Δηλώσεις

Κεραμέως: Η Ελλάδα γίνεται διεθνής φάρος εκπαίδευσης

Δηλώσεις

Κεραμέως: Η Ελλάδα γίνεται διεθνής φάρος εκπαίδευσης

Δήλωσε η Υπουργός Νίκη Κεραμέως στην εναρκτήρια Εκδήλωση του «Pharos Summit 2022», της Συνόδου για την Ελληνοαμερικανική Συνεργασία στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, παρουσία εκπροσώπων από όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και από 30 κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καθώς και εκπροσώπων των Κυβερνήσεων των δύο κρατών.

Η Υπουργός έκανε λόγο για την επίσκεψη των εκπροσώπων ως «μόνο την αρχή για ό,τι βλέπουμε ως ένα σημαντικό ταξίδι που θα οδηγήσει σε ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των ελληνικών και των αμερικανικών Πανεπιστημίων, οι οποίοι θα ωφελήσουν αμφότερες τις ακαδημαϊκές κοινότητες».
Παράλληλα, με την ομιλία της προσπάθησε να απαντήσει σε τρία βασικά ερωτήματα: Γιατί εδώ; Γιατί τώρα; Και Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

«Επειδή η Ελλάδα διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να γίνει ένας παγκόσμιος εκπαιδευτικός κόμβος που προσελκύει φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απολαμβάνει όλα τα οφέλη της συμμετοχής της, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της ακαδημαϊκής έρευνας. Ως γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού, η χώρα μας είναι μια φιλελεύθερη δημοκρατία που έχει παραμείνει ανυποχώρητα ισχυρή ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. Οι διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, το ευρύ φάσμα πεδίων ακαδημαϊκών σπουδών και το ποικίλο τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπουν στα ενδιαφερόμενα ιδρύματα να προσαρμόσουν το προφίλ συνεργασίας τους και να βρουν τον κατάλληλο εταίρο τους στην Ελλάδα. Επιπλέον, η ευρεία γνώση της αγγλικής γλώσσας και ένα ακμάζον επιχειρηματικό τοπίο καθιστούν τα ελληνικά πανεπιστήμια άριστους συνεργάτες σε κοινά εγχειρήματα, που στοχεύουν να φέρουν πιο κοντά την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία. Και, τέλος, σίγουρα δεν βλάπτει το γεγονός ότι η Ελλάδα -αν και δεν είμαι αντικειμενική εν προκειμένω – είναι μια πανέμορφη χώρα, που διαθέτει ένα ποικιλόμορφο, μαγευτικό τοπίο, φανταστικό καιρό και ηλιοφάνεια όλο το χρόνο, και φιλόξενους ανθρώπους!», είπε η κ. Κεραμέως.

«Επειδή βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό υψηλό στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας με ισχυρή πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές να προωθήσουμε ισχυρότερες και βαθύτερες συνεργασίες μεταξύ των πανεπιστημίων μας.

Επειδή η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει τη διεθνοποίηση της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην κορυφή της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας. Επειδή έχουμε αναλάβει τολμηρές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της δημιουργίας προγραμμάτων ξένων γλωσσών, διεθνών συνεργασιών, κοινών και διπλών πτυχίων, θερινών και χειμερινών προγραμμάτων, κοινών ερευνητικών κέντρων – για να αναφέρω μόνο μερικές από τις συνεργασίες, οι οποίες συνδυάζονται φυσικά με εκτεταμένη χρηματοδότηση που έχουμε προσφέρει στα ΑΕΙ της χώρας.
Επειδή τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε δει ένα ενθουσιώδες αγκάλιασμα αυτής της νέας κατεύθυνσης από τα πανεπιστήμια της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Με λίγα λόγια, λοιπόν, όλοι οι κρίσιμοι παράγοντες είναι ευθυγραμμισμένοι. Η στιγμή είναι τώρα. Και αυτή η αντιπροσωπεία είναι σίγουρα ιστορική καθώς είναι η μεγαλύτερη αντιπροσωπεία αμερικανικών πανεπιστημίων σε οποιαδήποτε ξένη χώρα στην 100χρονη και πλέον ιστορία του IIE», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Οι περισσότεροι από εσάς που βρίσκεστε εδώ σήμερα γνωρίζετε ήδη πολύ καλά τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας με ελληνικά ιδρύματα – από τα 30 ιδρύματα που βρίσκονται σήμερα σε αυτή την αίθουσα, τα 25 είτε έχουν ήδη κάποια μορφή υφιστάμενης συνεργασίας με τα 24 Ελληνικά ΑΕΙ, είτε βρίσκονται εν μέσω συζητήσεων συνεργασίας με ένα από αυτά. Οι περισσότερες από αυτές τις συνεργασίες ήταν αποτέλεσμα του Διεθνούς Προγράμματος Ακαδημαϊκής Συνεργασίας που σας έφερε όλους εδώ σήμερα. Όπως θα ακούσετε και στη συνέχεια, οι συνεργασίες αυτές καλύπτουν ποικίλα ακαδημαϊκά πεδία και ενδιαφέροντα, που εκτείνονται σε θετικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, στην επιχειρηματικότητα κ.ά. Πολλοί από τους εκπροσώπους που βρίσκονται εδώ έχουν μακροχρόνιους δεσμούς με την Ελλάδα, ενώ άλλοι έρχονται στη χώρα μας για πρώτη φορά – αλλά ελπίζουμε να είναι μόνο η πρώτη από τις πολλές επισκέψεις! Και έχουμε αρχίσει να έχουμε σημαντικές ανακοινώσεις. Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία ενός Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης του Κολούμπια στην Αθήνα, ενώ άλλες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα και τις επόμενες ημέρες».

You may also like