Πρόσωπα

O Κουρουμπλής και οι ατάκες του

Πρόσωπα

O Κουρουμπλής και οι ατάκες του

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ της εκλογικής περιφέρειας Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών και δικηγόρος, πρώην Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής , Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθώς και Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επί κυβερνήσεως Αλέξη Τσίπρα.

O Παναγιώτης Κουρουμπλής ξεκίνησε την κοινοβουλευτική του πορεία ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (1996-2004 και 2009-2011), ωστόσο το 2011 διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ επειδή καταψήφισε το μεσοπρόθεσμο.

Ως επικεφαλής σε τρία υπουργεία, κατά τη διάρκεια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμαστε ότι είχε μια περίοπτη θέση στο κόμμα, αποτελώντας ένα από τα βασικά της στελέχη.

Η πορεία του

Σε ηλικία δέκα ετών, παίζοντας με αλλά παιδιά βρίσκει μια χειροβομβίδα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία εκρήγνυται, με αποτέλεσμα ένας φίλος του να χάσει τη ζωή του και ο ίδιος το φως του.

Το 1976 ξεκινά να συμμετέχει στον αγώνα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των τυφλών στη μόρφωση και την εργασία.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Τυφλών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τυφλών και ιδρυτής της Εθνικής Συνομοσπονδίας Προσώπων με Αναπηρία. Την περίοδο 1993-1996 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας επί ΠΑΣΟΚ και έδωσε έμφαση στη δημιουργία δομών και υποδομών στο χώρο της παιδικής προστασίας, της τρίτης ηλικίας και των ΑμεΑ.

Είναι ο πρώτος Έλληνας τυφλός που εκλέγεται βουλευτής και ένας εκ των δύο στην ΕΕ.

Οι ατάκες…

Το 2021 διαγράφηκε και από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ,καθώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού 2022, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής αποκάλεσε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας «δολοφόνους».

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του και την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, ανακοίνωσε πως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τίθεται εκτός ΚΟ του κόμματος.

Ωστόσο, στις αρχές του μήνα επέστρεψε στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν άργησε όμως να ξαναπροκαλέσει την οργίλη αντίδραση της ΝΔ.

«Είμαι περήφανος για την τοποθέτηση μου», είχε δηλώσει λίγο αφότου επανεντάχθηκε  στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι η μοναδική φορά ωστόσο που «γράφει ιστορία» με τις ατάκες του.

Ας δούμε μερικές από αυτές:

«Τους φόρους δεν τους έβαλε η κυβέρνηση, αλλά η συμφωνία», είχε πει κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναφορικά με τους φόρους που είχε βάλει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Ο «εισαγόμενος» Χρήστος Στυλιανίδης

«Τον φέραμε εισαγόμενο να μας λύνει τα προβλήματα», είχε δηλώσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη.

«Και οι Έλληνες της Μικράς Ασίας μπήκαν λαθραία στη χώρα». Η σύγκριση του Παναγιώτη Κουρουμπλή των Ελλήνων τις Μικράς Ασίας, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό σίγουρα δεν μπορεί να ξεχαστεί. Μάλιστα, όταν η δήλωσή του προκάλεσε αντιδράσεις εκείνος επέμεινε στη θέση του λέγοντας πως τρεις μέρες πριν την Μικρασιατική Καταστροφή είχε βγει διάταγμα από την κυβέρνηση που έλεγε πως οι Ίωνες θα μπουν μόνο αν έχουν διαβατήριο, αναφέροντας ότι «και τότε οι Έλληνες μπήκαν ως λαθραίοι γιατί τους… ζητούσαν διαβατήρια»!

Μάλιστα, επέμεινε στη συνέχεια σε συνέντευξη του λέγοντας ότι δεν είπε καθόλου βλακεία αλλά είπε «ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει τους νησιώτες όπως η κυβέρνηση τότε εγκατέλειπε τους Ίωνες στην τύχη τους αφού είχε εκδώσει διάταγμα με το οποίο για να μπει ένα Ίωνας στην Ελλάδα έπρεπε να έχει διαβατήριο»

«Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν κόπηκε ούτε 1 κύρια σύνταξη» , είχε πει το 2018 ο τότε Υπουργός, προκαλώντας για ακόμη μια φορά αίσθηση καθώς επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε το ΕΚΑΣ, με το νόμο Κατρούγκαλου συρρικνώθηκαν έως 38% οι αποδοχές των συνταξιούχων ενώ και παλιές συντάξεις περικόπηκαν μέσω της αυξημένης παρακράτησης υπέρ υγείας.

« Σε 6 μήνες από την ΝΔ δεν θα μπορούν να περπατάνε στον δρόμο», είχε δηλώσει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στον ΣΚΑΙ, λίγο μετά τις εκλογές του 2019 και την νίκη της ΝΔ. Η πραγματικότητα απ’ ότι φαίνεται τον διέψευσε.

You may also like