Δηλώσεις

Κικίλιας: Το 2023 σπάμε τα «κοντέρ» στον τουρισμό

Δηλώσεις

Κικίλιας: Το 2023 σπάμε τα «κοντέρ» στον τουρισμό

Δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26-29 Απριλίου.

«Το 2022 ήταν μία χρονιά ρεκόρ με έσοδα 17,6 δισ.- 2,6 δισ. πάνω από τον προϋπολογισμό- με 20% αύξηση της κρουαζιέρας και του οδικού τουρισμού και ρεκόρ απευθείας πτήσεων. Το 2023 θα σπάσουμε τα κοντέρ όσον αφορά τη μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη, καθώς αναμένεται αύξηση 20% σε σχέση με πέρυσι, με σημαντικό αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία», επεσήμανε ο υπουργός Τουρισμού.

Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τίποτα δεν μπορεί να διαταράξει το τουριστικό προϊόν της χώρας», καθώς όπως είπε, πλέον «είμαστε ένα πολύ ισχυρό παγκόσμιο brand».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «το μεγαλύτερο στοίχημα της επόμενης τετραετίας είναι τα έργα υποδομής για τον τουρισμό», ενώ πρόβλημα που πρόκειται να αντιμετωπιστεί είναι ο κατακερματισμός και η πολυδιάσπαση κλάδων και αρμοδιοτήτων του τουρισμού σε διάφορα υπουργεία, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη δημιουργία μίας fast track πλατφόρμας που θα ενώνει όλες τις κρίσιμες υποδομές.

Όπως έκανε γνωστό, στην Αθήνα και στην Αττική δε σταμάτησε καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου να υπάρχει τουριστικό προϊόν το 2022 και το 2023 και πρόσθεσε ότι όλοι οι μεγάλοι οίκοι επενδύουν στη χώρα.
Έκανε λόγο για την προστιθέμενη αξία από την κρουαζιέρα, αλλά και τις πολλές επιλογές εναλλακτικών τουριστικών προορισμών. Όπως ανέφερε χαρακτηρισικά ο κ. Κικίλιας: «Πλέον ο τουρισμός δεν είναι εποχικός στη χώρα, είναι φτιαγμένος στρατηγικά για να διαρκεί όλο και περισσότερο, να είναι όλο και πιο ποιοτικός και να αφήνει όλο και περισσότερο εισόδημα στους Έλληνες».

Πλέον, σύμφωνα με τον υπουργό, στα κέρδη και στα έσοδα από τον τουρισμό συμμετέχουν όλο και περισσότεροι Έλληνες, καθώς 280.000 τουριστικές επιχειρήσεις συνδέονται με τον τουρισμό, ενώ και ο ΕΟΤ κάνει καμπάνια 12 μήνες το χρόνο για αγορές στην Ελλάδα.

Ο κ. Κικίλιας επανέλαβε ότι το 25% του ΑΕΠ της χώρας συνδέεται έμμεσα ή άμεσα με τον τουρισμό και υπενθύμισε ότι διατέθηκαν 105 εκατομμύρια ευρώ στον κοινωνικό τουρισμό, ποσό που επέτρεψε σε χιλιάδες Έλληνες να κάνουν αξιοπρεπείς διακοπές σε όλη την Ελλάδα.

Όσον αφορά τις θέσεις και τις συνθήκες εργασίας, ο κ. Κικίλιας χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ επιχειρηματιών και εργαζομένων για Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας, που προβλέπει αυξήσεις, ενώ προέτρεψε τους επιχειρηματίες για την παροχή καλών μισθών στους εργαζόμενους, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να παταχθεί η «μαύρη» εργασία.

Όσον αφορά τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, τις χαρακτήρισε ως «σωτηρία» για πολλούς πολίτες, ωστόσο επεσήμανε ότι «όσοι μπαίνουν στον μανδύα αυτών των ανθρώπων και προσφέρουν στην ουσία ξενοδοχειακές υπηρεσίες με δεκάδες καταλύματα είναι πρόβλημα για εμάς» και εξήγγειλε ότι θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

You may also like