Η ιστορία σε Ελλάδα και άλλες χώρες έδειξε πως πολλοί αισιόδοξοι που τόλμησαν και προχώρησαν σε επενδύσεις ανεξαρτήτως εποχής πέτυχαν, εν αντιθέσει με τους απαισιόδοξους.
Αν κάποιος έλεγε πριν από μόλις 10 χρόνια, τον Ιούνιο του 2015, ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για επένδυση στην Ελλάδα και ότι κάποιος θα μπορούσε να γίνει πλούσιος, πιθανότατα θα τον θεωρούσαμε τρελό. Λίγο αργότερα, οι τράπεζες έκλεισαν και οι εμπορικές σχέσεις με το εξωτερικό διακόπηκαν. Ο κόσμος στέκονταν σε ουρές για να σηκώσει 60 ευρώ την ημέρα. Παρόλα αυτά, εκείνοι που επένδυσαν τότε (εκτός από αυτούς που απλώς ήθελαν να ξεφορτωθούν μετρητά που φοβούνταν ότι θα κουρεύονταν), αγόρασαν ακίνητα, μετοχές ή ακόμα και κρατικά ομόλογα, έχουν κερδίσει σημαντικά ποσά. Η ευκαιρία υπήρχε για όλους, αλλά οι περισσότεροι δεν είχαν τη δυνατότητα να την αξιοποιήσουν ή, αν την είχαν, δεν την εκμεταλλεύτηκαν.
Σε ένα διάσημο έργο των οικονομικών με τίτλο «Ο Θρίαμβος των Αισιόδοξων», οι ακαδημαϊκοί Elroy Dimson, Paul Marsh και Mike Staunton μελέτησαν τις αποδόσεις των επενδύσεων στον ανεπτυγμένο κόσμο τον 20ό αιώνα και απέδειξαν ότι οι αισιόδοξοι ήταν οι κερδισμένοι. Αυτοί που δεν φοβήθηκαν τις πυρηνικές συγκρούσεις, οι οποίοι προβλέψανε τις μεταπολεμικές αναπτύξεις της Γερμανίας και της Ιαπωνίας και την άνοδο της Κίνας. Η αισιοδοξία θριάμβευσε και το 1950 αποδείχτηκε πως ήταν εξαιρετική ιδέα να επενδύσει κάποιος σε μετοχές, όπως αποδείχτηκε αργότερα και ότι ήταν εξαιρετική ιδέα να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα το 2015.
Σήμερα, το 2024, στην Ελλάδα, η απαισιοδοξία κυριαρχεί και οι περισσότεροι φοβούνται τα πάντα. Παρόλα αυτά, γύρω μας υπάρχουν ευκαιρίες που προκύπτουν από την ανάπτυξη του ΑΕΠ, την πολιτική σταθερότητα και την γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας. Αυτές οι ευκαιρίες είναι μπροστά μας, αλλά οι περισσότεροι επενδυτές συνεχίζουν να επιλέγουν «σίγουρες» τοποθετήσεις. Τα ακίνητα εξακολουθούν να είναι δημοφιλή, παρά τις υπερβολικές τιμές, με την προσδοκία ότι θα εξασφαλιστεί σταθερό εισόδημα από τα ενοίκια. Άλλοι επενδυτές, που αναζητούν το ρίσκο και διαφημίζουν την ευφυΐα τους, στρέφονται στον τουρισμό, τον τομέα που όλοι ανησυχούν για την υπερβολική εξάρτηση της οικονομίας.
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι που ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες, σήμερα βλέπουν ότι το χρέος της χώρας είναι ένα από τα πιο ελεγχόμενα στην Ευρώπη και μειώνεται σταθερά σε σχέση με το αυξανόμενο ΑΕΠ. Οι τράπεζες έχουν ξεπεράσει τις ανησυχίες για τα κόκκινα δάνεια και η χρηματοδότηση αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα προ κρίσης μέχρι το 2025. Οι ιδιωτικοποιήσεις προχώρησαν, το ασφαλιστικό λύθηκε, τα δημοσιονομικά είναι ασφαλή, το πολιτικό κλίμα είναι ήπιο και η χώρα εκπέμπει εικόνα αξιοπιστίας. Τα θετικά σενάρια για τα περισσότερα κρίσιμα ζητήματα της τελευταίας δεκαετίας έχουν επιβεβαιωθεί. Υπάρχουν φυσικά προβλήματα και εμπόδια, όπως γεωπολιτική αστάθεια ή έλλειψη στρατηγικής μετά το 2027, αλλά αυτό εξαρτάται από την οπτική του καθενός. Οι αισιόδοξοι βλέπουν τα εμπόδια ως ευκαιρίες, ενώ οι απαισιόδοξοι τα αποφεύγουν. Όμως, οι χώρες που ευημερούν προχωρούν με τους αισιόδοξους.