Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και οι διατάξεις του υπ. Περιβάλλοντος για τα νησιά, συνέβαλαν στην πτώση αυτή.
Με την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα να βρίσκεται σε κατάσταση υπερθέρμανσης και τη χώρα να αντιμετωπίζει στεγαστική κρίση, πληροφορηθήκαμε την Τετάρτη ότι η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών τον Νοέμβριο του περασμένου έτους παρουσίασε απότομη πτώση. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι νέες άδειες του συγκεκριμένου μήνα μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο πριν την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία κήρυξε τον νέο (πλέον παλαιό) Οικοδομικό Κανονισμό ως αντισυνταγματικό, επισημαίνοντας το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει. Η κατάσταση πλέον επηρεάζει άμεσα την οικονομία, καθώς μετά την απόφαση του ΣτΕ, η οποία εκδόθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, η έκδοση αδειών έχει σταματήσει σε πολλές πολεοδομίες, καθώς αναμένεται η κυβερνητική απόφαση.
Η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς αντί για την αναμενόμενη ανάπτυξη των κατασκευών στην μεταμνημονιακή περίοδο, η χώρα δείχνει να μην έχει νέες κατοικίες. Αυτό έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών των ακινήτων και έχει σοβαρές συνέπειες στην αγορά, ενώ αυξάνονται και τα ενοίκια. Εν τω μεταξύ, δεν έχει βρεθεί λύση για το πώς θα κατασκευάζονται τα νέα σπίτια, με πολλές πολεοδομίες να εκδίδουν άδειες μόνο για οικόπεδα άνω των 4 στρεμμάτων, ενώ η κατάσταση παραμένει αβέβαιη ακόμη και για τις περιοχές εντός πόλεων. Η απόφαση του ΣτΕ δημιούργησε μεγαλύτερη αβεβαιότητα, καθώς ορίζει ότι μόνο όσοι είχαν ξεκινήσει εργασίες πριν από την απόφαση μπορούν να προχωρήσουν με τις άδειες τους. Η αδυναμία να αποδειχθεί αυτό έχει προκαλέσει σύγχυση στον κλάδο. Παράλληλα, μεγάλοι ξένοι επενδυτές επανεξετάζουν τη στρατηγική τους και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη χώρα.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ανακοινώνει προγράμματα, όπως αυτό της κοινωνικής αντιπαροχής για την ανακαίνιση παλαιών ακινήτων. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο με ποιον οικοδομικό κανονισμό θα πραγματοποιηθούν αυτές οι κατασκευές ή ανακαινίσεις, αναμένοντας το νέο πλαίσιο.
Η κατάσταση στα νησιά είναι επίσης δύσκολη, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος να εντοπίζει παραβάσεις στις κατασκευές σε περιοχές όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, αν και η έκδοση οικοδομικών αδειών εκεί έχει παγώσει από το 2020 λόγω της εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο του θέματος από το 2019 και μετά, με αποτέλεσμα να τρέχει να καλύψει το χαμένο έδαφος. Βρίσκεται συνεχώς πίσω από τις εξελίξεις και καλείται να βρει λύσεις υπό μεγάλη πίεση, καθώς αυξάνεται το κόστος στέγασης και οι πιέσεις των επενδυτών, ενώ πρέπει να προστατεύσει το περιβάλλον. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.