Δηλώσεις

Μητσοτάκης: Στόχος η Ελλάδα να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας αξιοποιώντας τα αιολικά

Δηλώσεις

Μητσοτάκης: Στόχος η Ελλάδα να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας αξιοποιώντας τα αιολικά

Δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης που συμμετέχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός στην συζήτηση με τίτλο «European Green Deal, Anyone».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον μεσομακροπρόθεσμο στόχο της Ελλάδας να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας και να έχει ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης, ειδικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων.
Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων και στο στρατηγικό γεωγραφικό πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας σε αυτόν τον τομέα.

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την αιολική ενέργεια»
«Ελπίζουμε μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την αιολική ενέργεια με επίκεντρο το Αιγαίο πέλαγος. Επιλέγοντας ως μεταβατικό καύσιμο το φυσικό αέριο, η χώρα μας έχει καταστεί ενεργειακός προμηθευτής από τις χώρες της Βαλκανικής έως και την Ουκρανία μέσω της οικοδόμησης ισχυρών διασυνδέσεων» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις συνομιλίες της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών. Επίσης, ο πρωθυπουργός μίλησε και για την ενεργειακή κρίση που «χτύπησε» την Ευρώπη το 2022 και τον χρόνο που χρειάστηκε για να ισορροπήσει η αγορά ενέργειας. Παράλληλα, μίλησε και για τη δύσκολη δεκαετία της οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα και την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

«Να υποστηριχθούν οι χώρες της ΕΕ που δεν έχουν τον δημοσιονομικό χώρο»
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι θα πρέπει να υποστηριχθούν οι χώρες της ΕΕ που δεν έχουν τον δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις στην ενεργειακή μετάβαση.

Τέλος, αναφέρθηκε στην απανθρακοποίηση της Ελλάδας σε ποσοστό 90% και στο ότι θα πρέπει οι δημόσιοι φορείς να επικοινωνήσουν την ενεργειακή μετάβαση στον απλό κόσμο για να γίνει κατανοητό τι θα κερδίσουν. Έφερε ως παράδειγμα τα «πράσινα» ελληνικά νησιά και το πόσο έχουν βοηθηθεί οικονομικά οι κάτοικοί τους, κυρίως από την εξοικονόμηση ενέργειας, αφού πλέον πληρώνουν πολύ μικρότερους λογαριασμούς.

You may also like