Στρατηγικό στόχο αποτελεί για την κυβέρνηση η αξιοποίηση του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού πλεονεκτήματος της χώρας, ώστε να καταστεί ενεργειακός κόμβος πράσινης ενέργειας και φυσικού αερίου.
Πέρα από σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο, η Ελλάδα μετατρέπεται πλέον και σε χώρα παραγωγός υδρογονανθράκων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι οι έρευνες υδρογονανθράκων αναβαθμίζονται σε έργα εθνικής σημασίας.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), με τη συμμετοχή και της διοίκησης των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ). Ο πρώτος στόχος είναι η αποσαφήνιση της εικόνας για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, μέχρι την εκπνοή του 2023. Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των ερευνών υδρογονανθράκων αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο ρόλος των υδρογονανθράκων στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και την ενεργειακή μετάβαση παραμένει κρίσιμος. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επισπεύδει την βιώσιμη ανάπτυξη και η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι ύψιστης σημασίας. Το φυσικό αέριο αποτελεί καύσιμο- γέφυρα για τον ενεργειακό μετασχηματισμό και είναι απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση, η οποία αναμένονταν να διαρκέσει αρκετές δεκαετίες (και μετά από το 2050).
Οι πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις θα γίνουν, πιθανόν, πριν το τέλος του επόμενου έτους. Η επιτάχυνση των ερευνών για εξόρυξη φυσικού αερίου αφορά έξι εκτάσεις, μια στην Ήπειρο και τις υπόλοιπες στη θάλασσα. Οι διαδικασίες θα κινηθούν σύμφωνα με το πρότυπο των χωρών- παραγωγών της περιοχής. Επί παραδείγματι, η Αίγυπτος εφαρμόζει σήμερα ταχείες διαδικασίες για τη διερεύνηση και για την έναρξη παραγωγής υδρογονανθράκων.
Οι διεθνείς ενεργειακές εταιρείες, οι οργανισμοί και οι παράγοντες της αγοράς, εμπιστεύονται σήμερα την Ελλάδα. Το γεγονός ότι αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην γειτονία της και παράλληλα, εναρμονίζεται πλήρως με τις ευρωπαϊκές πολιτικές, με τους στόχους της ενεργειακής ασφάλειας και της βιώσιμης ανάπτυξης, αναβαθμίζει σημαντικά το ρόλο της στο υπό διαμόρφωση ενεργειακό τοπίο.
Η εικόνα συμπληρώνεται από το δυναμικό των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου. Τα μεγάλα ευρήματα στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ προσελκύουν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Έχει αναθερμανθεί η συζήτηση και για τον αγωγό EastMed, ενώ υπάρχουν ισχυρές προοπτικές και για επενδύσεις στη φθηνή καθαρή ενέργεια. Η Αίγυπτος, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα, συμμετέχουν ήδη σε μεγάλα έργα μεταφοράς φθηνής καθαρής ενέργειας, όπως τα EuroAsia και EuroAfrica Interconnector.
Η μεταμόρφωση της ΕΔΕΥ σε σημαντικό αρωγό της πράσινης μετάβασης
Η κυβέρνηση διαθέτει μια σύγχρονη οπτική για την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων, η οποία αναλαμβάνει τη χορήγηση αδειών εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και τη συνολική διαχείριση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου για την αποθήκευση άνθρακα, άλλων αερίων και υγρών στοιχείων.
Ο ορισμός φορέα για τη χορήγηση αδειών για έργα εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα ήταν αναγκαίος. Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει ενταχθεί η ανάπτυξη μιας μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στη Ν. Καβάλα. Η πλήρης αδειοδότηση του σταθμού αναμένεται μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024.
Η βιομηχανία των υδρογονανθράκων αναπτύσσει υποδομές και κατέχει την τεχνογνωσία για το πέρασμα στο μπλε και πράσινο υδρογόνο, την ανάπτυξη των δυνατοτήτων αποθήκευσης CO2 και την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Η τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα συγκεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Χρησιμοποιείται για να απομακρύνει τον άνθρακα, κυρίως από τις εργοστασιακές εκπομπές και την ατμόσφαιρα.
Ο πράσινος μετασχηματισμός και το αντίστοιχο rebranding, αποτελούν σημαντική διάσταση διεθνώς. Εκεί εστιάζουν οι μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υδρογονανθράκων. Οι TotalEnergies και τα ΕΛΠΕ εμπλουτίζουν ήδη το χαρτοφυλάκιο τους με την ανάπτυξη σημαντικών έργων ΑΠΕ.