Ανάλυση

Εκλογές ΗΠΑ: Οικονομικές Προκλήσεις και Πολιτική Αντιπαράθεση

Ανάλυση

Εκλογές ΗΠΑ: Οικονομικές Προκλήσεις και Πολιτική Αντιπαράθεση

Η πολιτική αντιπαράθεση θα διεξαχθεί επι της Οικονομίας και των προβλημάτων ή στις αποδόσεις ευθυνών;

Οι οικονομολόγοι δυσκολεύονται να συμφιλιώσουν τις αισιόδοξες προβλέψεις τους για την οικονομία των ΗΠΑ με τις ανησυχίες του μέσου Αμερικανού. Οι βασικοί δείκτες οικονομικής απόδοσης – ανάπτυξη, ανεργία και πληθωρισμός – είναι σχεδόν τέλειοι, τοποθετώντας τις ΗΠΑ σε μια ιδιαίτερα ισχυρή θέση. Παρ’ όλα αυτά, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι ψηφοφόροι συνεχίζουν να θεωρούν την οικονομία ως το σημαντικότερο ζήτημα. Το κύριο πρόβλημα: ο πληθωρισμός.

Από τον Ιανουάριο του 2021, οι τιμές παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές για την ενέργεια (41%), τις μεταφορές (40%), τη στέγαση (22%) και τα τρόφιμα (21%), που όλα μαζί αντιπροσωπεύουν το 63% του τυπικού καλαθιού αγαθών και υπηρεσιών στις ΗΠΑ. Αυτές οι βασικές ανάγκες είναι απαραίτητες για την καθημερινή ζωή των οικογενειών.

Η διαφορά μεταξύ των αυξημένων τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών και του σημαντικά χαμηλότερου πληθωρισμού αποτελεί το κυριότερο οικονομικό πρόβλημα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Υπό κανονικές συνθήκες, η προεκλογική εκστρατεία θα εστιαζόταν στο ποιος υποψήφιος έχει την καλύτερη λύση. Δυστυχώς, οι τρέχουσες εποχές δεν είναι κανονικές.

Η σημερινή κατάσταση της πολιτικής των ΗΠΑ σημαίνει ότι θα δοθεί περισσότερη προσοχή στην απόδοση ευθυνών.

Ο Μπάιντεν έχει προτείνει μια λύση για αυτό το δύσκολο πρόβλημα, η οποία περιλαμβάνει κυρίως τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού και μια στρατηγική για την αποσυμφόρηση των αλυσίδων εφοδιασμού. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, πιθανότατα θα ακολουθούσε μια διαφορετική προσέγγιση, με έμφαση σε υψηλότερους δασμούς, αυξημένη εμπορική σύγκρουση και ένα ασθενέστερο δολάριο, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, καθώς το παιχνίδι των ευθυνών ξεκινά, ο Τραμπ αναμφίβολα θα κατηγορήσει τον Μπάιντεν για την υπερβολική άνοδο των τιμών από τον Ιανουάριο του 2021. Φυσικά, ο Μπάιντεν θα μπορούσε να κατηγορήσει τον Τραμπ για το σοκ των τιμών της πανδημίας.

Θα επιλέξουν οι υποψήφιοι τον δρόμο της επίλυσης προβλημάτων ή της απόδοσης ευθυνών; Μακάρι να μπορούσα να είμαι πιο αισιόδοξος, αλλά φαίνεται ότι οι πιθανότητες για μια πολιτική συζήτηση αναφορικά με ουσιαστικές οικονομικές πολιτικές είναι ελάχιστες. Η συμβουλή μου είναι να ελπίζει κανείς για μια πιο ενάρετη προσέγγιση, αλλά να είναι προετοιμασμένος για την άλλη, αναγνωρίζοντας τη σημαντική διαφορά μεταξύ του επιπέδου των τιμών και του ρυθμού μεταβολής τους.

You may also like