Επικαιρότητα

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ – Τι προβλέπεται

Επικαιρότητα

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ – Τι προβλέπεται

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με το οποίο υλοποιούνται πρόσφατες εξαγγελίες της Κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, την προστασία της πρώτης κατοικίας των πιο ευάλωτων δανειοληπτών, τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία κοινοτικών Οδηγιών, καθώς και επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ιδίως της ενεργειακής κρίσης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δεύτερη κατά σειρά μείωση του φόρου, σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ , όπου ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Πιο συγκεκριμένα υπηρετεί 4 βασικούς στόχους:

1ος Στόχος: Να πληρώνουμε μεσοσταθμικά 13% λιγότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι και 34% λιγότερο σε σχέση με το 2018, γεγονός που υπερκαλύπτει τη σχετική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώνουμε, από εφέτος, συνολικά 920 εκατ. ευρώ λιγότερα από το 2018. Το 2022, το συνολικό ποσό βεβαίωσης θα διαμορφωθεί στα 2,23 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021.

2ος Στόχος: Ο φόρος μειώνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών παρά την σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Συγκεκριμένα, 8 στους 10 πολίτες που θα πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίας το 2022, δηλαδή περίπου 5 εκατ. φορολογούμενοι, θα δουν από φέτος ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Το 14% θα πληρώσει τον ίδιο φόρο με πέρυσι. Περίπου το 6% του συνόλου θα δει αύξηση του ΕΝΦΙΑ, ενώ για περίπου τους μισούς η ετήσια αύξηση δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ.

3ος Στόχος: Ενισχύεται η κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.

Συγκεκριμένα:

-Επεκτείνεται η έκπτωση φόρου 30% -που ισχύει σήμερα για ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ- στα 100.000 ευρώ, καλύπτοντας, πλέον, το 65% των φορολογουμένων, έναντι 54% μέχρι πρότινος. Δηλαδή για 733.000 φυσικά πρόσωπα, κυρίως τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα, αυξάνεται το ποσοστό της έκπτωσης.

-Αυξάνεται, από το 20% στο 25%, η έκπτωση φόρου για φορολογούμενους με αξία ακίνητης περιουσίας από 100.001 έως 150.000 ευρώ. Δηλαδή, τουλάχιστον επιπλέον 400.000 φορολογούμενοι, μεσαίας περιουσιακής κατάστασης, θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση.

– Μειώνονται σημαντικά οι συντελεστές βασικού φόρου κτισμάτων, με έμφαση στις ζώνες χαμηλότερης και μεσαίας αξίας, έτσι ώστε το 65% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 34% να μείνει σταθερό και μόλις το 1% να δει αύξηση.

– Παράλληλα, αρκετές κλίμακες χαμηλών και μεσαίων ζωνών ενοποιούνται στα επίπεδα της χαμηλότερης κλίμακας.

– Μειώνονται ακόμη περισσότερο οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων, έτσι ώστε το 91% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 7% να μείνει σταθερό και μόλις το 2% να δει αύξηση.

-Ενσωματώνεται ο συμπληρωματικός φόρος -για τα φυσικά πρόσωπα- στον βασικό φόρο, κατά τρόπο που διορθώνει στρεβλώσεις και αδικίες του παρελθόντος, που επιβάρυναν υπερβολικά ένα τμήμα της κοινωνίας.

4ος Στόχος: Η διευκόλυνση των πολιτών στην καταβολή του, καθώς ο νέος μειωμένος ΕΝΦΙΑ μπορεί να πληρώνεται σε 10 δόσεις.

You may also like