Ανάλυση

Ντιμπέιτ ΗΠΑ: Μπάιντεν και Τραμπ απέτυχαν να πείσουν τους Αμερικανούς

Ανάλυση

Ντιμπέιτ ΗΠΑ: Μπάιντεν και Τραμπ απέτυχαν να πείσουν τους Αμερικανούς

Τα συμπεράσματα της κοινής τηλεοπτικής παρουσίας της προηγούμενης εβδομάδας των δυο υποψήφιων προέδρων των ΗΠΑ.

Η συζήτηση ήταν απόλυτη καταστροφή, ιδιαίτερα για τον Μπάιντεν. Ήταν συχνά δύσκολο να τον παρακολουθήσει κανείς και μερικές φορές μιλούσε ασυνάρτητα, προσπαθώντας να απαντήσει σε ερωτήσεις που θα έπρεπε να είναι απλές, καθώς αφορούσαν ζητήματα ευνοϊκά για τους Δημοκρατικούς. Θα ήταν καλό αν η ουσία μετρούσε περισσότερο από το στυλ, διότι οι δηλώσεις του Μπάιντεν περιείχαν ουσιαστικές προτάσεις για ένα μέλλον ευημερίας, ασφάλειας και ελευθερίας για τους Αμερικανούς, περισσότερο από αυτές του Τραμπ. Ωστόσο, ακόμη και οι πιο εξοικειωμένοι με την πολιτική δυσκολεύονταν να παρακολουθήσουν τον λόγο του, πόσο μάλλον ο μέσος θεατής από το σπίτι.

Από την πλευρά του Τραμπ, τα όσα δεν είπε ήταν πιο αποκαλυπτικά από τα όσα είπε. Δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα βοηθούσε τις οικογένειες με τη φροντίδα των παιδιών, ένα κόστος που επιβαρύνει όχι μόνο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και την οικονομία των ΗΠΑ. Δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τα οπιοειδή και την κρίση εθισμού στις ΗΠΑ. Και ίσως το πιο σημαντικό, αρνήθηκε να απαντήσει ξεκάθαρα σε μια ερώτηση που τέθηκε τρεις φορές για το αν θα αποδεχόταν τα αποτελέσματα των εκλογών – λέγοντας μόνο ότι θα το έκανε αν οι εκλογές ήταν δίκαιες και ισχυριζόμενος στη συνέχεια ότι οι εκλογές του 2020 δεν ήταν. Με άλλα λόγια, ο Τραμπ θα δεχτεί τα αποτελέσματα των εκλογών μόνο αν κερδίσει – και θα τα αμφισβητήσει σε αντίθετη περίπτωση.

Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Και η γενική του αδιαφορία για τα ζητήματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για τις αμερικανικές οικογένειες δείχνει εντυπωσιακή αμέλεια. Αλλά, δυστυχώς, ο Μπάιντεν αποδείχθηκε απλώς ανίκανος να αντιμετωπίσει ακόμη και έναν πραγματικά φρικτό αντίπαλο. Κανένας από τους δυο τους δεν έδωσε καλή εικόνα. Αλλά αν οι Αμερικανοί βασιζόμαστε στον Μπάιντεν για να μας σώσει, ίσως θα έπρεπε να αρχίσουμε να εξετάζουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο.

You may also like