Δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στην 30η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ με τη δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα.
«Ο τουρισμός και το τουριστικό προϊόν μας έβγαλε από τα δύσκολα στα χρόνια των μνημονίων. Βλέπω εδώ και ορισμένους με τους οποίους βάζαμε στοιχήματα εκείνη την εποχή για τις πρωτιές.
Και πράγματι, θέλω να πιστεύω και θέλω να ελπίζω ότι και φέτος σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, δύσκολη συγκυρία κοινωνικά και οικονομικά, ο τουρισμός θα είναι ένα αποκούμπι. Ωστόσο θέλω να κάνω δυο τρεις παρατηρήσεις, εάν μου επιτρέπετε.
Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι η κυβέρνηση αυτή -αφήνω ασχολίαστο το σκέλος εκείνος που άπτεται της μεταφυσικής, πώς συνέβη και ήρθαν όλα τα κακά του κόσμου, δεν θέλω να το σχολιάσω.
Θέλω να πω όμως ότι συγκρίνετε στον τομέα του τουρισμού όχι με τις επιδόσεις του 2021 και του 2020 -και ο τουρισμός και η κυβέρνηση που είναι σήμερα- πρέπει να συγκριθούμε όλοι μαζί φέτος με τις επιδόσεις του 2019. Αυτό θα είναι το σωστό. Γιατί κάθε φορά λες πήγα καλά ή πήγα άσχημα ανάλογα με το ποιο είναι το σημείο αναφοράς», σημείωσε.
«Ειδικά για τον τουρισμό, το ανθρώπινο δυναμικό είναι κεφαλαιώδες, κατά την άποψή μου. Ακούω φέτος από παντού ότι υπάρχει τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, εργατικού δυναμικού και στον τομέα του τουρισμού. Και πιστεύω ότι σε έναν βαθμό αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συνθήκες εργασίας -και αυτό προφανώς και δεν είναι απόλυτη ευθύνη των ανθρώπων του τουρισμού αλλά ευθύνη αυτών που βάζουν το πλαίσιο- είναι άσχημες.
Εκεί λοιπόν πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι εάν θέλουμε να έχουμε συνεχή αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό και να συμβάλλει στην ελληνική οικονομία ο τουρισμός, θα πρέπει να δούμε και να μειώσουμε άλλα κόστη και όχι το μισθολογικό κόστος. Αυτή τη στιγμή οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν πλήττονται από τους ακριβούς μισθούς. Πλήττονται από τον τριπλασιασμό και τετραπλασιασμό του κόστους ενέργειας.
Πλήττονται από τον πληθωρισμό που τρέχει 11% και από τα προϊόντα τα οποία φέτος έχουν αυξηθεί 20% και 30%. Αυτή είναι η μεγάλη πληγή η οικονομική.
Άρα, η δική μου η άποψη, η δική μου η αντίληψη είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο εργασίας το οποίο θα αποτελεί παράγοντα αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, το πλαίσιο το θετικό, ή οι καλές αμοιβές, οι καλές συνθήκες. Και από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε αν όντως είναι ο τουρισμός σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, πώς θα μικρύνουμε τα κόστη για να δώσουμε τη δυνατότητα και να υπάρχουν κέρδη και αυτά τα κέρδη να επανεπενδύονται στην ελληνική τουριστική αγορά», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.
Όσον αφορά την αύξηση του ενεργειακού κόστους τόνισε «ότι το τρομακτικό πρόβλημα φέτος για όλο τον κλάδο του τουρισμού αλλά και για όλη την οικονομία, είναι η τρομακτική αύξηση του ενεργειακού κόστους, ο πληθωρισμός που τρέχει με 12%. Όλα αυτά θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας. Άρα, πολύ θετικό ότι σε αυτές τις συνθήκες το τουριστικό προϊόν αντέχει και εύχομαι, ειλικρινά το λέω, να αγγίξουμε και να ξεπεράσουμε τον πήχη που είναι ήδη πολύ ψηλά αλλά είναι του ’19 ο πήχης, όχι του ’21 και του ’20 σε συνθήκες πανδημίας. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα για τον κλάδο και για τους ανθρώπους του τουρισμού είναι η έκρηξη του κόστους, του ενεργειακού κόστους, του μη μισθολογικού κόστους».