Δηλώσεις

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα έχει προετοιμαστεί και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει blackout τον χειμώνα

Δηλώσεις

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα έχει προετοιμαστεί και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει blackout τον χειμώνα

Δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνης Γεωργιάδης στο “European Economic Conference” της Frankfurter Allgemeine Zeitung στο Βερολίνο.

«Η Ελλάδα είναι σήμερα σε εξαιρετικά καλή οικονομική κατάσταση. Το 2021 πέτυχε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ με 8,3%, ενώ και το α’ εξάμηνο του 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πολύ υψηλός, 7,8%, υψηλότερος των αρχικών προβλέψεων. Πιστεύω ότι στο σύνολο του 2022 θα έχουμε ανάπτυξη πάνω από 5%, ίσως και 6% καθώς η πορεία των επενδύσεων, των εξαγωγών και του τουρισμού είναι καλύτερη από ποτέ. Η Ελλάδα δεν θα επιτύγχανε αυτές τις επιδόσεις εάν δεν είχαμε μείνει στην Ευρωζώνη κι εάν δεν είχαμε υποστηριχθεί από τους Ευρωπαίους όταν έπρεπε», επεσήμανε.

« Η Ελλάδα έχει προετοιμαστεί και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει blackout τον χειμώνα. Προχωρούμε πολύ γρήγορα στις απαραίτητες επενδύσεις. Ενδεικτικά αναφέρω ότι είχαμε σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα και τώρα κατασκευάζουμε κι ένα δεύτερο για να διπλασιάσουμε τις ποσότητες LNG που εισάγουμε από διάφορες χώρες κι εγκαθιστούμε με ταχείς ρυθμούς σταθμό FSRU στην Αλεξανδρούπολη – πιστεύω ότι θα είναι έτοιμος το ερχόμενο καλοκαίρι – ώστε να καλύπτουμε και τις εγχώριες και τις ανάγκες γειτονικών χωρών, όπως της Βουλγαρίας. Επιπρόσθετα, λειτουργούμε τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη και γενικότερα έχουμε λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα επάρκειας στον ενεργειακό τομέα.

Υπάρχει βεβαίως το ζήτημα των υψηλών τιμών της ενέργειας. Δεν θα έχουμε blackout, ωστόσο θα έχουμε πολύ μεγάλη οικονομική πίεση λόγω του υψηλού κόστους της ενέργειας σε όλους τους Ευρωπαίους, το οποίο προκαλεί ο κ. Putin με τις αποφάσεις του.

Αυτό που προσπαθούμε να εξηγήσουμε στην κοινή γνώμη είναι ότι πρόκειται για πόλεμο και αυτός που πρέπει να ενοχοποιείται για ό,τι συμβαίνει είναι ο κ. Putin, που χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Βεβαίως, σε περιβάλλον πληθωρισμού και υψηλών τιμών ενέργειας αυτό δεν γίνεται αντιληπτό 100%, οφείλουμε όμως να το εξηγούμε συνέχεια.

Όσον αφορά στην ταχύτητα της αντίδρασης της ΕΕ, δεν θα έλεγα ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Για να είμαι ειλικρινής, η Ελλάδα κινήθηκε πολύ πιο γρήγορα, χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, αναμφίβολα, το καλύτερο μέρος να ζει κανείς από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς: την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την περιβαλλοντική προστασία, την εκπαίδευση, το σύστημα υγείας, τα πάντα. Η ταχύτητα των αποφάσεων δεν είναι, όμως, το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΕΕ», πρόσθεσε.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση υποστηρίζει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η Ευρώπη είναι τεράστια αγορά. Εάν επιβάλλουμε το πλαφόν, η αγορά θα προσαρμοστεί διότι κανείς δεν μπορεί να αντέξει να χάσει την ευρωπαϊκή αγορά. Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στην επιβολή πλαφόν διότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Ευρωπαίους καταναλωτές απροστάτευτους στην επίθεση που εξαπολύει η Ρωσία σ’ όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ελλάδα, σας είπα ήδη για τους σταθμούς LNG, έχουμε εγκαταστήσει από το 2013 αγωγό, τον TAP, για το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κινούμαστε πολύ γρήγορα μειώνοντας τη γραφειοκρατία σε σημαντικό βαθμό. Αντιλαμβάνεσθε ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό πλεονέκτημα στις ΑΠΕ λόγω της ηλιοφάνειας και του αιολικού δυναμικού.

Θέλουμε να το αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό θέτοντας ως εθνικό στόχο την παραγωγή 20 GW από ΑΠΕ έως το 2030. Θα επιτύχουμε γρηγορότερα τον συγκεκριμένο στόχο, το 2024, και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να επιτύχουμε τα 30, ίσως και τα 35 GW έως το 2030.
Αυτή τη στιγμή εμπόδιο είναι η χωρητικότητα του δικτύου. Κάνουμε σημαντικές επενδύσεις για να την αυξήσουμε. Δεν είναι εύκολο, για τεχνικούς λόγους.

Παράλληλα, αξιοποιούμε πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να επιδοτήσουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά για την ιδιοπαραγωγή της ενέργειας που χρειάζονται. Πιστεύω ότι έως το επόμενο καλοκαίρι οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν καταφέρει να γίνουν παραγωγοί ενέργειας.

Εφαρμόζουμε ήδη την φορολόγηση του 90% των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας προκειμένου να επιδοτήσουμε το νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για το αυξημένο κόστος ενέργειας, ενώ προχωρούμε στην επιβολή φορολογίας και στα διϋλιστήρια», είπε επίσης ο Υπουργός.

You may also like