Ανάλυση

Ψηφιακά πλέον η ταυτότητα και το δίπλωμα: Πώς να τα κατεβάσετε στο κινητό

Ανάλυση

Ψηφιακά πλέον η ταυτότητα και το δίπλωμα: Πώς να τα κατεβάσετε στο κινητό

Ημερομηνία ορόσημο για την ψηφιοποίηση του κράτους αποτελεί η 27 Ιουλίου καθώς πλέον η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης θα είναι διαθέσιμα μέσω κινητού για κάθε πολίτη.

Με αυτόν τον τρόπο, πέρα από την ήδη υπάρχουσα δυνατότητα για πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών από το κινητό, προστίθενται και δύο απαραίτητα έγγραφα στο λεγόμενο “ψηφιακό πορτοφόλι” και έτσι όλοι οι πολίτες θα τα έχουν άμεσα διαθέσιμα ανά πάσα ώρα και στιγμή όπου τα χρειαστούν.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών που συνεργάστηκαν στενά για την υλοποίηση αυτού του project, δημιούργησαν την εφαρμογή Gov.gr Wallet τόσο για χρήστες Android (εδώ) όσο και για iOS (εδώ) τις οποίες θα πρέπει να κατεβάσουν όσοι επιθυμούν να αξιοποιήσουν το ψηφιακό πορτοφόλι πατώντας απλά το κουμπί της εγκατάστασης και να περάσουν μέσα τα απαιτούμενα στοιχεία.

Τα στοιχεία που θα αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή

Ταυτότητα

– Ο αριθμός ταυτότητας

– Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες

– Το πατρώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες

– Το μητρώνυμο με ελληνικούς χαρακτήρες

– Η ημερομηνία γέννησης

– Ο τόπος γέννησης

– Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης της ταυτότητας

– Η φωτογραφία του κατόχου

Δίπλωμα οδήγησης

– Ο αριθμός άδειας οδήγησης

– Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες

– Η ημερομηνία γέννησης

– Ο τόπος γέννησης

– Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης άδειας οδήγησης

– Η ημερομηνία λήξης ισχύος άδειας οδήγησης

– Ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.)

– Ο κωδικός κατηγορίας οχήματος

– Η ημερομηνία έκδοσης κατηγορίας οχήματος

– Η ημερομηνία λήξης ισχύος κατηγορίας οχήματος

– Η φωτογραφία του κατόχου

Η αποθήκευση και η χρήση των στοιχείων πρέπει να τονιστεί ότι θα είναι εφικτή μόνο από μια συσκευή κινητού τηλεφώνου.

Η πλατφόρμα θα είναι πανομοιότυπη με το Covid Free GR Wallet όπου υπήρχαν περασμένα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, καθώς και ένα κομμάτι της ταυτότητας μέσω του οποίου μπορούσε να γίνει η διαδικασία της ταυτοπροσωπίας. Βέβαια σε εκείνο το σημείο δεν προβλεπόταν ακόμα η δυνατότητα πραγμάτωσης συναλλαγών με τους φορείς του δημοσίου.

Αφού γίνει λοιπόν σύνδεση στην εφαρμογή, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Τaxisnet ή το ebanking, μπορούν οι πολίτες να «κατεβάσουν» μέσα στην εφαρμογή την ψηφιακή μορφή της αστυνομικής τους ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησής τους. Εναλλακτικά παρέχεται και η δυνατότητα σκαναρίσματος των εγγράφων.

Αφού γίνει η σύνδεση και η ταυτοποίηση των στοιχείων που είναι και το τελευταίο βήμα, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί και θα είναι διαθέσιμα τόσο η ταυτότητα όσο και το δίπλωμα οδήγησης για χρήση μέσω ενός πατήματος στο κινητό μας τηλέφωνο.

You may also like