Ανάλυση

Επιχειρήσεις: Οι προκλήσεις σε μια περίοδο διαρκών αλλαγών και ανατροπών

Ανάλυση

Επιχειρήσεις: Οι προκλήσεις σε μια περίοδο διαρκών αλλαγών και ανατροπών

Σε στάση αναμονής και ετοιμότητας οι επιχειρήσεις, για την εφαρμογή των οικονομικών πολιτικών Τραμπ και των πολεμικών συρράξεων.

Οι αλλαγές συχνά προκαλούν δυσφορία σε πολλούς, καθώς καταργούν συνήθειες και αντιλήψεις, ανατρέπουν ήδη εδραιωμένες καταστάσεις. Στον οικονομικό τομέα, όπου οι συνέπειες έχουν άμεση κοινωνική διάσταση, απαιτούν προσεκτική διαχείριση, συχνά είναι δύσκολο να προβλεφθούν, ενώ κάποιες φορές μπορεί να είναι ιδιαίτερα απαιτητικές. Ωστόσο, στην εποχή μας, η ρήση του Ηράκλειτου «τα πάντα ρει» είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Ο καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων, Δημήτρης Μπουραντάς, επισημαίνει ότι, εξαιτίας της συνεχούς αλλαγής του κόσμου, το μόνο που παραμένει σταθερό είναι η αλλαγή αυτή καθεαυτή. Στη ζωή, η επιβίωση και η πρόοδος προϋποθέτουν συνεχή προσαρμογή και εξέλιξη. Αν και οι αλλαγές δεν οδηγούν πάντα σε πρόοδο, η φύση έχει δείξει ότι εκείνα τα είδη που επιβίωσαν δεν ήταν τα πιο δυνατά ή εξυπνότερα, αλλά τα πιο προσαρμοστικά.

Αυτό ισχύει και για τις επιχειρήσεις. Ισχυρές και επιτυχημένες εταιρείες μπορούν να συρρικνωθούν ή να καταρρεύσουν αν παραμείνουν στάσιμες και αδυνατούν να αντιληφθούν ή να προσαρμοστούν στις νέες κοινωνικές, πολιτισμικές, οικονομικές, πολιτικές και τεχνολογικές προκλήσεις. Οι ταχύτατες εξελίξεις, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η εμφάνιση νέων ισχυρών παικτών, δημιουργούν μια δυναμική που μπορεί να παρασύρει όσους δεν την αναγνωρίσουν εγκαίρως.

Για να επιβιώσουν και να προοδεύσουν, οι επιχειρήσεις χρειάζονται διορατικότητα, εξωστρέφεια, φαντασία και καινοτομία. Η ικανότητα να αλλάζουν γρηγορότερα από τους ανταγωνιστές τους είναι το πιο ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που δεν μπορεί να αντιγραφεί. Αυτό απαιτεί νέες ιδέες, καινοτομίες και, κυρίως, την αποτελεσματική εφαρμογή τους.

Συχνά, το κενό μεταξύ του «γνωρίζω» και του «κάνω» είναι αυτό που οδηγεί στην αποτυχία. Αυτό το χάσμα προκαλείται από την αντίσταση στις αλλαγές, καθώς προτιμούμε την ασφάλεια του γνωστού. Όλοι προτιμούμε τα παλιά μας παπούτσια από τα καινούργια, διότι αισθανόμαστε άνετα σε ό,τι ήδη γνωρίζουμε.

Η αποτελεσματική διοίκηση των αλλαγών απαιτεί από τα στελέχη να δημιουργούν την ανάγκη για αλλαγή, να αντιμετωπίζουν την αντίσταση, να ενέπνευσουν το όραμα και να κινητοποιούν τους ανθρώπους για να υλοποιήσουν με ενθουσιασμό τις αλλαγές. Αυτό απαιτεί τη σωστή κουλτούρα, τις απαραίτητες δεξιότητες και ένα δομημένο εννοιολογικό υπόβαθρο.

Ο καθηγητής John P. Kotter, μέσα από τα βιβλία του για την αλλαγή, παρουσιάζει ένα μοντέλο για την αποτελεσματική εφαρμογή της σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Υπογραμμίζει ότι οι άνθρωποι αλλάζουν κυρίως όταν η αλλαγή τους αγγίζει συναισθηματικά και λιγότερο όταν τους παρουσιαστεί μία λογική ανάλυση.

Από τις έρευνες που πραγματοποίησε ο Kotter, προκύπτει ότι οι επιτυχημένοι οργανισμοί γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν την αντίσταση στις αλλαγές, να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες και να αποφύγουν τους κινδύνους. Η αλλαγή, για αυτούς, είναι κάτι περισσότερο από σταδιακή βελτίωση – είναι μια συνεχής διαδικασία ανανέωσης και προσαρμογής. Επίσης, η αλλαγή στη συμπεριφορά εξαρτάται από την ικανότητα να επηρεαστούν τα συναισθήματα των ανθρώπων, αφού τα συναισθήματα είναι το κλειδί για την επιτυχία.

You may also like