Δηλώσεις

Αχτσιόγλου: Μείωση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

Δηλώσεις

Αχτσιόγλου: Μείωση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

Δήλωσε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της σε ραδιοφωνική εκπομπή. «Ο πληθωρισμός τον Γενάρη φαίνεται ότι θα ξεπεράσει το 5,5% και έχει διαρκώς αυξητική τάση», συμπλήρωσε.

«Το ζήτημα της κοινωνικής προστασίας είναι το κρίσιμο. Θα πρέπει να γίνει μείωση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο το πετρέλαιο κίνησης και τη βενζίνη, αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης. Μια τέτοια μείωση θα είχε κόστος για ένα χρόνο 1,5δις».

Και επισήμανε «ότι εξίσου σημαντικός με τις φοροελαφρύνσεις είναι ο έλεγχος στην αγορά, από τον οποίο επίσης απέχει η κυβέρνηση. Κανείς δεν ξέρει σε ποιο βαθμό οι εκρηκτικές τιμές που βλέπουμε είναι αποτέλεσμα των ανατιμήσεων ή είναι και αποτέλεσμα αισχροκέρδειας».

Και συνέχισε επισημαίνοντας: «Σ αυτή τη συνθήκη αν δεν παρέμβει το κράτος, δεν μπορεί να σταματήσει η διαρκής υποβάθμιση του εισοδήματος των πολιτών.

«Η Κυβέρνηση λέει ότι το διαθέσιμο εισόδημα δεν μειώθηκε, όμως η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχει μειωθεί δραματικά. Το κρίσιμο είναι, τι αγοραστική δύναμη, έχει ο μισθός. Ήδη τον Δεκέμβρη η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού μερικής απασχόλησης μειώθηκε κατά 14% και του κατώτατου μισθού κατά 10%. Γι’ αυτό και εμείς πέρα από όλα τα άλλα μέτρα που προτείνουμε, έλεγχο στην αγορά, μείωση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης ζητάμε τώρα αύξηση του κατώτερου μισθού στα 800€. Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν έκανε αύξηση την προηγούμενη χρονιά», κατέληξε η Έφη Αχτσιόγλου.

You may also like