Στην Υποσαχάρια Αφρική ετοιμάζονται να μεταφέρουν την εφεύρεσή τους Έλληνες που κατασκεύασαν μια διαγνωστική συσκευή ανίχνευσης Covid.
Η συσκευή, οποία χωράει στην παλάμη, μπαίνει σε μια τσάντα και ζυγίζει μόλις τριακόσια γραμμάρια. Και μπορεί το ταξίδι που προετοίμαζαν αυτές τις ημέρες να αναβλήθηκε λόγω περιοριστικών μέτρων, ωστόσο είναι σε αναμονή για να βρεθούν στην αφρικανική ήπειρο, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Μία συσκευή 300 γρ ανιχνεύει τον κορωνοϊό
«Τη συσκευή μας την περιμένουν με ανυπομονησία στη Νότια Αφρική, λόγω του χαμηλού της κόστους, αφού μπορεί να την προμηθευτεί κάποιος στο ένα δέκατο της τιμής σε σχέση με άλλες, αλλά και λόγω του μεγέθους της, αφού η αμέσως μεγαλύτερη ζυγίζει τέσσερα κιλά (δηλαδή 3,7kg παραπάνω από τη δική μας) και μάλιστα δεν είναι καν πιστοποιημένη», εξηγεί στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Σέργιος Κατσαρός, εμπορικός και οικονομικός υπεύθυνος της εταιρείας BIOPIX-T.
Ο κ. Κατσαρός, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, αν δεν είχε εντοπιστεί η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, αυτήν την περίοδο, όπως λέει, θα είχαν κλειστεί στα εργαστήρια της Αφρικής μαζί με ερευνητές της χώρας προκειμένου να τούς εξηγήσουν τη λειτουργία της συσκευής.
Η ομάδα ονόμασε τη συσκευή ταχείας διάγνωσης PEBBLE γιατί μοιάζει με βότσαλο. «Παρά το μικροσκοπικό μέγεθός της, μπορεί να αναλύσει με μεγάλη ακρίβεια έως έξι δείγματα ταυτόχρονα και το αποτέλεσμα βγαίνει από επτά έως είκοσι λεπτά. Δηλαδή είναι μοριακό τεστ σε χρόνους …rapid», επισημαίνει ο κ. Κατσαρός.
Σημειώνει, μάλιστα, ότι η πρωτοποριακή εφεύρεση της ομάδας των Ελλήνων επιστημόνων, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα εδώ και ενάμιση μήνα, είναι πιστοποιημένη, ενώ η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε από την Ευρώπη και μάλιστα με γρήγορες διαδικασίες, για να προλάβει να βγει το φορητό μοριακό μηχάνημα μέσα σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας.