Πως σε μια ΕΕ με πολιτικές “αναταράξεις” που ακόμη και ισχυρές χώρες όπως Γερμανία και Γαλλία δέχονται πιέσεις, η χώρα μας βελτιώνει τους δείκτες της.
Η τιμή που αξίζει σε κάθε Έλληνα είναι ότι, το βράδυ της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το κόστος δανεισμού της χώρας μας, η οποία είχε πτωχεύσει 14 χρόνια πριν, ήταν αντίστοιχο με αυτό της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. Το δεκαετές ομόλογο της Γαλλίας βρισκόταν στο 3,02%, ακριβώς όπως και το ελληνικό.
Η εξήγηση είναι απλή. Η Ελλάδα προχωρά στην πρόωρη αποπληρωμή περίπου 9,5 δισ. ευρώ παλαιού χρέους και παρουσιάζει δημοσιονομική σταθερότητα. Αντίθετα, η Γαλλία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα (όπως και η Γερμανία και η Ιταλία), για τα οποία οι λύσεις είναι δύσκολες. Οι αγορές αποτιμούν και τις δύο καταστάσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την κυβέρνηση του Μπαρνιέ να ψηφίσει μέτρα για την αντιμετώπιση των υπερβάσεων στους κανόνες του ελλείμματος. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας δεν θα καταφέρει εύκολα να τα περάσει από το Κοινοβούλιο, αφού οι φορολογικές προτάσεις του απέτυχαν ήδη να ψηφιστούν. Ο Μπαρνιέ μπορεί να παρακάμψει το Κοινοβούλιο για να τα νομοθετήσει, αλλά απειλείται από πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη πτώση της κυβέρνησης και μεγαλύτερη κρίση.
Στη Γερμανία η πολιτική κατάσταση είναι ακόμα πιο ασταθής. Παρά τις δημοσιονομικές «καβάτζες» και την ελπίδα να λυθεί το θέμα του χρέους, η χώρα οδηγεί επίσης την ευρωζώνη σε ύφεση. Ο δείκτης μεταποίησης τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία έχει πέσει στο 43,2, πολύ κάτω από το 50, που σηματοδοτεί ανάπτυξη. Ο τομέας των υπηρεσιών έπεσε επίσης κάτω από το 50, στο 49,2, και όλοι αναρωτιούνται πού θα βρεθεί η ανάπτυξη. Ίσως να μας το εξηγήσει η Κριστίν Λαγκάρντ στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Ως αποτέλεσμα, το ευρώ πέφτει σε χαμηλό δύο ετών σε σχέση με το δολάριο, ενώ υστερεί ακόμη και απέναντι στην βρετανική στερλίνα. Στις αγορές συναλλάγματος, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η ισοτιμία του ευρώ προς το δολάριο θα φτάσει στην parité. Αυτό μπορεί να συμβεί πριν αναλάβει ο Ντόναλντ Τραμπ την ηγεσία των ΗΠΑ και αρχίσουν οι εμπορικοί πόλεμοι, για τους οποίους οι ευρωπαϊκές δυνάμεις είναι ακατάλληλες και απροετοίμαστες.
Η ελληνική κυβέρνηση, παρακολουθώντας την κατάσταση στην Ευρώπη, ίσως νιώθει ανακούφιση, αλλά δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό. Οποιαδήποτε από τις εξελίξεις μπορεί να επηρεάσει και τη χώρα μας. Προς το παρόν, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παραμείνουμε πιστοί στο οικονομικό πρόγραμμα, διασφαλίζοντας δημοσιονομική σταθερότητα και επιφέροντας αναγκαίες αλλαγές, όσο είναι εφικτό.
Το αυξημένο κόστος ζωής αποτελεί έναν σημαντικό εγχώριο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, καθώς δεν είχε προβλεφθεί και δεν περιορίστηκε έγκαιρα. Το πιο πιθανό είναι ότι, ενώ οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη θα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, στην Ελλάδα θα παλεύουμε με την ακρίβεια στον καφέ και τα ενοίκια. Αυτά τα προβλήματα είναι σημαντικά τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τους πολίτες. Όμως, υπάρχει και μια σημαντική ευκαιρία: να καλύψουμε μέρος του χαμένου εδάφους με την υπόλοιπη Ευρώπη, όχι μόνο λόγω της δικής μας ανάκαμψης, αλλά και της δικής τους καθόδου.