Ανάλυση

Η Ελλάδα προσελκύει Στρατηγικούς επενδυτές στην Ενέργεια

Ανάλυση

Η Ελλάδα προσελκύει Στρατηγικούς επενδυτές στην Ενέργεια

Οι επενδύσεις γρήγορου και εύκολου κέρδους στην ενέργεια στην χώρα μας πλέον δεν ευδοκιμούν.

Η Συμφωνία Ορόσημο της Masdar με την Τέρνα Ενεργειακή

Το Dogger Bank είναι το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται ανατολικά των ακτών του Γιορκσάιρ, λίγα μίλια μακριά από τις ακτές της Μεγάλης Βρετανίας στη Βόρεια Θάλασσα. Η ισχύς του μπορεί να τροφοδοτήσει 6 εκατομμύρια σπίτια με ηλεκτρική ενέργεια. Η εταιρεία Masdar από το Άμπου Ντάμπι επένδυσε 11 δισεκατομμύρια λίρες τον περασμένο Μάρτιο για να αποκτήσει το 49% του έργου αυτού. Την ίδια περίοδο, η Masdar απέκτησε και ένα άλλο αιολικό πάρκο στη Βαλτική Θάλασσα, αξίας 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, και το 50% μιας μονάδας αποθήκευσης ενέργειας στις ΗΠΑ.

Πρόσφατα, η ίδια εταιρεία συμφώνησε να εξαγοράσει την μεγαλύτερη εταιρεία πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα, την Τέρνα Ενεργειακή. Αυτή η κίνηση προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στην Ευρώπη και παγκοσμίως, καθώς η αξία της συμφωνίας θα φτάσει τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη συναλλαγή στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις, ο Γιώργος Περιστέρης, επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τόνισε ότι επέλεξαν μια εταιρεία που θα επενδύσει ουσιαστικά στην Ελλάδα αντί για ένα κερδοσκοπικό fund. Επεσήμανε την ανάγκη της χώρας να προσελκύσει επενδυτές με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Σε συνέντευξη στους Financial Times, ο επικεφαλής της Masdar δήλωσε ότι η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει επιπλέον κεφάλαια στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Ελλάδα, που το 2012, το 2015 και ακόμα και το 2018 βρισκόταν σε επενδυτική ξηρασία, καλώς δέχθηκε επενδυτές που τόλμησαν να επενδύσουν σε περιόδους μεγάλου ρίσκου. Τότε, η χώρα δεν είχε την πολυτέλεια να απορρίψει επενδύσεις, καθώς πάλευε για την επιβίωση. Οι επενδυτές αυτοί ανταμείφθηκαν με γενναιόδωρες αποδόσεις. Ωστόσο, τώρα είναι καιρός να σταματήσει αυτή η τάση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλους ευκαιριακούς επενδυτές που επιδιώκουν γρήγορο και εύκολο κέρδος χωρίς να επενδύουν ουσιαστικά στη χώρα.

Η χώρα χρειάζεται νέους εθνικούς πρωταθλητές, εταιρείες που θα δημιουργήσουν αξία και σημαντικά μεγέθη όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το εξωτερικό, παρέχοντας πολλές καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

You may also like