Ανάλυση

Πως θα ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική της ορεινής Ελλάδας

Ανάλυση

Πως θα ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική της ορεινής Ελλάδας

Σε στοίχημα αναδεικνύεται για την κυβέρνηση το να μετατρέψει όλα τα ενδεχόμενα μειονεκτήματα της ορεινής Ελλάδος σε συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Ο Πρωθυπουργός, συναντήθηκε πρόσφατα με τους 33 δημάρχους του Δικτύου Ορεινών Δήμων, όπου συζητήθηκε η υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων, οι ανάγκες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται και η αναπτυξιακή δυναμική των μικρών ορεινών δήμων της χώρας.

Οι Δήμαρχοι του Δικτύου Ορεινών Δήμων, λαμβάνουν σήμερα χρηματοδότηση συνολικού ύψους 375 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα προέρχονται κυρίως από το υπουργείο Εσωτερικών, ήτοι 243,36 εκατομμύρια ευρώ. Περαιτέρω, προέρχονται και από άλλα προγράμματα.

Συγκεκριμένα, 125,6 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ, 6,05 εκατομμύρια από το Πράσινο Ταμείο και 367 χιλιάδες ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι σκοπός είναι : «να μπορέσουμε να χαρτογραφήσουμε μία πορεία μιας πιο σταθερής συνεργασίας, η οποία θα μπορέσει να μετατρέψει ενδεχόμενα μειονεκτήματα της ορεινής Ελλάδος σε συγκριτικά μας πλεονεκτήματα».

Το 2030 αναμένεται να αποτελέσει μια χρονιά- ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. Μέχρι την επόμενη δεκαετία, η αναπτυξιακή στρατηγική ακολουθείται, στοχεύει να υπάρχει τουριστική κίνηση στη χώρα μας σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Η επόμενη σεζόν αναμένεται δυναμική σε ό,τι αφορά τον χειμερινό τουρισμό.

Η κυβερνητική πολιτική εστιάζει ιδιαιτέρως στους τρόπους τόνωσης και ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η ορειβασία, το ράφτινγκ, η αναρρίχηση, η πεζοπορία, η ιππασία, το σκι, το snowboard και η ποδηλασία στο βουνό, είναι μερικές από τις χειμερινές αθλητικές δραστηριότητες που δύνανται να προβαίνουν οι επισκέπτες στη χώρα μας.

Οι περιοχές της Ελλάδας που έχουν την δυνατότητα να επιδείξουν εξαιρετικής ποιότητας τουριστικό προϊόν για τους χειμερινούς μήνες είναι η Κεντρική Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος.

Πραγματοποιείται, λοιπόν, μια συντονισμένη προσπάθεια από το υπουργείο Τουρισμού και από τους συνδέσμους, ώστε να αναδειχθούν περαιτέρω οι ελληνικοί χειμερινοί προορισμοί.

Πέραν τούτου, η προέλκυση περισσότερων μόνιμων κατοίκων και ψηφιακών νομάδων βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της πολιτικής που ακολουθείται.

Οι αναπτυξιακές προοπτικές που παρουσιάζονται για την ορεινή Ελλάδα συνδυάζονται, παράλληλα, με τη μεθοδική προώθηση της χώρας μας ως προορισμού απομακρυσμένης εργασίας.

Έχει προηγηθεί η ψήφιση του Νόμου 4825/2021 που αφορά την «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις». Σε αυτόν περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τους ψηφιακούς νομάδες.

Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στην πολιτική των θεωρήσεων εισόδου πραγματοποιήθηκε άμεσα και με γνώμονα τις καλές πρακτικές άλλων χωρών.

Η χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες ή μισθωτούς που εργάζονται σε εργοδότες ή με πελάτες εκτός Ελλάδας εξ αποστάσεως με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, διαρκεί πλέον στη χώρα μας μέχρι 12 μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιθυμεί την οικοδόμηση μιας μόνιμης συνεργασίας με τους δημάρχους των ορεινών περιοχών. Αυτό είναι εφαλτήριο για να καταστεί επιτυχές το εγχείρημα της περαιτέρω προώθησης της αναπτυξιακής δυναμικής που παρουσιάζεται για την ορεινή Ελλάδα.

Η προσπάθεια γίνεται συντονισμένα και με διάθεση να υπάρξουν απτά αποτελέσματα το συντομότερο δυνατόν.

Προτάσσεται, αφενός, η διαδημοτική συνεργασία για την εφαρμογή των αναπτυξιακών εργαλείων που υπάρχουν στη διάθεση των εμπλεκόμενων δήμων. Αφετέρου προωθείται η αξιοποίηση των σχεδίων Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων, με βάση το μοντέλο που εφαρμόζεται σήμερα από την Επιτροπή Μπένου στη Βόρεια Εύβοια.

Η μικρή ομάδα εργασίας που έχει δημιουργηθεί, πρόκειται να εκπονήσει το master plan για την ορεινή Ελλάδα μέσα σε 6 μήνες.

Αυτό θα οδηγήσει εν τέλει σε καλύτερη συνεργασία και θα αποτελέσει έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα είναι αξιοποιήσιμος από όλους τους δήμους στις ορεινές περιοχές.

You may also like