μελισσοκομεία, τη ζωική και αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό έφεραν τους κατοίκους αντιμέτωπους με την απώλεια των εσόδων τους, την ανεργία και την απελπισία.

Αυτό που οφείλει η κυβέρνηση στους κατοίκους της περιοχής αλλά και δρομολογεί είναι ένα πλήρες και οργανωμένο σχέδιο αναγέννησης, βασιζόμενο σε μεταρρυθμίσεις και μέτρα στήριξης.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε το πληγωμένο νησί με ευρύ κυβερνητικό κλιμάκιο και τον επικεφαλής της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, Σταύρο Μπένο προκειμένου να παρουσιάσει στους πολίτες τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου, τις δράσεις στο πλαίσιο του σχεδίου ανασυγκρότησης καθώς και τις άμεσες παρεμβάσεις για την στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Ένα σχέδιο συγκροτημένο, με πιεστικά χρονοδιαγράμματα για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά κυρίως μια απόδειξη που προερχόταν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, πως ο κρατικός μηχανισμός για πρώτη φορά είναι εδώ, δίπλα στους πολίτες, όχι με κούφιες υποσχέσεις και μακρινά ‘’θα’’. Ένα ελληνικό κράτος διαφορετικό, και όχι βραδυκίνητο ή προσκολλημένο στην άκρατη γραφειοκρατία, ένα κράτος που κινείται με μεγάλη ταχύτητα, όπως έκανε και από την αρχή στην περίπτωση της Εύβοιας, με την γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Ο δρόμος Χαλκίδα – Στροφυλιά σε πρώτο πλάνο

Η νέα χάραξη του οδικού άξονα, έναν δρόμο 56 χιλιομέτρων που θα μειώσει σημαντικά τη διαδρομή από την Βόρεια Εύβοια προς την Χαλκίδα κατά 40 λεπτά, αποτελεί ένα έργο ‘’εμβληματικό’’, που θα αλλάξει τελείως τον χαρακτήρα των οδικών υποδομών στην Βόρεια Εύβοια και θα συνδεθεί άμεσα με την ανασυγκρότηση.

Σχέδιο ανασυγκρότησης και στήριξη των πολιτών

Σε συνέχεια των αποζημιώσεων στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, πρώτη προτεραιότητα αποτέλεσε η στήριξη των κατοίκων και η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Βασικός στόχος, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχεδιασμό, είναι οι μελισσοκόμοι και οι ρητινοσυλλέκτες να παραμείνουν στον τόπο τους και να στηριχθούν, να διασφαλιστούν νέες θέσεις και ευκαιρίες εργασίας, ενώ η τοπική οικονομία να ανακάμψει πλήρως.

Αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσω του πλέγματος μέτρων στήριξης τόσο των μελισσοκόμων όσο και των ρητινοκαλλιεργητών, χάρις τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις μεταφορές μελισσοκόμων, την επιχορήγηση για την κάλυψη απολεσθέντος εξοπλισμού, τη δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων και φύτευση μελισσοκομικών φυτών για τους μεν και με τη συμμετοχή κατά προτεραιότητα σε όλα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, την οικονομική ενίσχυσή τους και την κάλυψή τους από ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ και με στήριξη με ορίζοντα 15ετίας για τους δε.

Παράλληλα, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων που επλήγησαν από τη φωτιά για την τριετία 2021-23 και η απαλλαγή όλων των ακινήτων της Βόρειας Εύβοιας για φέτος, η εξάμηνη αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η απαλλαγή των τοπικών επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων από το επιστρεπτέο σκέλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η προσφορά επιδόματος ενοικίου-συγκατοίκησης για την προσωρινή στέγαση των μόνιμων κατοίκων και η δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω της νέας πλατφόρμας arogi.gov.gr να λάβουν άμεσα την πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής και της επιχορήγησης, αποτελούν μερικά μόνο από τα μέτρα στήριξης της τοπικής κοινωνίας.

Νέο Δάσος

Επιπλέον, πέρα από τα έργα πρόληψης, το δάσος θα αναγεννηθεί και θα αξιοποιηθεί με την αναβάθμιση των προϊόντων που αυτό προσφέρει. Η συγκρότηση του Φορέα Διαχείρισης του Νέου Δάσους της Βόρειας Εύβοιας θα έχει ως αποστολή την καταγραφή και τη βέλτιστη αξιοποίηση όλων των πόρων του δάσους, σε πλαίσιο αειφορίας και βιωσιμότητας.

Πρότυπα ΚΕΠ και Κέντρα Χωροταξίας

Δύο εξίσου πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής είναι η δημιουργία πρότυπων ΚΕΠ και των Κέντρων Χωροταξίας και Περιβάλλοντος.

Τα νέα ΚΕΠ μάλιστα θα λειτουργήσουν ως πιλότοι για τη μελλοντική εξάπλωση του θεσμού και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Τουρισμός

Η ίδρυση Διαδημοτικού Αναπτυξιακού Οργανισμού, είναι εξίσου σημαντική καθώς θα μεριμνά για την προβολή τουριστικών προϊόντων και θα υποστηρίζει τους ΟΤΑ όσον αφορά την παροχή των σχετικών υπηρεσιών.

Αναγέννηση

Το συγκροτημένο αυτό σχέδιο ολικής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, αποτελεί πέρα από την υλοποίηση της υποχρέωσης του κράτους να σταθεί δίπλα στους πολίτες της περιοχής, την ευκαιρία να μετατραπεί μια φυσική καταστροφή σε μία μεγάλη ευκαιρία αναγέννησης.

Αλλά πάνω από όλα θα αποδείξει ότι αυτή τη φορά το κράτος έχει τη δυνατότητα να σηκώσει τα μανίκια και να δουλέψει, ενώ η αναγέννηση της Εύβοιας είναι ένα στοίχημα που η κυβέρνηση επιθυμεί να κερδίσει.

You may also like