Επικαιρότητα

Πως επηρεάζει η κρίση στο Καζακστάν τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας

Επικαιρότητα

Πως επηρεάζει η κρίση στο Καζακστάν τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας

Η κρίση στο Καζακστάν με την μεγάλη εξέγερση στους δρόμους της χώρας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους αρκετοί άνθρωποι έχει οδηγήσει σε… τεντωμένο σχοινί τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Το παγκόσμιο «σκάκι» στη γεωπολιτική σκακιέρα παίζεται για τα καλά σε πολλές χώρες, όπως η Ουκρανία, και σε αυτές ήρθε να προστεθεί και το Καζακστάν. Με ανάλυσή του o καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής στέκεται στο επερχόμενο «ντόμινο» εξελίξεων.

«Η κρίση έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανάλογη κρίση στη Λευκορωσία. Είναι μία ακόμη ένδειξη ότι ο μετασοβιετικός χώρος είναι εξαιρετικά εύθραυστος και δεν έχει λύσει κανένα από τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που του κληροδότησε το κομμουνιστικό καθεστώς.

Παρά τα τεράστια αποθέματα ενεργειακών πόρων, οι ανισότητες είναι τεράστιες, η όποια ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη, η διαφθορά είναι ενδημική και η απουσία δημοκρατικών θεσμών δεν βοηθά στην αποσυμπίεση των εγγενών αποσταθεροποιητικών δυναμικών», ανέφερε ο καθηγητής.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όπως και στη Ρωσία και στη Λευκορωσία και παλαιότερα στο Κιργιστάν, έτσι και στο Καζακστάν η καταστολή των διαμαρτυριών και των διαδηλώσεων είναι βίαιη και θα είναι ακόμη πιο βίαιη τις επόμενες ημέρες. Το blackout στο internet, αλλά και η απαγόρευση λειτουργίας των ΜΜΕ προδιαθέτουν για χρήση βίας χωρίς όριο. Πέρα από τα θύματα, χιλιάδες έχουν ήδη συλληφθεί. Στη Λευκορωσία ο αριθμός των συλληφθέντων έφτασε τους 34.000», συνέχισε στις δηλώσεις του.

Αναφορικά με το διπλωματικό επίπεδο, ο κ. Υφαντής τόνισε πως η αντιμετώπιση και από το καθεστώς Τοκάγιεφ, αλλά και από το Κρεμλίνο «είναι απολύτως προβλέψιμη. Και για τους δύο, οι διαμαρτυρίες είναι οργανωμένες από εχθρούς-τρομοκράτες στο εξωτερικό (στη Δύση)».

«Για τη Μόσχα, το Καζακστάν είναι κρίσιμος εταίρος στον γεωστρατηγικό σχεδιασμό του προέδρου Πούτιν. Πέρα από το γεγονός ότι στο Καζακστάν ζει μια ρωσική μειονότητα 3.5 εκατομμυρίων, είναι μία σημαντική αγορά για τις ρωσικές εξαγωγές. Η άμεση αποστολή ρωσικών ειδικών δυνάμεων και ο χαρακτηρισμός της ανάπτυξης αυτών των δυνάμεων ως αντιτρομοκρατική επιχείρηση είναι εύγλωττη ως προς τις προθέσεις και την αποφασιστικότητα της Μόσχας».

You may also like