Πόσο αξιόπιστο είναι το AI μοντέλο της κινεζικής DeepSeek σε σύγκριση με το αντίστοιχο της OpenAI αλλά και των υπόλοιπων μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών;
Ο Χέρνανθ Μανταπάτι, επικεφαλής της γερμανικής startup τεχνητής νοημοσύνης Novo AI, ήταν ένας από τους πρώτους που σταμάτησε να χρησιμοποιεί το ChatGPT της OpenAI για χάρη των chatbot της κινεζικής DeepSeek.
«Όταν έχεις αναπτύξει τις εφαρμογές σου χρησιμοποιώντας την OpenAI, μπορείς εύκολα να τις μεταφέρεις. Χρειαστήκαμε μόνο μερικά λεπτά για τη μετάβαση» είπε στο Reuters στο περιθώριο του επενδυτικού συνεδρίου GoWest στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.
Η DeepSeek αλλάζει το τοπίο στην ΑΙ προσφέροντας στις επιχειρήσεις επιδόσεις συγκρίσιμες με της OpenAI αλλά σε πολύ μικρότερο κόστος, αναφέρει το πρακτορείο έπειτα από συνεντεύξεις με περισσότερους από δέκα επενδυτές και στελέχη.
Η κούρσα για την κατάκτηση της πιο εξελιγμένης τεχνητής νοημοσύνης έχει αποκτήσει σχεδόν μυθικές διαστάσεις. Παρά την παράδοση της Δύσης σε μεγάλα τεχνολογικά επιτεύγματα, η κινεζική DeepSeek μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι, προσφέροντας μια νέα δυναμική στην τεχνολογική σκηνή. Η είδηση ότι η DeepSeek ανέπτυξε ένα καινούργιο GPT μοντέλο, το οποίο οι ειδικοί θεωρούν εξαιρετικό, έχει τραβήξει την προσοχή. Στο παρακάτω κείμενο, θα εξετάσουμε γιατί αξίζει να επικεντρωθούμε σε αυτό το νέο βήμα, τις επιφυλάξεις που πρέπει να έχουμε και τα θετικά του στοιχεία.
Πρώτα και κύρια, το νέο μοντέλο πρόκειται για μια κορυφαία γλωσσική τεχνολογία με πολύ υψηλή κατανόηση εντολών και εξαιρετική ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Είναι πιο γρήγορο από τα δυτικά αντίστοιχα και πολύ πιο οικονομικό. Δεν είναι απλώς ένα ρομπότ που επαναλαμβάνει τυχαία φράσεις για εντυπωσιασμό – αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ερευνητές της DeepSeek. Σε έναν κόσμο όπου τα γλωσσικά μοντέλα έχουν εφαρμογές σε τομείς όπως η ιατρική, η δημοσιογραφία, η νομική και η τέχνη, η ύπαρξη ενός συστήματος που δεν περιορίζεται σε απλές ερωταπαντήσεις αλλά δημιουργεί πιο ανθρώπινες και πιο πρωτότυπες αντιδράσεις, είναι ένα τεράστιο επίτευγμα.
Το πιο κρίσιμο σημείο, ωστόσο, αφορά τις προκλήσεις που γεννά ο ανταγωνισμός στον τομέα των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων και ο φρενήρης αγώνας ταχύτητας που διεξάγεται μεταξύ κρατών και εταιρειών. Αυτός ο αγώνας συνεπάγεται σημαντικές συνέπειες για την ανθρωπότητα, τη δημοκρατία και την παγκόσμια ισχύ.
Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία αποτελεί εργαλείο εξουσίας, η παρουσίαση ενός ανταγωνιστικού GPT από την DeepSeek φέρνει νέα δεδομένα. Αυτό το μοντέλο μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική λύση για οργανισμούς ή κράτη που δεν θέλουν να εξαρτώνται από δυτικές υποδομές, κάτι που είναι πιθανό. Την ίδια στιγμή, αυτός ο ανταγωνισμός μπορεί να επιταχύνει την καινοτομία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, προσφέροντας λύσεις που μέχρι πρότινος ήταν αδιανόητες.
Αυτή η εξέλιξη εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής που αναπτύσσει η αμερικανική κυβέρνηση, με την Κίνα να απαντά με τον δικό της τρόπο στις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ για την κυριαρχία των ΗΠΑ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Συνοψίζοντας, η ανακοίνωση ότι η DeepSeek παρουσίασε ένα πολύ ισχυρό GPT, αποτελεί μια ακόμη εξέλιξη στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά δεν πρέπει να μας εκπλήξει. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε μια ισχυρή δόση ενθουσιασμού, αλλά και επιφυλακτικότητας. Καθώς βιώνουμε μια πραγματική επανάσταση στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τις μηχανές, καλούμαστε να σκεφτούμε σοβαρά τα ηθικά και νομικά ζητήματα που προκύπτουν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι, σε αυτή την παγκόσμια “μάχη”, κανείς δεν θέλει να μείνει θεατής, και κυρίως η Ευρώπη, που κινδυνεύει να μείνει πίσω στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και της καινοτομίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Ενώ η Ευρώπη έχει κερδίσει το στοίχημα της σωστής ρύθμισης, θα πρέπει να εξασφαλίσει και την τεχνολογική υπεροχή για να μπορέσει να ρυθμίσει αποτελεσματικά.