Δηλώσεις

Σκουρλέτης: Επιβεβλημένη η έκδοση ενεργειακού ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Δηλώσεις

Σκουρλέτης: Επιβεβλημένη η έκδοση ενεργειακού ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Real fm 97.8.

«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για μια διαφορετική στρατηγική αντιμετώπισης του ενεργειακού ζητήματος, η Ευρώπη θα περάσει πάρα πολύ δύσκολες ώρες το επόμενο διάστημα. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, η οικονομία θα φτάσει σε οριακή κατάσταση και δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσουμε να συνέλθουμε σύντομα από αυτή την υπόθεση. Τι σημαίνει, όμως, κοινή πολιτική; Δεν είναι μόνο το θέμα του φυσικού αερίου και της κοινής αντιμετώπισής του. Θεωρώ ότι, επειδή έχει υποστεί μια μεγάλη ζημιά η ευρωπαϊκή οικονομία, υπάρχει ανάγκη για κοινά εργαλεία αντιμετώπισης των προβλημάτων κατά τα πρότυπα της πανδημίας. Η έκδοση ενός ευρωπαϊκού ενεργειακού ομολόγου, που θα χρηματοδοτήσει δράσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος, πρέπει πλέον να υιοθετηθεί. Δεν γίνεται αλλιώς, βλέπετε ότι η Γερμανία ανακοινώνει προγράμματα – «μαμούθ» και αρνείται στους Ευρωπαίους εταίρους της να κάνουν κάτι αντίστοιχο.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τις ατελέσφορες, πλέον και ξεπερασμένες στρατηγικές στα ενεργειακά ζητήματα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, διότι με βάση αυτό το πλαίσιο δεν έχει κάνει αυτά που υποδείξαμε και τα θεωρώ αναγκαία, παρεμβάσεις στο σκέλος των ειδικών φόρων κατανάλωσης, στον μηχανισμό του χρηματιστηρίου ενέργειας. Εξακολουθεί να κινείται στη λογική της επιδότησης των υψηλών τιμών και αυτό το ονομάζει ανάκτηση κερδών από τις εταιρείες.

Θα έπρεπε να αποσυσχετιστεί το φυσικό αέριο από τη διαμόρφωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στην χονδρική αγορά. Θα πρέπει να προσδιοριστεί ένα μεταβλητό, πραγματικό κόστος και πάνω εκεί να υπολογίσουμε ένα 5% εύλογο κέρδος. Τώρα εξακολουθεί και υπάρχει ο παλιός, κακός, στρεβλός τρόπος, όπου το φυσικό αέριο συμπαρασύρει τις υπόλοιπες τιμές», επεσήμανε.

You may also like