Ανάλυση

Τι θα φέρει και πόσο σημαντική είναι η επένδυση της Google στην Ελλάδα

Ανάλυση

Τι θα φέρει και πόσο σημαντική είναι η επένδυση της Google στην Ελλάδα

Στις 29 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάστηκε μια μεγάλη και εξαιρετικά σημαντική επένδυση για τα Ελληνικά δεδομένα, τα οποία με τον καιρό όλο και διευρύνονται.

Η Google λοιπόν, ο παγκόσμιος τεχνολογικός κολοσσός, επέλεξε την χώρα μας για την δημιουργία τριών data centers και ενός cloud region, μετατρέποντας την Ελλάδα σε ένα τεχνολογικό σταυροδρόμι.

Το σχέδιο της επένδυσης έτσι όπως το παρουσίασε η Πρόεδρος της Google cloud Adaire Fox Martin, θα προσθέσει έως το 2030 περισσότερα από 2,2 δισ. στο ΑΕΠ της χώρας και θα δημιουργήσει περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας.

Το επενδυτικό σχέδιο που παρουσιάστηκε είναι:

– η δημιουργία του Cloud Region, που θα ενισχύσει τις προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας προσδίδοντας της παράλληλα και περιφερειακό ρόλο στον ψηφιακό χάρτη,

– η δημιουργία δύο Κέντρων Αριστείας σε συνεργασία με την Deloitte σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα αφιερωμένα στη Βιωσιμότητα και την Τεχνητή Νοημοσύνη όπου θα αναπτύσσονται λύσεις που βασίζονται στο cloud και τη μηχανική εκμάθηση για την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή

– η υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος που θα βοηθήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις να επιταχύνουν τον βιώσιμο μετασχηματισμό τους και να επικοινωνήσουν τις περιβαλλοντικές τους δράσεις, σε συνεργασία και με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC)

– η υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων υποεκπροσωπούμενων κοινοτήτων που επικεντρώνονται σε βιώσιμες λύσεις και στον οικοτουρισμό στην Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα ανακοινώθηκε πως ο φιλανθρωπικός βραχίονας του πολυεθνικού Ομίλου, Google.org, θα προσφέρει στον οργανισμό INCO και στο Impact Hub χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ

– η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στο παγκόσμιο κοινό μέσα απ’ την ψηφιακή πλατφόρμα Google Arts & Culture σε συνεργασία με το υπ. Πολιτισμού.

Τι είναι το Google Cloud

Το cloud προσφέρει δυνατά πρότυπα ασφάλειας, διατήρησης δεδομένων και συμμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων απαιτήσεων αποθήκευσης δεδομένων, σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών του δημοσίου τομέα, πρόσβαση σε κρίσιμες τεχνολογίες, όπως τεχνητή νοημοσύνη, κβαντικούς υπολογισμούς, υπολογιστικά εργαλεία big data και δίκτυα 5G.

Το δίκτυο περιοχών cloud του Google Cloud εκτείνεται σε 35 περιοχές και 106 ζώνες σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί τη βάση της υποδομής που δημιουργεί το Google Cloud, για την υποστήριξη επιχειρήσεων κάθε μεγέθους και κλάδου.

Τα τρία data centers που θα κατασκευαστούν θα βρίσκονται στην Αττική, ενώ φαίνεται πως η google θα ακολουθήσει το πετυχημένο μοντέλο που ακολουθεί ήδη η Microsoft στην χώρα μας.

Με αυτή την επένδυση η Ελλάδα θα είναι μια από τις 36 παγκοσμίως cloud περιοχές, ενώ θα υπάρχει απευθείας σύνδεση με το παγκόσμιο δίκτυο μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου που αναπτύσσει η Google σε συνεργασία με την TI Sparkle με την ονομασία «Blue Submarine Cable System». Το καλώδιο αυτό θα ενώνει Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισραήλ, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Τζιμπουτί, Ομάν και Ινδία.

Μετά και την επένδυση που θα κάνει η Google πλέον η Ελλάδα θα φιλοξενεί υποδομές και των τριών μεγάλων «παικτών» στην τεχνολογία Cloud (σσ Google, AWS, Microsoft).

You may also like