Δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κατά την εκκίνηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής η επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/788 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1799 της Επιτροπής για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα επιμέρους επιγραμμικά συστήματα συγκέντρωσης – Διατάξεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία και τον έλεγχο εσόδων και δαπανών κομμάτων, συνασπισμών και υποψηφίων βουλευτών και αιρετών – Λοιπές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών».
Όπως επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών συνιστά έναν σημαντικό θεσμό που επιτρέπει στους Ευρωπαίους πολίτες να υποβάλουν νομοθετικές προτάσεις προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δημιουργεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει την ακεραιότητα της διαδικασίας.
«Πρόκειται για ένα επιγραμμικό σύστημα το οποίο θα μπορεί να μας οδηγεί σε μία ταυτοποίηση αυτών που έχουν πάρει την πρωτοβουλία, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι δηλώσεις υποστήριξης για τη νομοθεσία που θα ζητήσουν οι πολίτες» δήλωσε.
Αναφερόμενος στις διατάξεις που αφορούν την εκλογική διαδικασία, σημείωσε ότι ορισμένες εξ’ αυτών είναι εισήγηση και πρόταση του αρμόδιου τμήματος του Αρείου Πάγου για την καλύτερη εφαρμογή και λειτουργία της εκλογικής νομοθεσίας, ενώ αναφορικά με τα σενάρια πρόωρων εκλογών που διακίνησε η αντιπολίτευση με αφορμή τις συγκεκριμένες διατάξεις, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει εισέλθει στον τελευταίο χρόνο της θητείας της και ορισμένα εκλογικά ζητήματα οφείλουν να ρυθμιστούν. Ξεκαθάρισε δε ότι η προκήρυξη εκλογών αποτελεί συνταγματική και θεσμική προνομία αποκλειστικά του Πρωθυπουργού και δε συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Σχετικά με τις παρεμβάσεις που αφορούν στο Προεδρικό Διάταγμα 15/2022 για τη χρηματοδότηση, τα έσοδα, τις δαπάνες και τον έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων εξήγησε ότι έγιναν με υπόδειξη και πρωτοβουλία της Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών της Βουλής με στόχο τον εξορθολογισμό.
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από το άρθρο 44 του νομοσχεδίου, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να φιμώσει τον οποιοδήποτε, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν θα επιτρέψει οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να θέτουν κατεπείγοντα θέματα στις συζητήσεις προ ημερησίας διατάξεως, η θεματολογία των οποίων είναι άσχετη με τις αρμοδιότητες των Διοικητικών Συμβουλίων.
«Ξεκινά από το να συζητήσουμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και καταλήγει να συζητάμε για τους Σαντινίστας και για την εκπαιδευτική πολιτική της Κυβέρνησης ή για ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανένας» ανέφερε ο κ. Βορίδης και χαρακτήρισε αυτή την κατάσταση «ευτελισμό της διαδικασίας μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια». Διευκρίνισε ωστόσο ότι λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις και αναμένει προτάσεις προκειμένου να βελτιωθεί η ρύθμιση για το θέμα και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης, εξασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα των Διοικητικών Συμβουλίων.
«Πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε, ούτε τα Δημοτικά Συμβούλια να κάνουν επαναστατική γυμναστική και έναν ακτιβισμό χωρίς νόημα αλλά και να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης, διαφυλάσσοντας παράλληλα το κύρος της ακεραιότητάς τους» είπε.
Αναφορικά με την τροπολογία με την οποία προωθούνται δομικές αλλαγές για την αναβάθμιση της λειτουργίας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ανακοίνωσε ότι προωθείται το μοντέλο του επιτελικού κράτους, σύμφωνα με το οποίο ο Συντονιστής θα παραμείνει διατηρώντας αρμοδιότητες για το προσωπικό και τα οικονομικά, δηλαδή κατ’ αναλογία τις αρμοδιότητες του Υπηρεσιακού Γραμματέα ενός Υπουργείου, ωστόσο τοποθετείται και Γραμματέας, ο οποίος θα είναι πολιτικό πρόσωπο και θα αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ταυτόχρονα, προανήγγγειλε αλλαγές στα οργανογράμματα, αλλαγές στους οργανισμούς τους, την ενίσχυσή τους με προσωπικό και πρόσθεσε ότι έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» το έργο της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης που θα εκκινήσει τη μεγάλη συζήτηση για τις αρμοδιότητες.
Τέλος, απαντώντας στην αναφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε ότι το θέμα έχει ήδη εξαντληθεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα στο οποίο έχουν χαριστεί χρήματα στις τράπεζες.