Επικαιρότητα

Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος για τα Rafale

Επικαιρότητα

Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος για τα Rafale

Στον εξοπλισμό της Ελλάδα με τα «γαλλικά μαχητικά» αναφέρονται γερμανικά δημοσιεύματα. «Γαλλικά μαχητικά κατά του Ερντογάν» ήταν ο τίτλος άρθρου στην Die Welt, με αφορμή την άφιξη των πρώτων μαχητικών τύπου Rafale στην Ελλάδα.

Τα όσα γράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας είναι χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα εξοπλίζεται. Και ο λόγος είναι η Τουρκία. Οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες είχαν συρρικνωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI), με έδρα τη Στοκχόλμη, είχαν φτάσει τα 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008 και το 2009, ενώ έκτοτε μειώθηκαν κατά το ήμισυ. Τώρα η Ελλάδα θέλει να αναστρέψει αυτή την τάση. Στόχος είναι να αποκαταστήσει μία ισορροπία με τους Τούρκους γείτονες».

Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα του Βερολίνου «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε εξαγγελίες για αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών, φρεγατών, αντιαρματικών πυραύλων, τορπιλών και άλλων οπλικών συστημάτων. 15.000 νέοι επαγγελματίες οπλίτες αναμένεται να καταταγούν τα επόμενα πέντε χρόνια. Η στρατιωτική θητεία αυξάνεται από εννέα σε δώδεκα μήνες. Όλα αυτά δεν αρκούν για μία ισορροπία εξοπλισμών με την Τουρκία. Η χώρα αυτή έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, επενδύει στην άμυνα πολύ περισσότερα χρήματα από την Ελλάδα και επεκτείνει τον εξοπλιστικό κλάδο».

«Μπορούμε να μιλήσουμε για έναν ανταγωνισμό εξοπλισμών ανάμεσα στις δύο χώρες;» ήταν το ερώτημα από την ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίδας, η οποία έσπευσε να δώσει την εξής απάντηση: «Το σίγουρο είναι ότι η κάθε μία από τις δύο πλευρές παρατηρεί μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια τα εξοπλιστικά προγράμματα της άλλης. Στην Άγκυρα θα έχουν καταγράψει με πολλή προσοχή την παράδοση των έξι πρώτων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale και την επιδεικτική παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην υποδοχή».

You may also like