Δηλώσεις

Σκανδαλίδης: Ούτε η χώρα, ούτε ο προϋπολογισμός του 2023 αντέχει αυτό το κρεσέντο παροχολογίας

Δηλώσεις

Σκανδαλίδης: Ούτε η χώρα, ούτε ο προϋπολογισμός του 2023 αντέχει αυτό το κρεσέντο παροχολογίας

Δήλωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Ο κύριος Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την κοινωνική πολιτική, προφανώς για το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής σε μια εποχή όπου η ελληνική κοινωνία στενάζει κάτω από το βάρος της ακρίβειας, του πληθωρισμού, της ανέχειας, όπου ο κάθε πολίτης παραιτημένος βλέπει τα προβλήματά του να αυξάνονται και κάθε νοικοκυριό περνά δύσκολες ώρες» είπε και πρόσθεσε:
«Ας μιλήσουμε, λοιπόν, καταρχήν για τους αριθμούς. Τα 43 δισεκατομμύρια για την πανδημία στα οποία προστίθενται και τα 8,5 δισεκατομμύρια για την ενέργεια προφανώς είναι ένα σημαντικό μέγεθος πόρων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εφαλτήριο τόσο για την αντιμετώπιση των οξυμένων κοινωνικών ανισοτήτων όσο και για την ουσιαστική ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων. Αν αυτή η διάθεση πόρων γινόταν στη βάση ενός συγκεκριμένου και στοχευμένου προγράμματος, ενός μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού, θα μπορούσαν και την ελληνική οικονομία να θωρακίσουν και την ανάπτυξη να δρομολογήσουν και τους κινδύνους νέου δημοσιονομικού εκτροχιασμού να αντιμετωπίσουν».

Παράλληλα, υποστήριξε πως: «ενώ υπερφολογείτε με τρόπο σκανδαλώδη τη μισθωτή εργασία και τις ασφαλιστικές εισφορές και όταν κάνετε φοροαπαλλαγές τις κάνετε οριζόντια και κέρδη και κεφάλαιο, με αποτέλεσμα τα κύρια φορολογικά βάρη να τα σηκώνουν οι μισθωτοί και οι καταναλωτές μέσω των έμμεσων φόρων».

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από όλα αυτά τεκμαίρεται με απόλυτη σαφήνεια που βρίσκεται η διαφορά μιας προοδευτικής από μια συντηρητική πολιτική. Η προοδευτική πολιτική χωρίς να λαϊκίζει και να ζητά τον ουρανό με τ’ άστρα, στοχευμένη και αποτελεσματική έχει υπέρτατο κριτήριο την κοινωνική και αναπτυξιακή ανταποδοτικότητα των πόρων που διατίθενται και την ακριβοδίκαιη αναλογική κατανομή των βαρών και κυρίως, την ανθεκτικότητα της οικονομίας που επιβάλλεται μέσα στην κρίση να αλλάξει παραγωγικό μοντέλο και να αναπροσανατολίσει αναπτυξιακά τους διαθέσιμους πόρους για να το πετύχει. Γιατί η προοδευτική πολιτική δεν κατασκευάζει σχέδια επί χάρτου, προβλέπει, προγραμματίζει, αλλάζει δομές και πρακτικές, σκέφτεται και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», υπογράμμισε.

«Ξέρετε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, γιατί δεν έχετε άλλη επιλογή παρά να ξεμπερδεύετε με τις ανειλημμένες σε κάθε κατεύθυνση υποσχέσεις και υποχρεώσεις σας να εξαντλήσετε τις παροχές σας και να πάτε άρον-άρον σε εκλογές. Γιατί ούτε η χώρα αντέχει άλλους δέκα μήνες αυτό το κρεσέντο, ούτε ο προϋπολογισμός του 2023 είναι ακόμη μια άσκηση ανεπίδοτης ελπίδας. Άρα, δεν είναι η τοξικότητα της πόλωσης που σας οδηγεί, είναι το αποτέλεσμα της αδιέξοδης πολιτικής σας», κατέληξε.

You may also like