Ανάλυση

Τι δίνει περισσότερο νόημα στις ζωές των Ελλήνων

Ανάλυση

Τι δίνει περισσότερο νόημα στις ζωές των Ελλήνων

Το 2021 πέρασε και ήταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο για όλους μας. Η πανδημία σίγουρα άλλαξε τις ζωές μας, διαφοροποίησε τον τρόπο σκέψης μας και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας.

Μία μεγάλη έρευνα της Κάπα Research για το 2021 έδειξε τι δίνει περισσότερο νόημα στις ζωές των Ελλήνων, ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές.

Η ερώτηση ήταν αρκετά απλή και ο κάθε πολίτης έπρεπε να επιλέξει μέχρι τρεις από τις απαντήσεις που παρείχε ο εργαζόμενος που έκανε την έρευνα για λογαριασμό της εταιρείας:

«Όταν σκέφτεστε για τη ζωή, τι από τα παρακάτω σας δίνει περισσότερο νόημα».

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως σχεδόν ένας στους δύο (49%) βρίσκει νόημα στην οικογένεια και στα παιδιά του. Άλλωστε κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη ζωή του χωρίς τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Ακόμη μία απάντηση που συγκέντρωσε αρκετές επιλογές ήταν η φυσική και ψυχική υγεία.

Η πανδημία μας έκλεισε στα σπίτια μας, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία μας, καθώς τα προβλήματα -ακόμη και με τις σχέσεις μας- αυξήθηκαν. Παράλληλα, τα προβλήματα υγείας έγιναν περισσότερα λόγω του κορωνοϊού.

Ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (35%) απάντησε πως βρίσκει περισσότερο νόημα στη γνώση και στη μάθηση.

Πολλοί ήταν εκείνοι (34%) που επέλεξαν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους, ενώ αρκετοί (25%) προτίμησαν τα ταξίδια και τις νέες εμπειρίες.

Στο 24% ήταν όσοι επέλεξαν τους φίλους και την κοινωνική τους ζωή, που συνδέονται με την ψυχική υγεία.

Επιπρόσθετα, ένα 13% απάντησε πως «θέλω να έχω ό,τι χρειάζομαι», με σαφή αναφορά στην υλική ευημερία, ενώ το 12% των ερωτηθέντων επέλεξε στην «προσφορά στην κοινότητα».

Στις απαντήσεις ακολουθούν με σειρά ποσοστού η κοινωνία και οι θεσμοί της, η φύση, το επάγγελμα και η καριέρα, ένας ερωτικός σύντροφος, το χόμπι, η αναψυχή, η διασκέδαση, τα κατοικίδια και η συνταξιοδότηση.

Πολλοί ειδικοί εξηγούν πως οι νέες συνθήκες που επέβαλλε στη ζωή μας ο κορωνοϊός οδήγησαν αρκετούς να τοποθετήσουν ψηλά στη λίστα των προτιμήσεών τους την οικογένειά τους, την προσωπική τους υγεία, αλλά και αυτήν που αφορά το ψυχικό επίπεδο του καθενός.

You may also like